Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα πρέπει να εξάγει σταθερότητα στην περιοχή

 Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα πρέπει να εξάγει σταθερότητα στην περιοχή

«Πρέπει να είναι σαφές ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, πρέπει να είναι ρόλος εξαγωγέα σταθερότητας, σημείωσε ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα του Regional Growth Conference.

Αυτό, συνέχισε, η δική μας κυβέρνηση το επιδίωξε συστηματικά και με τη συμφωνία των Πρεσπών στα Βαλκάνια, η οποία δεν έλυσε μόνο ένα ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά έστειλε κι ένα μήνυμα στις άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ότι μπορούν να λυθούν διαφορές με τη διπλωματία.Και ότι ο δρόμος της Ευρώπης θα ανοίξει, εάν συζητήσουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η μια διαφορά που έχουμε περνά μέσα από την Χάγη, όπως έχει καθοριστεί ως εθνική πολιτική και στρατηγική, σημειώνοντας ότι «έκτοτε η Τουρκία εκδηλώνει μια συστηματική αναθεωρητική και επιθετική πολιτική, που μόνο διαλείμματα ηρεμίας έχει. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, μόλις περάσει αυτό το βραχύ διάστημα, που η Τουρκία αισθάνεται υπό εξέταση, θα επανέλθει σε ένα καθεστώς έντονης αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Σημείωσε μάλιστα, ότι αυτό είναι ανεξάρτητο από την συνέχεια της προεδρίας Ερντογάν.
 
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, σημείωσε ότι «μια φράση που χρησιμοποίησε, πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να είναι οδηγός σύνεσης σε όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο στην εξωτερική πολιτική. Πατριωτική στάση είναι πάντοτε, η επιδίωξη μιας έντιμης λύσης. Έντιμη λύση, είναι αυτή που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».
 
Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αποτελεσματική την αποτροπή της εργαλειοποίησης του προσφυγικού στον Έβρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν ήταν αντίστοιχα αποτελεσματική η αποτροπή της συνεχιζόμενης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της υφαλοκρηπίδας μας». 
 
Υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνδέσουμε το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την υποχρέωση της Τουρκίας βάσει συνυποσχετικού που θα υπογράψει μαζί μας, να παραπέμψει τη διαφορά μας αποκλειστικά για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη».
 
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που είναι έτοιμη να βάλει πλάτη σε ένα παρόμοιο εθνικό σκοπό, σε μια παρόμοια εθνική στρατηγική».
 
Σημείωσε ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό «θα πρέπει να επιδιωχθεί η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής και για αυτό έχομε ζητήσει να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα