Ο Παβλόφ ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;

Ο Παβλόφ ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;

Εάν με κάποια δυστοπική απαγόρευση στις επόμενες εκλογές ψήφιζαν μόνο οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών, το ΚΙΝ.ΑΛ ίσως επιτύγχανε τον στόχο του διψήφιου εθνικού ποσοστού. Αυτό δείχνει, άλλωστε, η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2019 (Singular Logic), σύμφωνα με την οποία στην ηλικιακή κατηγορία 55+, η κατανομή είναι η εξής: Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 43,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,8%, το ΚΙΝΑΛ με 10,4%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 3,3%, η Χρυσή Αυγή με 1,8%, το ΜέΡΑ 25 με 1,7%.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά για το ΚΙΝ.ΑΛ στις μικρότερες ηλικίες:

Στην ηλιακή ομάδα 17-34 ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 36,8% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 30,6%. Ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 6%, το ΚΙΝΑΛ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,7%, η Ελληνική Λύση με 3,2%.

Στις ηλικίες 35-54 πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 40,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5%, το ΚΙΝΑΛ με 7,3%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 4,4%, το ΜέΡΑ25 με 3,9%, η Χρυσή Αυγή με 3,2%.

Λογικό. Ένας ψηφοφόρος 55 ετών, το 2019, ήταν 17 χρονών όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου φώναζε “Στις 18 Σοσιαλισμός” και παραμένει κυριευμένος από τις μνήμες της νεότητάς του όταν το πρωτογενές ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε την χώρα κατά την δεκαετία του ’80. Δεν ξεχνιούνται αυτά. Όσο πάνω από τα 55 είναι ένας τέτοιος ψηφοφόρος τόσο περισσότερες εικόνες από τον Ανδρέα έχει και τόσο περισσότερο ΠΑΣΟΚ αισθάνεται.

Αντιθέτως, ένας 20άρης που ψήφισε το 2019, οριακά μόνο θυμάται τον Κώστα Σημίτη “εν δράσει” και η πιο πρόσφατη μνήμη που έχει από…ΠΑΣΟΚ είναι η υπογραφή του πρώτου μνημονίου επί Γιώργου Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Υπό την έννοια αυτή, η συζήτηση εάν “πουλάει” περισσότερο το brand ΠΑΣΟΚ από την ονομασία ΚΙΝΑΛ αφορά μια διαδικασία πολιτικού vintage και δύσκολα θα συγκινήσει τις νεότερες ηλικίες. Εφόσον, όμως, γίνεται για να συσπειρώσει τους 60άρηδες και τους 70άρηδες ψηφοφόρους, ή να προκαλέσει τον “επαναπατρισμό” ορισμένων εξ εκείνων που μετοίκησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Ν.Δ, ίσως έχει κάποιο νόημα. Για το πρώτο περισσότερο, για το δεύτερο (πολύ) λιγότερο.

Για να είμαστε ειλικρινείς, όλα αυτά παραπέμπουν στο “πείραμα του Παβλόφ” και εκκινούν από την πεποίθηση ορισμένων στο ΚΙΝΑΛ πως η έκκριση σιέλου στους ψηφοφόρους -όπως στα σκυλάκια του πειράματος– στο άκουσμα της λέξης…ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί ικανή να τους φέρει στις κάλπες με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο ανά χείρας.

Η Φώφη Γεννηματά δεν συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη συζήτηση και μάλλον ορθά πράττει. Ίσως επειδή αναγνωρίζει πως το ΠΑΣΟΚ ως ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται και έχει ηττηθεί/τιμωρηθεί για τα ύστερα χρόνια του. Ένα κόμμα του 6-7% δεν μπορεί -σε αυτή τη ζωή- να ξαναδεί τα ποσοστά του 20% ή του 30%. Κι αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό να συμβεί, θα οφειλόταν σε κάποια διάθεση πολιτικής αυτοκτονίας του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατορθώσει να ενσωματώσει τους περισσότερους από τους Πασοκικού ψηφοφόρους του παρελθόντος.

Αλλά, ακόμα κι αν παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω και επιβεβαιωνόταν η θεωρία του Παβλόφ στην σύγχρονη πολιτική εκδοχή της, προκύπτει το ερώτημα ποιος/ποια μπορεί να προκαλέσει “έκκριση σιέλου” πριν την κάλπη. Η Φώφη Γεννηματά (ως Γεννηματά), ο Νίκος Ανδρουλάκης (που ως νεολαίος κολλούσε αφίσες με τον Ανδρέα), ή ο Ανδρέας Λοβέρδος, τα πολιτικά ίχνη του οποίου ξεκινούν από την εποχή του Σημίτη και εντεύθεν; Ρητορική η ερώτηση, αν και με γνωστή απάντηση.

Υπενθύμιση για την κατακλείδα:

Ο Παβλόφ είχε αναπτύξει μία δική του μέθοδο για να μετρά την ποσότητα γαστρικού υγρού που παρήγαγε ο οργανισμός τους. Με επεμβάσεις, χώριζε τον οισοφάγο απ’ το στομάχι και το συνέδεε με ένα μπολ στο πάτωμα. Έτσι όσο κι αν έτρωγε ο σκύλος, το φαγητό δεν κατέληγε ποτέ στο στομάχι, αλλά στο μπολ, από το οποίο συνέχιζε να τρώει το σκυλί. Το στομάχι του συνδεόταν με ένα άλλο σωληνάκι, με το οποίο αφαιρούσε το γαστρικό υγρό και το μελετούσε….

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σκυλιά πέθαιναν μετά από λίγες μόνο επεμβάσεις και ο Παβλόφ έπρεπε να ξεκινήσει τη διαδικασία απ’ την αρχή. Την εποχή εκείνη, κανείς δεν θεωρούσε ότι τα σκυλιά βασανίζονταν άγρια. Αντιθέτως, οι συνεργάτες του του έδιναν συγχαρητήρια επειδή κατάφερνε να τα κρατήσει ζωντανά για περισσότερες από μία επεμβάσεις….

Ξανασκεφτείτε το…

Σχετικά Άρθρα