Μυοκαρδίτιδα: Δεν επηρεάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας τα περιστατικά στο Ισραήλ

Μυοκαρδίτιδα: Δεν επηρεάζουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας τα περιστατικά στο Ισραήλ

Δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μελετά περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, που εμφανίστηκαν – κυρίως – σε άνδρες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer και το κατά πόσο συνδέονται με τον εμβολιασμό τους.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το Ισραήλ έδωσε έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, σε παιδιά και νέους από 12 ετών και άνω.

H ανακοίνωση της Pfizer που ανησύχησε όλο τον πλανήτη
Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ αναφέρθηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, μεταξύ των πέντε και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, που υπέστησαν μυοκαρδίτιδα, πέρασαν λίγες μέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων κρίθηκε ως ήπιο, αναφέρεται σε σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από τρείς ομάδες ειδικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, «υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 30 ετών».

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία επεσήμανε πως έχει λάβει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, τονίζοντας όμως πως δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σύνδεσμος με το εμβόλιο.

Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι σε συνεχή επαφή με την Επιτροπή Ασφαλείας Εμβολίων του ισραηλινού Yπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως η χώρα έχει αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» στην εμβολιαστική καμπάνια, με το 55% του πληθυσμού της να έχει ήδη κάνει το εμβόλιο.

Σχετικά Άρθρα