Ανάδοχες οικογένειες: Μηνιαίο επίδομα έως 1.200 ευρώ

Ανάδοχες οικογένειες: Μηνιαίο επίδομα έως 1.200 ευρώ

Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου.

«Κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν αυτή τη, μικρή θα πω, αλλά αναγκαία βοήθεια από την Πολιτεία.

Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ, αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους, οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος», σημείωσε σε ομιλία της η κ. Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι.« Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών.

Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί, που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά. πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών», πρόσθεσε.

  • Επιπλέον, δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.

Η υφυπουργός έδωσε και κάποια στοιχεία σχετικά με την αναδοχή στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι σήμερα 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας.

Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών.

«Η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα. Αυτό όμως προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής.

Από αυτή την πλευρά, η εικόνα είναι σήμερα αντεστραμμένη: από τις 984 αιτήσεις που έχουμε στο Εθνικό Μητρώο και έχουν επομένως μπει στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης με παιδί, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή (δηλαδή το 1.8%!).

Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από το ίδρυμα αλλά και από εκατοντάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα. Η λύση δεν είναι απλή, γιατί απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και αλλαγή της εικόνας που έχουμε για την αναδοχή», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα