Δικηγόροι: Μετονόμασαν το υπουργείο εργασίας σε “Υπουργείο Εργοδοσίας”

Δικηγόροι: Μετονόμασαν το υπουργείο εργασίας σε “Υπουργείο Εργοδοσίας”

Δικηγόροι έκαναν παρέμβαση στην οδό Σταδίου, απλώνοντας πανό μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, «μετονομάζοντάς» το – όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν – σε «Υπουργείο Εργοδοσίας». Μπροστά στο υπουργείο, βρίσκονταν ήδη εργάτες και εργάτριες των Λιπασμάτων της Καβάλας, που έχουν κατασκηνώσει, ζητώντας να συναντηθούν με τον κ. Χατζηδάκη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, η οποία καλεί στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις, με το ακόλουθο κάλεσμα:

10 Ιουνίου: Γενική Απεργία για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Κατεβάζουμε τα μολύβια, σβήνουμε τις οθόνες, κατεβαίνουμε στο δρόμο!

Ο κόσμος της εργασίας πρέπει με τον αγώνα του να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει το επαίσχυντο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που ξεδιάντροπα πλασάρεται ως «φιλεργατικό», ενώ καταργεί τις πιο ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, το 8ωρο, την υπερωριακή αμοιβή και την Κυριακάτικη αργία. Επιχειρεί να καταστήσει κενό γράμμα το θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία και χτυπάει τα συνδικάτα και το δικαίωμα στη συλλογική και συνδικαλιστική δράση.

Ο νομικός κόσμος να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αποκάλυψης του αντεργατικού και αντικοινωνικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα θα δώσει το παρόν, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της 10/6. Καλούμε τους συναδέλφους, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, σε μαζική συμμετοχή.

Όλοι και όλες στην απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιούνη.

Προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών:

Αθήνα: 11 πμ στην πλατεία Κοραή, στην έξοδο του μετρό.

Θεσσαλονίκη: 10.30 πμ Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά του νομοσχεδίου στη Βουλή οι Δ.Σ. Αθήνας και Πειραιά Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στις επιτροπές της Βουλής, ο Γιώργος Σταματογιάννης, εκ μέρους των Δικηγορικών Συλλόγων Πειραιά και Αθήνας, καυτηρίασε τις αλλαγές που προβλέπονται, καθώς «περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές, τόσο σε εθνικό ή σε κλαδικό επίπεδο».

  • Ο ίδιος τόνισε πως «η επέκταση του 8ωρου σε “υποχρεωτικό” 10ωρο, η λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθορίζεται κυρίως με ατομικές ή με επιχειρησιακές συμβάσεις ή με συμφωνίες με τις Ενώσεις Προσώπων στις πολύ μικρές επιχειρήσεις», σημειώνοντας ότι έτσι υποβαθμίζεται η συλλογικότητα, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο.

Ο κ. Σταματογιάννης επισήμανε ότι οι ατομικές συμβάσεις δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και συνεπώς οι συμφωνίες που θα προκύψουν, δεν θα αποτελούν προϊόν ελεύθερης και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευσης, αφού οι ατομικές συμβάσεις είναι ουσιαστικά, συμβάσεις προσχώρησης, ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή, όπου τα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής επισφάλειας είναι πολύ υψηλά.

  • Ο κ. Σταματογιάννης είπε ότι με το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται για έξι συνεχόμενους μήνες σε 10ωρη εργασία και θα αμείβονται για 8 ώρες. Το επόμενο διάστημα θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο, θα τους χορηγούνται άδειες ή ρεπό, και οι εργοδότες θα έχουν δυνατότητα επιβολής επιπλέον υπερωριών, αφού με το νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο οι υπερωρίες, που θα μπορεί να επιβάλλει σε ετήσια βάση ο εργοδότης.

Ανέφερε επίσης ότι αποδυναμώνεται το μοναδικό όπλο διαμαρτυρίας των εργαζομένων, δηλαδή η απεργία, ενώ ανέφερε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα περιορίσει τον διάλογο, θα οδηγήσει σε απομαζικοποίηση τις συλλογικές διαδικασίες και οι εκλογές θα χάσουν κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Επισήμανε εξάλλου ότι οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν διασφαλίζουν τη μυστικότητα της ψήφου, ενώ τα ενιαία ψηφοδέλτια απονευρώνουν και από-πολιτικοποιούν τις εκλογές.

Σχετικά Άρθρα