Άγκυρα: Βγάζει ερευνητικό στο Αιγαίο ανήμερα της επίσκεψης Τσαβούσογλου
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδέχεται τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου και λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο εξωτερικων, τουρκικό ερευνητικό θα αλωνίζει στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA η Τουρκία επέλεξε να δεσμεύσει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
Πρόκειται για μια περιοχή, της οποίας τα δύο τρίτα είναι μέσα σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας.
Πρόκειται για το ερευνητικό «Tubitak Marmara» το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες από τις 31 Μαΐου, έως και τις 10 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μπαράζ παραβιάσεων και προκλητικότητας από τουρκικά αεροσκάφη.
- Ειδικότερα, την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη ανάμεσά τους 4 κατασκοπευτικά CN-235, 2 ATR-72 ναυτικής συνεργασίας, 5 ελικόπτερα και 4 F-16 προχώρησαν σε 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.Οι 5 από τις παραβιάσεις ήταν από τα μαχητικά και οι υπόλοιπες από τα άλλα αεροσκάφη.
Όλα αυτά, τη στιγμή που τα τουρκικά ΜΜΕ -και δη τα φιλοκυβερνητικά- ήδη δυναμιτίζουν το κλίμα, επαναλαμβάνοντας, ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας, ενώ στις επίσημες συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θα θέσει σειρά θεμάτων που προκρίνει η Άγκυρα, μεταξύ των οποίων το προσφυγικό αλλά και θέματα… τρομοκρατίας.
Όπως αναφέρει, σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» στην ιστοσελίδα της, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια.
- Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:
- ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
- Υφαλοκρηπίδα
- Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
- Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
- Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
- Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
- Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο
- Η εφημερίδα υποστηρίζει, όπως αναφέρει το sigmalive, ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιείται «μετά την ένταση που δημιούργησε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας, για να στείλει ένα μήνυμα στην εγχώρια κοινή γνώμη, στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου, καθώς επίσης και μετά τη διάσκεψη 5+1 στη Γενεύη για το Κυπριακό, όπου δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, λόγω της μη προσανατολισμένης σε λύση στάσης της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης».
Προκλήσεις και από τον Ερντογάν: Διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία
Με αφορμή την αυριανή 568η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν διάβασε την Παρασκευή σε μαθητές ισλαμικών σχολείων στίχους από το Κοράνι, μέσα στην Αγία Σοφιά.
Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος εγκαινίασε το τέμενος στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Από την εποχή που ήταν δήμαρχος του τουρκικής μεγαλούποληςτ επαναλάμβανε εμμονικά ότι απουσιάζει ένα τέμενος από την πλατεία Ταξίμ, όπου το μόνο ορατό κτίριο θρησκευτικής λατρείας, ήταν η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Η οικοδόμηση του τεμένους, που ξεκίνησε το 2017, προκάλεσε έντονες επικρίσεις, καθώς ορισμένοι κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν, ότι επιδιώκει να εξισλαμίσει την χώρα και να υποσκελίσει τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.