Ξανθός: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση

Ξανθός: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση

«Δυστυχώς ο  κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στο στο Κανάλι 1.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την Υγεία στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» και του ιστότοπου ygeiamou.gr, είπε ότι οι αναφορές του «αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Ανέφερε ότι η δήλωση του «ότι “το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό”, στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε».

Τζανακόπουλος: Πεδίο πολέμου μαφιόζων η Αθήνα και η κυβέρνηση στέλνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Είπε επίσης πως «θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι “ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους”, όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «πριν καλά-καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Υποστήριξε πως «το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της “κοβιντοποίησής” του επί ένα χρόνο» και ότι «η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη “χαριστική βολή”». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας». Κάτι που, όπως τόνισε, «είναι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία».

Σχετικά Άρθρα