Διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca: Σολομώντεια ετυμηγορία από το πρώτο δικαστήριο
Ικανοποιημένες εμφανίστηκαν και οι δύο πλευρές, τόσο η Κομισιόν όσο και η AstraZeneca, από την ετυμηγορία του πρώτου δικαστηρίου στη μεταξύ τους νομική διαμάχη, για την καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων από την εταιρεία προς την Ε.Ε. Στην πρώτη του απόφαση, δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απαιτηθεί από την φαρμακευτική εταιρεία να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεων εμβολίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω πανδημίας.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν απαιτούσε να παραδοθούν τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όμως το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η εταιρεία –αντιμετωπίζοντας σωρεία πρακτικών προβλημάτων- μπορεί να παραδώσει μόνο 80,2 εκατ. δόσεις μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Astra, ο δικαστής παραδέχτηκε πως η Ε.Ε. δεν είχε δικαίωμα αποκλειστικότητας ούτε προτεραιότητας, στις ποσότητες που μπορούσε να λάβει.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ευχαριστημένες, διότι το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η εταιρεία απέτυχε να τηρήσει τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας και έχασε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί, δίδοντας βάση στη δεύτερη αγωγή που έχει καταθέσει, στοχεύοντας σε υψηλή οικονομική αποζημίωση από την AstraZeneca. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεκδικεί αποζημίωση της τάξεως των 10 ευρώ ανά δόση που παραδόθηκε στην ώρα της.
- «Η απόφαση επιβεβαιώνει τη θέση της Κομισιόν πως η AstraZeneca δεν στάθηκε στο ύψος των δεσμεύσεων της, βάσει του συμβολαίου», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θυμίζουμε πως η αγγλο-σουηδική εταιρεία είχε δεσμευτεί να παραδώσει 300 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όμως επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή, κατάφερε να παραδώσει μόλις 100 εκατ.
Μάλιστα κατά το πρώτο τρίμηνο η AstraZeneca παρέδωσε μόλις 30 εκατ. δόσεις, αντί του αρχικού στόχου των 120 εκατ. Η καθυστέρηση αυτή έφερε πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε, πυροδοτώντας μια εξαιρετικά σκληρή μάχη, λεκτική και τελικά νομική, μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, από την ευρωπαϊκή πλευρά υπήρχαν σαφείς αιχμές, πως κάποια από τα εμβόλια της εταιρείας κατέληγαν στη Βρετανία, αντί για την Ε.Ε.