Πιστοποιητικό εμβολιασμού Vs Πράσινο πιστοποιητικό – Οι διαφορές και οι… ομοιότητες – Οι αποφάσεις της ΕΕ
Από πρώτης Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το “πράσινο πιστοποιητικό” το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία ουσιαστικά απορρίφθηκαν οι διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που θα συνιστούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Τι ακριβώς πιστοποιητικό – ή μάλλον πιστοποιητικά – ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ράιντερς, διευκρίνισε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα μπορεί ωστόσο αντ’ αυτού να διαθέτει είτε πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ είτε πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται ότι έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Μιλάμε δηλαδή για τρεις διαφορετικές εναλλακτικές, οι οποίες καλύπτουν ουσιαστικά όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, εξαιρουμένων όσων νοσούν από κοροναϊό.
- Ο κ. Ράιντερς επεσήμανε ότι τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται δωρεάν για τους πολίτες της ΕΕ και θα δίδεται η δυνατότητα να τα έχει κανείς είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή σε κινητό, τάμπλετ ή φορητό υπολογιστή.
Οι σχετικοί κανονισμοί υποχρεωτικά και για τις 27 χώρες θα αρχίσουν να ισχύουν την 1η Ιουλίου.
Κανείς ουσιαστικά δε δέχθηκε να κάνει διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων πολιτών και των ανεμβολίαστων. Στις περισσότερες μάλιστα χώρες, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν στις ιδιωτικές εταιρείες να το κάνουν, κάτι που τώρα ο πρωθυπουργός επιδιώκει να επιτύχει τουλάχιστον στη χώρα μας.
Καθώς η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμά 2361/2021, πέραν των άλλων οδηγιών που δίνει σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, ζητά, στην προσωρινή μορφή της απόφασης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη:
- 7.3.1. – να διασφαλίσουν πως οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
- 7.3.2. – να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Άρα κάποια απόφαση για πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταπατούσε το ψήφισμα.
Η ελληνική πλευρά συντάχθηκε με τις αποφάσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε προτείνει πιστοποιητικό εμβολιασμού και όχι το πιστοποιητικό που υιοθετήθηκε, να δηλώνει «το Πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα» και χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός ή διάκριση μεταξύ των πολιτών.
Ο Κ.Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το πιστοποιητικό είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», ανέφερε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα, τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων».
Παράλληλα επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε.
Από 1ης Ιουνίου στην Ελλάδα
Από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Έτσι, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όσους:
- Είτε έχουν εμβολιαστεί.
- Είτε έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Είτε έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Έτσι, οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουνίου, θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.
Τα ψηφιακά «πράσινα» πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.
Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Τι δεδομένα θα περιέχει
Πολλοί είναι εκείνοι, διεθνώς, που ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Και το σημαντικότερο: Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης.
Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της Αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Η απόδειξη προγενέστερης νόσησης – και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων – είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες, βάσει όσων συμφωνήθηκαν. Προς το παρόν, ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR, που να αποδεικνύει προγενέστερη μόλυνση. Τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν.
Στη συμφωνία δεν αποσαφηνίζεται για πόσο καιρό ένα αρνητικό τεστ PCR είναι έγκυρο για να ταξιδέψουμε.
O κανονισμός για τα πιστοποιητικά, πάντως, θα ισχύει για 12 μήνες.