Ο Τσαβούσογλου παρέδωσε στον Μπλίνκεν σχέδιο αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ- Εν όψει της συνάντησης Μπάϊντεν-Ερντογάν

Ο Τσαβούσογλου παρέδωσε στον Μπλίνκεν σχέδιο αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ- Εν όψει της συνάντησης Μπάϊντεν-Ερντογάν

Υπουργός Εξωτερικών Çavusoğlu: Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας σε πολλούς τομείς. Σχέσεις με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο

Σε ρεπορτάζ των Behlül Çetinkaya και Nazlı Yüzbaşıoğlu στο Πρακτορείο Anadolu με τίτλο «Υπουργός Εξωτερικών Çavusoğlu: Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας σε πολλούς τομείς» αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη που παραχώρησε στον Τ/Σ TRT Haber ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κατεγράφησαν, μ.ά., τα εξής:

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία σε πολλούς στρατηγικούς τομείς. Το έχουμε δει με τον Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, το έχουμε δει στους άλλους συνομιλητές μας. Αυτό βλέπουμε σε όλους τους συνομιλητές μας, το βλέπουμε και στον Biden. Από τη μία πλευρά, πώς επιλύουμε αυτά τα προβλήματα, και από την άλλη πλευρά, θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία ενώ αποκαθιστούμε τις μελλοντικές σχέσεις; Υπό τον Trump, υπήρχε στόχος για όγκο συναλλαγών 100 δισ. $. Τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους;».

Ο Çavuşoğlu είπε ότι έδωσε στο Blinken ένα ‘έγγραφο οράματος’ στο οποίο έχουν καταγραφεί οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και τη μετατροπή των στρατηγικών σχέσεων σε μια πραγματικά στρατηγική σχέση. «Βλέπουμε επίσης ότι θέλει να εργαστεί πιο στενά σε πολλά περιφερειακά ζητήματα. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα, αλλά οι προσδοκίες μας πρέπει να ικανοποιηθούν». Αναφερόμενος στα σημεία όπου οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, ο Çavuşoğlu είπε πως «Για παράδειγμα, στη Συρία, οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν καλύτερα μαζί μας αυτήν την περίοδο. Για κάποια χρονική περίοδο, ‘αποκόπηκαν’ εντελώς από τη Συρία. Ενδιαφέρονταν μόνο για τη Βορειοανατολική Συρία. Στην περίοδο Trump, έλεγαν ‘Υπάρχει πετρέλαιο εδώ, οπότε θα μείνουμε’. Δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τη Λιβύη, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο τώρα». Τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στη νέα κυβέρνηση για την περιοχή της Τουρκίας, ο Çavuşoğlu δήλωσε πως «Βλέπουμε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί μας όχι μόνο στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και σε πολλές περιοχές από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο».

Οι σχέσεις με την Γαλλία

Ο Çavuşoğlu είπε ότι ο Macron ήθελε να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας SAMP/T στην Τουρκία, αλλά το εγκατέλειψε μετά την Επιχείρηση ‘Peace Spring’, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν επίσης συζητήσει το θέμα. Αναφερόμενος στην προκαταρκτική συμφωνία με την Eurosam στο παρελθόν, ο Çavuşoğlu είπε ότι «Ως Τουρκία, έχουμε υπογράψει, στο παρελθόν, επιστολή προθέσεων με την Eurosam για προμήθεια και συμπαραγωγή. Μπορούμε επίσης να την αναβιώσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι oı Patriot. Εάν οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε πολλά συστήματα αεράμυνας από άλλους συμμάχους μας». Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία δεν εκδίδει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα σε τουρκικές εταιρείες, ο Çavuşoğlu δήλωσε πως «Είπαμε ότι τέτοια θέματα πρέπει να αφαιρεθούν από την ατζέντα των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας». Ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις, παρότι υπάρχουν θέματα διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, αναφέροντας πως «Πλέον η Γαλλία επιθυμεί να διαβουλευθεί με εμάς σχετικά με την Αφρική. Και αυτό είναι καλό. Δεν βλέπουμε κανέναν ως ανταγωνιστή, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν στην Αφρική. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας εκεί και να φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αναπτύσσουμε τομείς διαβούλευσης».

Οι αναφορές στην Αίγυπτο

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Çavuşoğlu είπε ότι οι συνομιλίες προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά πως η ημερομηνία για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες από πριν. Ερωτηθείς για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες, ο Çavuşoğlu απάντησε, «Μέχρι στιγμής, καλά». Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος «δεν βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές» στη Λιβύη, ο Çavuşoğlu είπε ότι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα, δηλώνοντας πως «Εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, υπάρχουν πολλοί τομείς και χώρες όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει ανάγκη για αυτήν τη συνεργασία».

Με πληροφορίες από το πρακτορείο Anadolu

Σχετικά Άρθρα