Δύσκολη αποστολή Δένδια στην… “παγωμένη” Ρωσία: Τι θα συζητήσει με Λαβρόφ, τι επιδιώκει η Αθήνα
Έτοιμος για την επόμενη διπλωματική αποστολή είναι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Αυτή την φορά καλείται να ρίξει γέφυρες στην Ρωσία πραγματοποιώντας το τρίτο τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Την Δευτέρα στις 24 Μαΐου ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Σότσι για να συναντήσει τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στην παραλιακή πόλη της Μαύρης Θάλασσας εξάλλου ετοιμάζεται να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο ενώ την επομένη στις 25 του μηνός θα βρεθεί με ομογενείς στο Γελεντζίκ κοντά στο Νοβοροσίσκ.
- Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι ο τουρισμός και η διευκόλυνση των Ρώσων επισκεπτών που πέρυσι δεν γέμισαν τα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας.
Σύντομα θα επικυρωθεί και από την ρωσική κυβέρνηση το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων προς την χώρα μας ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο SPUTNIK V ως covid-free και συνεπώς δεν θα απαιτείται να τίθενται σε περιορισμούς ή καραντίνα κατά την άφιξή τους στην χώρα μας.
Βασική όμως στόχευση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο με την Ρωσία. Έπειτα από ένα διάστημα όπου η δυσπιστία είχε ενσκήψει στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών για εμπλοκή στα εσωτερικά της χώρας την περίοδο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι δίαυλοι ξεπαγώνουν όχι όμως σε βαθμό τέτοιο ώστε να καταγράφεται θεαματική αλλαγή.
Ακόμη και στην τελευταία επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα πριν από έξι μήνες, ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν έδειξε πρόθυμος να αποδοκιμάσει την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο γι’ αυτό και η δημόσια τοποθέτησή του ότι είναι δικαίωμα κάθε κράτους η επέκταση των χωρικών υδάτων του στα 12 ναυτικά μίλια προκάλεσε μεν ευαρέσκεια αλλά αποτιμήθηκε ότι κάτι… έλειπε, καθώς απέφυγε να αναφερθεί στην τουρκική απειλή πολέμου αν η χώρα μας ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα της.
- Η συμπόρευση Πούτιν –Ερντογάν μοιάζει ανέφελη. Ακόμα και στην περίπτωση του Καυκάσου ή της Κριμαίας, οι διαφορετικές θέσεις Άγκυρας και Μόσχας δεν σκίασαν την συνεργασία τους.
Εξάλλου όπως παρατηρούσε έμπειρος διπλωμάτης «η πλάστιγγα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας δεν θα είναι ισοσκελισμένη, όσο εξακολουθεί να είναι απλόχερη η στήριξη της Μόσχας στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας τρόπον τινά ρωσοτουρκικής στρατηγικής συμμαχίας στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας με την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου, της γεωπολιτικής με συντονισμένες ενέργειες στην Συρία και της Άμυνας με την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400».