Εργασιακό: Σύγκρουση εντός και εκτός Βουλής – Ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά αυξάνουν την εκλογική ετοιμότητα (live)
Ένα 24ωρο πριν την αναμέτρηση σε επίπεδο κορυφής στη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτευση… “οπλίζουν” με την κυβερνητική πλειοψηφία να μένει μόνη να υπερασπίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο. Σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Την ώρα της συζήτησης στην ολομέλεια σε επίπεδο αρχηγών θα πραγματοποιείται συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.
Του Σωτήρη Μπολάκη
«Δεν θα αφήσουμε τον Μητσοτάκη σε χλωρό κλαρί μέσα και έξω από τη Βουλή» ήταν η προειδοποιητική βολή του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR δείχνοντας την πρόθεσή του να μην αφήσει κανένα περιθώριο συναίνεσης ακόμη και για τις λιγοστές διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο ως τυρί στη φάκα της κυβέρνησης για να ενισχύσει τις θέσεις της.
- «Τα λίγα θετικά άρθρα στο εργασιακό είναι ο φερετζές για να καλύψει μια πολύ μεγάλη αμαρτία» σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η πρώτη φορά από τις εκλογές του 2019 που η συζήτηση νομοσχεδίου λαμβάνει τόσο έντονα και καθαρά ιδεολογικά και βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά με την αντιπαράθεση να μένει παρακαταθήκη για το καυτό όπως αναμένεται φθινόπωρο.
Ιδεολογικός πόλεμος
Ο Κωστής Χατζηδάκης αντί άμυνας επέλεξε την επίθεση κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του ν/σ και συνέχισε να επιχειρηματολογεί με πάθος αλλά με τρόπο που να μεταθέσει τη συζήτηση σε επίπεδο ιδεολογικής σύγκρουσης.
Γιατί όπως παρατηρούν όλες οι πτέρυγες του κοινοβουλίου ο βασικός πυρήνας της λογικής του εργασιακού αντιστρέφει αυτό που και η ίδια η επιστημονική επιτροπή της Βουλής επισήμανε με εμφατικό τρόπο.
- Η εξίσωση της δύναμης του εργαζόμενου με αυτή του εργοδότη, το ότι δηλαδή ο μεμονωμένος εργάτης έχει την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τον επιχειρηματία ή μια ολόκληρη πολυεθνική, όχι μόνο αναστρέφει την πραγματικότητα αλλά διεκτραγωδεί την ίδια την ιστορία της ταξικής πάλης.
Και μπορεί η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να απορρίφθηκε ωστόσο η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλης μπορεί να προσπέρασε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας αλλά η σαφής και χωρίς περιστροφές τοποθέτησή της για το αβάσιμο επιχείρημα βάσει και της κείμενης νομοθεσίας ότι ο υπάλληλος έχει την ίδια διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στον εργοδότη του ήταν ένα δυνατό ράπισμα στο γόητρο της κυβέρνησης η οποία επιχειρεί να αυτοπροβληθεί ως ο σύγχρονος θεματοφύλακας των νέων αναγκών των εργαζομένων τις οποίες η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιληφθεί και μένει κολλημένη στο χθες του παρωχημένου συνδικαλισμού.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
- «Είστε αντιπολίτευση ό,τι να ‘ναι. Σε έναν τελικό ψέματος θα κατατροπώνατε τον αντίστοιχο Τσιτσιπά» ήταν η απάντηση Χατζηδάκη στα πρώτα πυρά της αντιπολίτευσης. Μάλιστα τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να αποδώσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αγωνία της Κουμουνδούρου να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις σημειώνοντας: «έχετε απόγνωση από τις δημοσκοπήσεις, γιατί το χάσμα μεγάτονων μεγαλώνει και αυτή είναι η ανησυχία σας όχι για το μέλλον των εργαζόμενων».
Ήδη πάντως το Μέγαρο μαξίμου βλέπει και στους κόλπους της να αναπτύσσονται διαφωνίες με πρώην υπουργούς και Βουλευτές της ΝΔ να καταθέτουν κείμενο διαμαρτυρίας για τις ανατροπές που φέρνει ο νόμος Χατζηδάκη, όπως οι Χρήστος Ζώης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης, Σάββας Τσιτουρίδης, Ευάγγελος Αντώναρος και Κρινιώ Κανελλοπούλου.
Ούτε για διαχειριστής
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στη συνέντευξή του ήταν σαφής. Ο κ. Χατζηδάκης είναι ο άνθρωπος για τις βρώμικες δουλειές του Μητσοτάκη.
- «Ο κ. Μητσοτάκης μέσω του πρόθυμου για τις βρώμικες δουλειές κ. Χατζηδάκη φέρνει την επιθυμία του ΣΕΒ – και του ΔΝΤ που δεν κατάφεραν να το περάσουν μέσα στα μνημόνια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κάτι που αναμένεται να επαναλάβει καις το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά από δυο Παρασκευές που δεν εμφανίστηκε στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του για τα ΑΕΙ και τα δάνεια της ΝΔ. «Κρύβεται γιατί δεν έχει επιχειρήματα» ήταν το καυστικό σχόλιο του κ. Τσίπρα με την επισήμανση ότι η ΝΔ με βάση τα στοιχεία της google έχει κάνει ρεκόρ διαφημιστικής καμπάνιας παρότι υπερχρεωμένο και που αποδεδειγμένα όπως είπε δεν πληρώνει τα δάνειά της.
Εκλογές: Aνοιχτό ενδεχόμενο
Για μια ακόμη φορά όμως το κλίμα δυναμιτίζεται. Νέες αντικειμενικές που συμπαρασύρουν τη φορολογία των μεταβιβάσεων και του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω, πτωχευτικός νόμος και πλειστηριασμοί ακινήτων και οι παλινωδίες στην αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που συνεχίζεται ιδιαίτερα με το πρόγραμμα εμβολιασμών βαραίνουν το κλίμα στην κοινωνία.
- «Τώρα ο Μητσοτάκης αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του με εργασιακό, πτωχευτικό, τώρα καταλαβαίνει και ο κόσμος τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να μη κρύψει ότι πλέον με την πρώτη ευκαιρία θα επιδιώξει να στηθούν κάλπες.
«Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα. Χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη».
Πρακτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσπεράσει τον εκλογικό αιφνιδιασμό που ενδεχομένως να επιδιώξει ο κ. Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι στο εξής θα είναι εκείνος που θα τις επιζητά.
Οι αφορμές αναμένονται να είναι πολλές όπως εκτιμάται και μια ευκαιρία αποσταθεροποίησης της συνοχής της πλειοψηφίας δεν αποκλείεται να είναι η κύρωση της των πρωτοκόλλων της Συμφωνίας των Πρεσπών με δεδομένες τις κάθετες αντιρρήσεις κορυφαίων παραγόντων της ΝΔ μεταξύ αυτών και των δυο πρώην πρωθυπουργών.