Γεννηματά: Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών τάχθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με την προϋπόθεση να υπάρξει θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής και τους συνταγματολόγους. «Με θετική εισήγηση από την επιτροπή Βιοηθικής και των συνταγματολόγων λέμε ξεκάθαρα ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς», διαμήνυσε η κα Γεννηματά, προσθέτοντας παράλληλα, «να μην παραμένουν στην πρώτη γραμμή όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν».
Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση «χθες» και όχι να περιμένει τον Σεπτέμβριο.
«Εδώ και πολλούς μήνες έχω πει ότι δεν καταλαβαίνω γιατί περιμένει ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με το θέμα τον Σεπτέμβριο. Αν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός – γιατί οι συνταγματολόγοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θα θέλαμε μία αξιόπιστη απάντηση σε αυτό το θέμα – προφανώς θα θέλαμε οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί να εμβολιάζονται όλοι. Αν δεν μπορούν, να μην είναι στην πρώτη γραμμή άνθρωποι που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Αυτό έπρεπε να το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση χθες», τόνισε η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στο Open και πρόσθεσε:
Κίνητρα και διευκολύνσεις
«Όπως έπρεπε να δώσει προτεραιότητά στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών πριν κλείσουν τα σχολεία. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμβολιαστήκαν όταν ήρθε η σειρά τους με βάση την ηλικία και όχι γιατί έπρεπε να μπούν στην τάξη. Δεν έκαναν τίποτα να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία με ασφάλεια. Για ενάμιση χρόνο λειτουργούν με συνωστισμό, χωρίς εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς κατά προτεραιότητα. Το θέμα είναι να μην ξανανοίξουν έτσι».
Ταυτόχρονα η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ των κινήτρων και των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους λέγοντας:
- «Εμείς συμφωνούμε να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμούς και διευκολύνσεις. Εξάλλου ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για το πιστοποιητικό εμβολιασμένων για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Όμως όλα αυτά που έχουν ακουστεί από την πλευρά της κυβέρνησης για κυρώσεις στους μη εμβολιασμένους, δεν είναι σοβαρά. Τη μία μέρα τα λέει ο ένας υπουργός και μετά τα διαψεύδει η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Επιτέλους ας παρουσιάσουν μία σοβαρή πρόταση και εμείς είμαστε εδώ να πάμε στη Βουλή να τη συζητήσουμε. Αλλά δεν έχει ακουστεί κάτι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, δεν υπάρχει ένα σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Πετάγονται, εκτοξεύονται πυροτεχνήματα και την επόμενη ημέρα τα διαψεύδουν οι ίδιοι. Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση αυτή».
Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορεί να παραμένουν στην «πρώτη γραμμή».
Ειδυλλιακή εικόνα
«Από την πρώτη στιγμή είπαμε όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν δεν πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για να μην έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και να θέτουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το ζήτημα των μεταλλάξεων. Όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων, αντιμετωπίζουμε όλοι τον κίνδυνο των μεταλλάξεων. Θα πρέπει η κυβέρνηση υπεύθυνα να παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση, ένα σχέδιο και όχι μόνο να διαχειρίζεται την πανδημία σε επικοινωνιακό επίπεδο. Αρκετά πια».
Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί μια ειδυλλιακή εικόνα για τους εμβολιασμούς, ενώ τα ποσοστά στις μεγάλες ηλικίες είναι χαμηλά.
- «Θα νιώσουμε, πολύ πιο ασφαλείς αν εκτός από την ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση, δούμε αποτελέσματα στους ρυθμούς εμβολιασμού. Ιδιαίτερα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά, στους υγειονομικούς, που δεν μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι ανεμβολίαστοι αλλά και στις τουριστικές περιοχές, για να μην έχουμε τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς», ανέφερε η κα Γεννηματά.
Η παλαιά ΝΔ της δεκαετίας του ’90
Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε για μία ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση για το εργασιακό νομοσχέδιο, που συζητείται από αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «εκθεμελιώνεται το εργατικό δίκαιο. Μας γυρίζουν στην εποχή των ατομικών συμβάσεων, ενώ ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, ο εργαζόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής περισσότερο από ποτέ».
- Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «είναι η παλαιά ΝΔ της δεκαετίας του ’90. Είναι κρίμα για τη χώρα. Είναι φανερό ότι εξυπηρετεί μία ελίτ επιχειρηματική και κομματική και ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση δρομολογεί τα πράγματα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η ψηφιακή κάρτα είναι μέτρο του ΠΑΣΟΚ από το 2010
Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι η ψηφιακή κάρτα που θεσπίζει η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης, ως τομή, είναι μέτρο του ΠΑΣΟΚ από το 2010.
«Πρώτον, δεν το παραδέχονται και δεύτερον, λένε ότι δεν θα την υλοποιήσουν, παρά μόνο πιλοτικά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν θα υλοποιηθεί σε πλήρη έκταση η ψηφιακή κάρτα, που θα μπορούσε να είναι μία ασφαλιστική δικλείδα για να προστατευθεί ο εργαζόμενος απέναντι σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις που φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το 2022 θα είναι σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα. Περιμένουμε, θα το δούμε», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ αντέκρουσε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πως και οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπως της Ισπανίας, εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα.
Ό,τι είναι θετικό το ψηφίζουμε
«Με τελείως διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, με άλλο παραγωγικό μοντέλο και διαφορετικό συνολικό πλαίσιο. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αντέδρασε με τοποθέτησή του απέναντι στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα, ο εργαζόμενος πρέπει να νιώθει ασφαλής για να είναι και πιο παραγωγικός», ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε ότι μπορεί το ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα ψηφίσει άρθρα και διατάξεις.
Κρύβεται πίσω από την κύρωση υποχρεωτικών οδηγιών
«Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εμείς δεν έχουμε σχέση με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Όταν είναι κάτι θετικό το ψηφίζουμε. Είναι αδιανόητο να μην ψηφίσουμε ευρωπαϊκές οδηγίες, τις οποίες διεκδικούσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τις φέρει η χώρα μας για να τις κυρώσει. Επομένως θα τις ψηφίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι επειδή κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κύρωση υποχρεωτικών οδηγιών, θα μπορεί να ξεθεμελιώσει το εργατικό δίκαιο», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά.
Απροετοίμαστες συναντήσεις
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ρωτήθηκε για την επικείμενη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, αύριο στις Βρυξέλλες.
«Βλέπουμε απροετοίμαστες συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν, οι οποίες ποτέ δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και επί κ. Τσίπρα και επί κ. Μητσοτάκη. Το χειρότερο είναι ότι έχουμε τις συζητήσεις για τη θετική ατζέντα μέτρων για την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας μία στρατηγική να διεκδικήσουμε μία νέα σχέση με την Τουρκία, που δεν θα έχει μόνο θετικές ρυθμίσεις γι’ αυτή τη χώρα, αλλά και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Τολμώ να πω, ότι θα μπορούσαμε να χαράξουμε μία στρατηγική αν είχαμε προετοιμαστεί με τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ένα νέο Ελσίνκι», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.