Spike: Νέα στοιχεία για την ανακάλυψη που προκαλεί τις θρομβώσεις στα εμβόλια – Τι λέει στο libre o Γκίκας Μαγιορκίνης

Spike: Νέα στοιχεία για την ανακάλυψη που προκαλεί τις θρομβώσεις στα εμβόλια – Τι λέει στο libre o Γκίκας Μαγιορκίνης

Λύση στο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες –στους οποίους προκαλεί τεράστια επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια κατά της Covid-19– υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι ανακάλυψε ερευνητικό εργαστήριο της Γερμανίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ειδικότερα, σχετικά με τα σπάνια μεν, αλλά πολύ σοβαρά, θρομβοεμβολικά περιστατικά σε πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson, οι Γερμανοί ερευνητές –σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times– αναφέρουν ότι ένα λάθος του ιικού φορέα είναι αυτό που προκαλεί τις ανεπιθύμητες θρομβώσεις.

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, Rolf Marschalek, μιλώντας στην εφημερίδα, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα. Τόνισε, μάλιστα, πως πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Σχολιάζοντας, στο libre, τα συμπεράσματα των Γερμανών ερευνητών, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε: 

  • «Δεν έχουμε δει επιστημονική δημοσίευση μόνο τα συμπεράσματα των Γερμανών ερευνητών, οι οποίοι αποδίδουν τα προβλήματα στο σχεδιασμό της Spike δηλαδή της πρωτεΐνης-ακίδας και όχι του μηχανισμού του εμβολίου του αδενοϊού και αυτό είναι λίγο περίεργο γιατί τα περισσότερα προβλήματα με τις θρομβώσεις τα είδαμε σε εμβόλια με αδενοϊούς. Αυτό που λένε είναι ότι δεν είναι ο αδενοϊός που προκαλεί το πρόβλημα αλλά ο κύκλος ζωής του εμβολίου γιατί εκκρίνεται και λειτουργεί με έναν τρόπο συγκεκριμένο, και με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας προκαλεί πρόβλημα.  Υποστηρίζουν ότι δημιουργείται ένα σύμπλοκο της Spike που παρατηρείται και στον κοροναϊό και αυτό το σύμπλοκο είναι που προκαλεί τις θρομβώσεις, όμως δεν έχουμε δει αναλυτικά στοιχεία για να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό».

Πρόβλημα στο σχεδιασμό της spike

«Η ακίδα είναι το μόριο με το οποίο εισέρχεται ο κοροναϊός στο κύτταρο αλλά επειδή βρίσκεται στην επιφάνεια, είναι εξωτερικό, η λογική που στοχεύουμε στην ακίδα είναι ότι αν μπλοκάρουμε τα αντισώματα και γενικά την ακίδα, μετά ο ιός δεν μπορεί να μπει μέσα στο κύτταρο. Άρα, δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον κύκλο του, άρα πεθαίνει. Για αυτό είχε επιλεγεί η ακίδα, αρχικά. Οι Γερμανοί ερευνητές εντοπίζουν στην ίδια την ακίδα το πρόβλημα των θρομβώσεων και υποστηρίζουν ότι μπορούμε με εναλλακτικό σχεδιασμό της ακίδας να επιτύχουμε και ανοσιακή απόκριση και να μην έχουμε θρομβώσεις. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι και η AstraZeneca και η Johnson & Johnson έχουν το ίδιο πρόβλημα στο σχεδιασμό της spike, κάτι που δεν έχουν τα αλλά εμβόλια (τα mRNA). Φαίνεται (με όσα διαβάζουμε) να υποστηρίζουν ότι αν αυτός ο σχεδιασμός γίνει σε mRNA εμβόλια και όχι σε αδενοϊού, δε θα υπάρχει το πρόβλημα του συνδρόμου των θρομβώσεων», ανέφερε σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της γερμανικής έρευνας

Όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο καθηγητής Marschalek αναφέρει σχετικά με το μηχανισμό μετάδοσης ότι τα εμβόλια στέλνουν την πρωτεΐνη-ακίδα στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο κυττατικό υγρό (κυτοσόλη) που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες. Μόλις βρεθούν μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας διασπώνται, δημιουργώντας παραλλάξεις, που δεν μπορούν να προσδεθούν στην κυτταρική μεμβράνη όπου επισυμβαίνει η διαδικασία ανοσοποίησης.

«Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρίσκονται στον πυρήνα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Marschalek στους FT.

Η συχνότητα της επιπλοκής

Η επιπλοκή είναι μεν σπάνια αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχία κάθώς μπορεί να αποβεί μοιραία για τον εμβολιαζόμενο. Έχουν καταγραφεί 309 περιστατικά στα 33 εκατ. που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca και της J&J στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους.

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν παρουσιάσει θρόμβωση από τα 16 εκατομμύρια που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στην Ελλάδα, 5 είναι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν συνδεθεί με τον εμβολιασμό, ενώ στην Κύπρο ερευνάται αν ο θάνατος μιας 39χρονης Βρετανίδας οφείλεται σε παρενέργειες που προκλήθηκαν μετά τον εμβολιασμό της.

Η λύση βρίσκεται στην αποτροπή διάσπασης της πρωτεΐνης-ακίδας

Η λύση στο πρόβλημα υποστηρίζει ο καθηγητής Marschalek (ο οποίοςεπισήμανε ότι ήδη έχει παρουσιάσει τα ευρήματά τους στις αρμόδιες γερμανικές αρχές) θα δοθεί εάν οι φαρμακευτικές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της πρωτεΐνης-ακίδας για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η πρωτεΐνη-ακίδα στο εμβόλιο της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής από όσο στο AstraZeneca, καθιστώντας την παρενέργεια λιγότερο συχνή. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της J&J ανέφεραν τη σπάνια παρενέργεια.

«Η J&J προσπαθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο εμβόλιο της τώρα», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να μεταλλάξουμε αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις».

Ο Μάρσαλεκ γνωστοποίησε ότι δεν έχει συζητήσει ακόμα με την AstraZeneca, καθώς «η εταιρεία δεν επικοινώνησε» με τους ερευνητές. Μέχρι τώρα η AstraZeneca δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Σχετικά Άρθρα