Γκουτέρες: Η βιοποικιλότητα μειώνεται με έναν πρωτοφανή και ανησυχητικό ρυθμό
Την ανάγκη προστασίας της φύσης, αποκατάστασης των οικοσυστημάτων και δημιουργίας μία ισορροπίας στη σχέση μας με τον πλανήτη, προτάσσει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η βιοποικιλότητα μειώνεται με έναν πρωτοφανή και ανησυχητικό ρυθμό, ενώ η πίεση αυξάνεται. «Εξαντλούμε τους πόρους ταχύτερα απ’ ό,τι η φύση μπορεί να τους αναπληρώσει» προειδοποιεί και επισημαίνει πως η πανδημία του κορονοϊού μάς έχει υπενθυμίσει τη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.
Οφέλη από την αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας
Ειδικότερα, τονίζει πως η σημερινή κρίση μας δίνει την ευκαιρία να ανακάμψουμε καλύτερα και στη συνέχεια εστιάζει στα οφέλη από την προστασία της φύσης. «Τα οφέλη θα είναι τεράστια. Με την αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας, θα βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία, θα υλοποιήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική έκτακτη ανάγκη» εξηγεί συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι λύσεις υπάρχουν για να προστατέψουμε τη γενετική ποικιλότητα του πλανήτη στη γη και στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει έναν ρόλο να παίξει. «Η επιλογή να ζήσουμε με βιώσιμο τρόπο πρέπει να είναι δυνατή σε όλους παντού» συνεχίζει στο μήνυμά του και διευκρινίζει πως αυτό σημαίνει καλύτερες πολιτικές που προωθούν τη λογοδοσία των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των ατόμων. «Πρέπει όλοι να γίνουμε μέρος ενός κινήματος αλλαγής» αποκρυσταλλώνει το μήνυμά του και σημειώνει πως ένας υγιής πλανήτης είναι κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το μήνυμα της ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ
Νωρίτερα σήμερα, η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θέτει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα ώστε να αντιμετωπισθούν τρεις απειλές: οι εκπομπές άνθρακα, το ξέσπασμα ασθενειών και ο πόνος των ζώων.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter, η Τούνμπεργκ λέει πως η επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον καθώς και το ξέσπασμα ασθενειών όπως η COVID-19, η οποία φέρεται να προήλθε από ζώα, θα μειωθεί με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα.
“Η σχέση μας με τη φύση έχει διαρραγεί. Όμως οι σχέσεις μπορούν να αλλάζουν”, δηλώνει η Τούνμπεργκ στο βίντεο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας.
Μια επικέντρωση στη γεωργία και η σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τις υγειονομικές πανδημίες είναι μια νέα οπτική γωνία για την Τούνμπεργκ, η οποία έχει επικεντρώσει την οργή της στους διαμορφωτές πολιτικής και στις εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.
“Η κλιματική κρίση, η οικολογική κρίση και η υγειονομική κρίση συνδέονται μεταξύ τους”, είπε.
Η Τούνμπεργκ είπε πως η μετάδοση ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους προκλήθηκε από τις γεωργικές μεθόδους και πως η μετάβαση σε μια διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά οκτώ δισεκ. τόνους ετησίως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως ο κορονοϊός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, ενώ επιστήμονες λένε πως το 60% των μεταδοτικών ασθενειών που εμφανίστηκαν από το 1990 έως το 2004 προήλθαν από ζώα.
Παράλληλα η ζήτηση για εναλλακτικές στο κρέας αυξάνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για την υγεία, την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον.