Το παρασκήνιο για το “μεγάλο ντιλ” Βορίδη – ΚΙΝΑΛ για τον ΑΣΕΠ – Νέοι τριγμοί στο κόμμα της Γεννηματά
Ο Κώστας Ζαχαριάδης είχε ανέβει στο βήμα της επιτροπής εσωτερικών της Βουλής από το οποίο άσκησε οξύτατη κριτική στον Υπουργό Εσωτερικών για τις μεθοδεύσεις όπως τον καταγγέλλει τα τελευταία 24ωρα με την επιλογή και το διορισμό των μελών του ΑΣΕΠ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του ότι εκτιμά πως “ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με όσα έγιναν στη διάσκεψη των προέδρων” και ήρθε το πρώτο ηχηρό χτύπημα.
Ο Χάρης Καστανίδης με ένα τιτίβισμα άναψε φωτιές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Το παζάρι μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και ΚΙΝΑΛ για την τοποθέτηση δυο στελεχών του στη διοίκηση του ανώτατου συμβουλίου είχε χτυπήσει το μαλακό υπογάστριο πολλών.
Το ΚΙΝΑΛ από τιμητής της εμβληματικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ και θερμός πολέμιος της αλλοίωσης του χαρακτήρα της ανεξαρτησίας του από την κυβέρνησης της ΝΔ βρέθηκε ξαφνικά να συναινεί στη σύνθεση βλέποντας τον Παναγιώτη Καρκατσούλη και ένα τεχνοκράτη με καταβολές από το ευρύτερο χώρο να συμπληρώνουν το παζλ της στελέχωσης της ανεξάρτητης αρχής.
«Δραματικό λάθος»
Έγραψε λοιπόν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης για το δραματικό λάθος της ηγεσίας του κόμματος να υποταχθεί στη δελεαστική πρόταση του Μάκη Βορίδη να προτείνει τον κ. Καρκατσούλη πρώην πολιτευτή του κόμματος και της ευρύτερης κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή του σε προηγούμενα πολιτικά σχήματα:
- «Κάθε κομματική ηγεσία αποφασίζει ενίοτε ερήμην των συλλογικών οργάνων. Αν η απόφαση συνιστά δραματικό πολιτικό λάθος αξιώνεται σιγή “νομιμοφροσύνης”. Αν κάποιος αντιδράσει στο λάθος που προσβάλλει το κόμμα, αυτός υπονομεύει την ενότητα και την προοπτική του κόμματος».
Μέχρι να κατέβει από το βήμα και να καθίσει στο έδρανο ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη κάνει αναδημοσίευση (retweet που λένε) στην ανάρτηση του κ. Καστανίδη.
Από το ΚΙΝΑΛ απέφυγαν να σχολιάσουν τη δήλωση Καστανίδη. Άλλωστε πλέον οι διαφοροποιήσεις στην κεντρική γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και εντονότερες. Μετά την αποχή Λοβέρδου από το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας και τώρα με τη διαφοροποίηση του Καστανίδη γίνεται αντιληπτό ότι το κόμμα μπαίνει και πάλι σε μια διελκυστίνδα αριστερής και δεξιάς τοποθέτησης με την «αυτόνομη πορεία» να μπαίνει και πάλι σε διαδικασία αξιολόγησης.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου πάντως διέψευσε στη Βουλή τον ισχυρισμό ότι το δεύτερο μέλος του ΔΣ ήταν μετακλητός του, ωστόσο κατηγορεί τώρα το ΣΥΡΙΖΑ για αντιγραφή της αντιθεσμικής συμπεριφοράς της ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ, όταν έβαζε εμπόδια στη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής κάτι που κάνει τώρα η Κουμουνδούρου για να μη συγκροτηθεί το ΑΣΕΠ.
Οι αρμοί της εξουσίας
Το παιχνίδι παίχτηκε σε πολλά ταμπλό. Το «μεγάλο ντιλ» φαίνεται ότι έγινε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής.
- Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφερόμενος στα ζητήματα Δημοκρατίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης περιέγραψε το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να ελέγξει τους περίφημους αρμούς της εξουσίας επιβάλλοντας καθεστώς όπως είπε μετερχόμενος κάθε μέσο για το σκοπό του.
«Με το ξήλωμα θεσμών δεκαετιών, όπως η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας του ΑΣΕΠ. Εκεί όπου δυστυχώς με το ΚΙΝΑΛ να κρατάει το φανάρι στη Δεξιά, η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρωση των θέσεων χωρίς την – ως είθισται – συναίνεση όλων των κομμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκαλύψει ότι όλα αυτά γίνονται με τη βοήθεια της Χαριλάου Τρικούπη ενόψει του διαγωνισμούς για τις αρκετές χιλιάδες των προσλήψεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.
Διαχωριστικές γραμμές
Ο Αλέξης Τσίπρας τραβά τις διαχωριστικές γραμμές όλο και εντονότερα και σε αυτό το δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και σύσσωμη η κυβέρνηση.
Ο Μάκης Βορίδης έχει δείξει τις προθέσεις του. Ο υπουργός εσωτερικών είναι αποφασισμένος να κλείσει κάθε χαραμάδα και κάθε προηγούμενο συναινετικής διακυβέρνησης σε μείζονα θεσμικά ζητήματα.
- Από την ψήφο των ομογενών που έσβησε όλη την προσπάθεια του Τάκη Θεοδωρικάκου να βρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ τεσσάρων κομμάτων σε όλο το φάσμα της κομματικής τοποθέτησης μέχρι το ΑΣΕΠ, τον κορυφαίο θεσμό της μεταπολίτευσης για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη στελέχωση του Δημοσίου.
Το έκανε άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα 40 χρόνια μέσα στην ΕΟΚ-ΕΕ και μάλιστα θυσιάζοντας μια θεσμική εκδήλωση με πανευρωπαϊκό ακροατήριο για να απαντήσει…. στον Αλέξη Τσίπρα και τη σύγκρουση των δυο κόσμων, του αύριο με το χτες.