Κοτζιάς: Ευθύνες στην ΕΥΠ για την κρατική αεροπειρατεία

Κοτζιάς: Ευθύνες στην ΕΥΠ για την κρατική αεροπειρατεία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό και την ΕΥΠ για τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς και την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρει:

“Αλωνίζουν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και η ΕΥΠ δεν φρόντισε ούτε καν να προστατεύσει ξένο δημοσιογράφο από τους κρατικούς αεροπειρατές της Λευκορωσίας. Είναι φανερό ότι μυστικές υπηρεσίες τρίτης χώρας τον παρακολουθούσαν επί μέρες εντός ελληνικού εδάφους. Ότι τον είχαν εγκλωβισμένο στο αεροπλάνο. Ότι παραβιάζοντας πολύπλευρα το Διεθνές Δίκαιο τον συνέλαβαν”.

Δεν είναι τυχαίο ότι το αεροπλάνο όταν ξεκίνησε από το Μινσκ είχε έξi επιβάτες λιγότερους από όσους πήρε από την Αθήνα (το λέω για όσους δεν καταλαβαίνουν από πολιτική, μπας και καταλαβαίνουν από απλές αριθμητικές πράξεις). Για το γεγονός ότι οι δύο πρώτες πράξεις έγιναν σε ελληνικό έδαφος, για το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν πήραν τίποτα χαμπάρι (και αυτή είναι η καλύτερη παραλλαγή), για όλα αυτά δεν φέρνει κανείς ευθύνη; Δεν οφείλουν κάποιοι προϊστάμενοι της ΕΥΠ παραίτηση; Και εντέλει, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός, δεν έχει ευθύνες για την αποτυχία; Δεν οφείλει κάποια εξήγηση; Θα του ζητηθεί αυτή από την αντιπολίτευση στη Βουλή;
Από πλευράς μου, επαναφέρω την πρόταση που έκανε το ΠΡΑΤΤΩ κατά τη συζήτηση του Συντάγματος για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου της ΕΥΠ και την καθιέρωση ενός συνηγόρου του Πολίτη. Θεσμοί που θα προστατεύουν τον πολίτη και τη χώρα από τις αυθαιρεσίες των μυστικών υπηρεσιών και οι οποίοι υπάρχουν σε δύο δεκάδες κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόταση που χωρίς καμία συζήτηση απέρριψε το 2018 η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήμουν ακόμα βουλευτής.

ΥΓ1. Βλέπω τα ΜΜΕ και πολιτικούς να θυμώνουν σήμερα για το ότι ξένοι ξένοι πράκτορες αλωνίζουν στην χώρα και θυμάμαι το 2018. Οφείλουν να επιλέξουν: θα είναι η χώρα ξέφραγο αμπέλι ή όχι;

ΥΓ2. Κάποτε οι μυστικές υπηρεσίες αντί να παρακολουθούν έλληνες πολίτες που δεν αρέσουν σε κάποιους πολιτικούς ή να θέλουν να κάνουν πολιτική, θα πρέπει να ασχοληθούν με τα πραγματικά τους καθήκοντα ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια της χώρας.

Σχετικά Άρθρα