Με εγκύκλιο απαγορεύουν σε υπαλλήλους υπουργείων να καταθέτουν σε δίκες εναντίον του Δημοσίου

Με εγκύκλιο απαγορεύουν σε υπαλλήλους υπουργείων να καταθέτουν σε δίκες εναντίον του Δημοσίου

Mε μία πρωτοφανή εγκύκλιο του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, απαγορεύουν στους υπαλλήλους να προσέρχονται ως μάρτυρες σε δίκες που το δημόσιο εγκαλείται για παράνομες πράξεις, διαφορετικά θα διώκονται πειθαρχικά. Μάλιστα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου, είναι δυνατή «μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του ελληνικού δημοσίου».

«Υπάρχει πλέον και με τη βούλα “καθεστώς εκτροπής” μέσα στο Δημόσιο» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως σημειώνει, «η πρωτοφανής εγκύκλιος, μνημείο καταστρατήγησης της ελευθερίας της Δικαιοσύνης, επιτομή της συγκάλυψης κάθε έκνομης πράξης εκ μέρους του Κράτους, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο ούτε και στα χρόνια της χούντας». Μάλιστα προαναγγέλλει αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας με νόημα «τα υπόλοιπα αύριο..».

Η εγκύκλιος του Νομικού Συμβούλου του Κράτους αναφέρει ειδικότερα:

«Αναφορικά με την εξέταση υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου ως μαρτύρων σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο και επειδή έχει παρατηρηθεί η πρόθεση πληρεξούσιων δικηγόρων των αντιδίκων του ελληνικού δημοσίου να ζητούν από αυτούς να καταθέτουν ενόρκως ενώπιων του ακροατηρίου ή γραπτώς δια λήψης ένορκης βεβαιώσεως ενώπιων συμβολαιογράφου, προς απόδειξη των ισχυρισμών τους, παρακαλούνται οι προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών του υπουργείου, προς διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, να ενημερώσουν τους υπηρετούντες σε αυτές υπαλλήλους ότι η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το ελληνικό δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των υπηρεσιών του υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του ελληνικού δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του γραφείου μας και κατόπιν έγγραφου αιτήματος του γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης».

Σχετικά Άρθρα