Κομβική συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανών
Σύμφωνα με πληροφορίες του «National», η Τουρκία συμφώνησε να αναλάβει τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ αφού οι δυνάμεις του NATO ολοκληρώσουν την απόσυρσή τους από το Αφγανιστάν στις αρχές Σεπτεμβρίου, μια εξέλιξη που συνδέεται με την αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής, μετά από μια πρόσφατη αύξηση της βίας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το TheNationalnews.com το αεροδρόμιο της Καμπούλ θεωρείται κρίσιμο σημείο πρόσβασης για τη διεθνή κοινότητα, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την ικανότητα της αφγανικής κυβέρνησης να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια. Ενδεικτικό είναι αυτό που δήλωσε Αφγανός αξιωματούχος:
- «Δεν έχουμε την ικανότητα να ελέγχουμε και να διοικούμε τα αεροδρόμια μόνο με Αφγανούς λόγω έλλειψης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ενώ ούτε έχουμε την οικονομική ικανότητα να προσλάβουμε ιδιωτικούς εργολάβους».
Έτσι η λύση, «έπεσε» στην Τουρκία, ενώ φαίνεται πως η συμφωνία ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων έχει γίνει πριν την Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, όμως οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με το «National». Σημειώνεται πως τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί υπό την αποστολή του NATO στο Αφγανιστάν από το 2003 αλλά δεν συμμετέχουν σε επιχειρήσεις «πρώτης γραμμής».
Παράλληλα, η Τουρκία έχει αναλάβει έναν ολοένα και πιο ενεργό διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, καθώς έχει αποδεχτεί το αμερικανικό αίτημα για την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες ωστόσο έχουν «παγώσει» αν όχι καταρρεύσει.
To θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (14 Ιουνίου) και θα αποτελέσει πιθανότατα και αντικείμενο της συνάντησης Μπάϊντεν-Ερντογάν, εφόσον, φυσικά, αυτή πραγματοποιηθεί. Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, επισήμανε την αξία αυτής της λύσης μετάβασης σχετικά με το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της Καμπούλ.