Τουρισμός: Δυσοίωνα μηνύματα μετά τις μαζικές ακυρώσεις
Οι μαζικές ακυρώσεις τουριστικών πακέτων, μετά την απόφαση της Βρετανίας να κρατήσει την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα, αλλά και από την να απόφαση της Ολλανδίας να βάλει στην «πορτοκαλί» λίστα τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Στη Ρόδο σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Τουρισμού της Ρόδου Κωνσταντίνου Ταρασλιά, στην τοπική εφημερίδα «Ροδιακή»:
- «ευελπιστούσε να πιάσει το 50% των αφίξεων του 2019 και διπλάσιο αριθμό από πέρσι, φτάνοντας το 1,1 εκατ. με 1,2 εκατ. τουρίστες, αλλά χωρίς τους Βρετανούς βγαίνει εκτός στόχων από την αρχή της τουριστικής περιόδου».
Σύμφωνα με το χτεσινό ρεπορτάζ της «Ροδιακής», και με δεδομένο ότι στη Ρόδο υπήρξαν μαζικές ακυρώσεις λόγω της παράτασης του βρετανικού απαγορευτικού, «η ανησυχία είναι διάχυτη στις τάξεις των τουριστικών παραγόντων, έντονο κλίμα γκρίνιας επικρατεί στην αγορά όπου σχεδόν τίποτα δεν κινείται, ανάλογα αρνητικό είναι το κλίμα στις τάξεις των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού εκ των οποίων οι περισσότεροι παραμένουν άνεργοι, ενώ ενδεικτικό του κακού κλίματος ότι ξενοδόχοι που είχαν ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες ετοιμάζονται να κλείσουν!».
Μια από τα ίδια και στην Κέρκυρα, όπου το βασικό θέμα στο ενημερωτικό portal Corfupress.gr των Επτανήσων ήταν επί δυο μέρες η ακύρωση των τουριστικών πακέτων της TUI στην Κέρκυρα.
Για το λόγο αυτό, το Σαββατοκύριακο οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι Ά. Σκέρτσος και Αρ. Πελώνη προσπάθησαν με ενέσεις επικοινωνιακής αισιοδοξίας να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις των παραγόντων του τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, άρα έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στην επόμενη αναθεώρηση της λίστας των βρετανικών αρχών που θα γίνει στις 28 Ιουνίου, η Ελλάδα ή τουλάχιστον κάποιοι νησιωτικοί προορισμοί θα περάσουν στην πράσινη λίστα, ενώ συν τοις άλλοις υπάρχουν ενισχυμένες προοπτικές για αύξηση των φετινών αφίξεων από την Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Σε ανάλογους τόνους μιλώντας και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη έσπευσε να υποστηρίξει ότι «η εμφάνιση της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος από επισκέπτες διεθνώς καθώς η αύξηση των απευθείας πτήσεων προς τα ελληνικά αεροδρόμια αναμένεται να μεταφραστούν σύντομα σε μεγάλη αύξηση κρατήσεων».
Ενώ ταυτόχρονα η ίδια πρόσθεσε ότι τα ξενοδοχεία έχουν να προσδοκούν πολύ περισσότερα φέτος από τον εγχώριο τουρισμό, δεδομένου ότι πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε η επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Σ. Ζαχαράκη, 600.000 Έλληνες και σημαντικός αριθμός καταλυμάτων μπορεί να ωφεληθεί φέτος από τα 365.603 vouchers που διατίθενται από το πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί σημαντικά το ποσό της κρατικής επιδότησης ανά διανυκτέρευση.
Παρ΄όλα αυτά γεγονός είναι ότι επί του παρόντος, τα ξενοδοχεία δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα καθώς η TUI έχει ακυρώσει όλα τα τουριστικά πακέτα για Κρήτη, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Σκιάθο και Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τα νησιά οι μόνοι τουρίστες που μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί είναι Γερμανοί (και κάποιοι λίγοι Ολλανδοί στο Ιόνιο, που παραμένει στην πράσινη λίστα τους), με αποτέλεσμα τα λίγα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει να λειτουργούν με πολύ χαμηλές πληρότητες τις τάξης του 20%.
- Ο Σκάι ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι ακόμη κι αν έρθει η πολυπόθητη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι τα τέλη Ιουνίου και αρθεί το «απαγορευτικό» των ξένων αρχών προς την Ελλάδα, άρα αρχίσουν οι μαζικές αφίξεις τουριστών από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού, που είναι η Αγγλία και η Γερμανία, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί καθώς υπάρχουν πρόσθετες αβεβαιότητες για το πώς θα πάει η τουριστική κίνηση από τον Ιούλιο και μετά, καθώς φέτος ισχύουν άλλοι κανόνες σε σχέση με πέρσι.
Πράγματι, ενώ το περασμένο καλοκαίρι η TUI και άλλοι μεγάλοι tour operators άσκησαν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να μη ζητά μοριακό τεστ covid από τους ξένους τουρίστες, φέτος, ακόμη και στην περίπτωση της πλήρους εφαρμογής του Πράσινου Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, για όσους δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει θα απαιτείται μοριακός έλεγχος και για να εισέλθουν στην Ελλάδα και για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Είναι ζήτημα όμως αν και πόσα νησιά διαθέτουν τις αναγκαίες υγειονομικές υποδομές για να μπορέσει τόσος κόσμος να κάνει μαζικά μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό.
- Κι αν λάβουμε υπόψη ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπήρχαν στην Ελλάδα τουριστικές αφίξεις ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 όχι, και ότι παρά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου για το 2021, λείπουν ακόμη οι αφίξεις, τουλάχιστον σε σημαντικούς αριθμούς, λόγω των ελληνικών αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων, προκύπτει πως η σεζόν ξεκίνησε και προχωράει χωρίς κανένα εχέγγυο για την πολυπόθητη αύξηση των τουριστικών εσόδων, όχι βεβαίως στο 60% όπως υποστήριζε η κυβέρνηση κατά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2021, αλλά ούτε καν στο 45% όπως υποστηρίζει τώρα.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των πιο απαισιόδοξων της τουριστικής αγοράς, ενδέχεται τα έσοδα να μην πάνε πολύ πιο πάνω από τα περσινά επίπεδα του 20% των εσόδων του 2019, με αποτέλεσμα να δοθεί η χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις της φιλοξενίας και της εστίασης.