Επανάσταση: Rapid tests για τη διάγνωση ασθενειών αναπτύσσει η νανοτεχνολογία
Ένα ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με οργανικά φωτοβολταϊκά κι ένα υψηλής ευαισθησίας rapid test ανίχνευσης του ιού Covid-19 είναι κάποια από τα καινοτόμα προϊόντα, που θα παρουσιαστούν στο φετινό Διεθνές Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών NANOTEXNOLOGY 2021, το οποίο διεξάγεται για 18η συνεχή χρονιά στην Θεσσαλονίκη, από τις 3-10 Ιουλίου. Τις παρουσιάσεις έκαναν σε συνέντευξη τύπου, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Στέργιος Λογοθετίδης και εκπρόσωποι εταιρειών νανοτεχνολογίας.
Ειδικότερα, η μεθοδολογία και οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν για τη δημιουργία του rapid test για τον κοροναϊό έχουν στόχο να ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία και νέων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των ταχέων διαγνωστικών ελέγχων. Επόμενη πρόκληση για τους ερευνητές είναι ακολουθώντας την ίδια τεχνολογία να αναπτύξουν βιοσένσορες για τον έλεγχο και την ταχεία ανίχνευση της καρδιακής τροπονίνης -εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό του οξέος εμφράγματος- αλλά και rapid tests για την ανίχνευση άλλων ασθενειών. Το rapid test για τον κορονοϊό χρησιμοποιεί nano-enabled νανοσωματίδια, που προσδίδουν υψηλή ευαισθησία και εκλεκτικότητα πάνω στα αντισώματα του SARS-CoV-2.
Κικίλιας για AstraZeneca: “Κανονικά η β΄δόση. Εξαίρετοι επιστήμονες στην επιτροπή εμβολιασμών”
Σε ό,τι αφορά τον ηλιακό σταθμό φόρτισης με οργανικά φωτοβολταϊκά, θα μπορεί να τροφοδοτεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συστήματα ασφαλείας με κάμερες, είτε συστήματα φωτισμού. Την ενέργεια παράγουν τα οργανικά φωτοβολταϊκά και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν, ενώ τα οργανικά φωτοβολταϊκά δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν πιο καλαίσθητες κατασκευές. Η ενέργεια θα μπορεί να αποθηκεύεται είτε σε μπαταρία είτε σε δίκτυο, ενώ ο χρόνος φόρτισης ενός αυτοκινήτου υπολογίζεται μεταξύ 2-4 ωρών, ανάλογα με τις προδιαγραφές του σταθμού φόρτισης.
«Με το βλέμμα στο ThessINTEC»
Την σύνδεσή του με τις δράσεις του ThessINTEC επιδιώκει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, μέσα από τον σχεδιασμό μετεξέλιξης του σε Κέντρο Νανοτεχνολογίας υπό την ονομασία «ΕΚΝΟΗ» .
«Η εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε Κέντρο και η σύνδεσή του με τις δράσεις του ThessINTEC, με τη δημιουργία του Κέντρου Νανοτεχνολογίας “ΕΚΝΟΗ” θα δώσει πνοή ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε κ.Λογοθετίδης, παρουσιάζοντας στον απολογισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων SmartLine και CORNET, καθώς και την πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων RealNano, MUSICODE, nanoMECommons και FF2S, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν την Ψηφιακή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη, και στα οποία το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN έχει συντονιστικό ρόλο.
Τα έξι ευρωπαϊκά προγράμματα , όπως ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ και συγκεντρώνουν πάνω από 45 ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς αριστείας από όλη την Ευρώπη. Χαιρετισμό στην έναρξη της συνέντευξης τύπου απηύθυναν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών τεχνοβλαστού (spin-off). «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που το έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει και με το υπουργείο Παιδείας για την δημιουργία ενός ενιαίου, απλού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τεχνοβλαστών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Μέσα στις διατάξεις δίνουμε ξεκάθαρα κίνητρα και ένα οργανωτικό πλαίσιο για το πώς μπορεί ένας ερευνητής ή καθηγητής να ιδρύσει, να λειτουργήσει, ακόμα και να κλείσει έναν τεχνοβλαστό», ανέφερε ο κ. Δήμας, προσθέτοντας ότι αύριο από τον υπουργό ανάπτυξης θα ανακοινωθεί η θέσπιση βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Θα ανακοινώσουμε τη διαδικασία αύριο και θα απονεμηθούν τα βραβεία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο που μας έρχεται», διευκρίνισε. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τις υποδομές πάνω στη οποίες η Θεσσαλονίκη χτίζει το ψηφιακό της μελλον, υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η κ. Αντωνίου.