Ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη: Δύο σενάρια προβληματίζουν το ΥΠΕΞ για την ιδιότυπη… ρεβάνς

Ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη: Δύο σενάρια προβληματίζουν το ΥΠΕΞ για την ιδιότυπη… ρεβάνς

Η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη την Κυριακή αναμένεται να είναι τροχιοδεικτική του δρόμου, που θέλει πολιτικά να περπατήσει ο Τούρκος Υπουργός. Αν δηλαδή θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις και κινήσεις του στις πόλεις της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας ή θα επιχειρήσει να τραβήξει το σχοινί.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η ελληνική διπλωματία ανέμενε το αίτημα του κ. Τσαβούσογλου για ιδιωτική επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά, καθώς θα ήταν πρωτοφανές να μην το ζητήσει, με δεδομένη την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, που συστηματικά το τελευταίο διάστημα «βαφτίζει» τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη.

  • Μάλιστα η προ ημερών τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές από τα Πομακοχώρια, προκάλεσε τόση έξαψη στην τουρκική διπλωματία, που με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών επέκρινε τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο, δε, κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έφτασε στο σημείο να μιλά προκλητικά για «Τουρκόπουλα» και όχι «Ελληνόπουλα» αποδεικνύοντας στην πράξη την συστηματική καπηλεία των Πομάκων, που επιχειρούν οι τουρκικοί κύκλοι.

Συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή σχεδόν προεξοφλούνται καθώς ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα δεν είχε δημοσιοποιήσει το ιδιωτικό πρόγραμμα του επικεφαλής της τουρκικής Διπλωματίας.

Για ποια σενάρια προετοιμάζονται στο ΥΠΕΞ

Την Δευτέρα το πρωί ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί τον κ. Τσαβούσογλου στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συμβολική κίνηση ανταπόδοσης της πρόσκλησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών όταν είχε μεταβεί στην Άγκυρα. Κατόπιν θα γίνει η  συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια. Δεν προγραμματίζεται συνέντευξη τύπου με πολλές ερωτήσεις αλλά ούτως ή άλλως και στην Άγκυρα προβλέπονταν αυστηρά τοποθετήσεις των δύο Υπουργών, οι οποίες και αποδείχθηκαν… υπεραρκετές.

Δυο σημεία προβληματίζουν την ελληνική πλευρά και έχουν μπει στο μικροσκόπιο κατά την προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας:

  • Η Θράκη και η εξαγγελία της γείτονος για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τον Ιούνιο. Τα εν λόγω δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να πάρει μια «ιδιότυπη» ρεβάνς από την συνάντηση της Άγκυρας και τις στέρεες απαντήσεις του Νίκου Δένδια.

“Ραντεβού” Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση θα διαγνώσει προθέσεις από τα λεγόμενα και την στάση του κ. Τσαβούσογλου και αυτές θα είναι καθοριστικές για τον προγραμματισμό της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου .

  • «Στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι να βρεθούν οι δύο ηγέτες…απλά για να βρεθούν» σημείωνε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, ζητούμενο είναι να υπάρχει ουσία και περιεχόμενο στην συζήτηση τους.

«Άρα χρειάζεται καλή προετοιμασία και όλα θα γίνουν στην ώρα τους», σημείωνε με νόημα κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την συνάντηση κορυφής των δυο ηγετών.

Θετική ατζέντα

Στο πλαίσιο πάντως της θετικής ατζέντας και της βούλησης να δοθεί νέα ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» με θετικό αποτύπωμα όμως στους πολίτες των δύο χωρών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, θα έχει συνάντηση εργασίας με τον μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στην Καβάλα το Σάββατο 29 Μαΐου.

Ο κ. Φραγκογιάννης είχε προτείνει κατάλογο θετικής ατζέντας με δεκαπέντε σημεία, όπου κωδικοποιούνται θέματα που χρονίζουν από την δεκαετία του 1970 και άλλα που έχουν τεθεί στους διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων προτείνεται η επανενεργοποίηση διαφόρων κοινών επιτροπών και ομάδων εργασίας που στόχο έχουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικώς, σιδηροδρομικώς και δια θαλάσσης),  συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και της εν γένει επιχειρηματικής συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα