“Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί”: “Παράθυρο” για τον ιδιωτικό τομέα – Υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί στο κάδρο του Φθινοπώρου

“Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί”: “Παράθυρο” για τον ιδιωτικό τομέα – Υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί στο κάδρο του Φθινοπώρου

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από τον Σεπτέμβριο θα επανέλθει το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, στο δημόσιο τομέα, μετά την… ύφεση των κυβερνητικών αναφορών ενώ όπως φαίνεται ανοίγει παράθυρο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά την ΕΜΑΚ (όπου υπήρξαν αντιδράσεις) αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους υγειονομικούς, τους οποίος έχουν επιχειρήσει να “στοχοποιήσουν” κυβερνητικά στελέχη τα οποία όμως διαψεύδονται από τα στοιχεία καθώς:

  • Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 82%.
  • Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα οι μισθωτοί γιατροί των ιδιωτικών κλινικών άγγιξαν το 88%.
  • Οι νοσηλευτές του ΕΣΥ έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 63%, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές σε ποσοστό 62%.
  • Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 60% ενώ στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό 63%.

Ανεπίσημα σύμφωνα με πληροφορίες στο κάδο των υποχρεωτικών εμβολιασμών μπαίνουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι πιθανό να εμβολιαστούν υποχρεωτικά στην περίπτωση που τους επόμενους μήνες δεν αυξηθούν κάθετα τα ποσοστά εμβολιασμού τους.

Άλλωστε η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε από τον Σεπτέμβριο να εκλείψει ο μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης στη σχολική κοινότητα ώστε να μην υποχρεωθεί χώρα να κλείσει και πάλι τα σχολεία ή ακόμη χειρότερα να μπει σε νέο κύκλο lockdown.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν υποχρεωτικά και δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολίτες για να τους εξυπηρετήσουν.

Μπορεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι συναλλαγές με το δημόσιο να γίνονται ψηφιακά, όμως από τον Σεπτέμβριο στόχος είναι να επιστρέψουν στα γραφεία τους όσοι υποχρεωτικά πρέπει να έχουν δια ζώσης συναλλαγές.

Η κυβέρνηση πλέον διαρρέει πως η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι και όχι από Σεπτέμβριο, όπως είχαν υποστηρίξει αρχικά.

  • Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εγείρει νομικά ζητήματα περί ελευθερίας, αφού πολίτες είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αποφευχθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Γι’ αυτό σε πρώτη φάση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εντείνει την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πεισθούν και οι πιο δύσκολοι πριν καταλήξει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάτι που θα γίνει εντός του καλοκαιριού.

Σενάρια για τον ιδιωτικό τομέα

Εν των μεταξύ μια δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη γέννησε σενάρια για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς μέχρι και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  • Σύμφωνα με τον υπουργό δεν υπάρχει «κανένα θέμα συνταγματικότητας» με το να ζητάει μία επιχείρηση από τους πελάτες της (!) να εμβολιαστούν κατά του κορoναϊού! Και προφανώς το ίδιο θα ισχύει για τους υπαλλήλους.

Την ίδια ώρα πηγές του κυβερνώντος κόμματος έδιναν μεγάλη έμφαση στις δηλώσεις του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου.

Ο Κ.Χρυσόγονος είχε πει χαρακτηριστικά:

  • «Στις συμβάσεις εργασίας και δη τις ατομικές που θα υπογραφούν από εδώ και πέρα, βάσει της αρχής της ελευθερίας των συμβάσεων, που κατοχυρώνονται και από το Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να υπάρχει σαφής όρος αναφορικά με τον εμβολιασμό του εργαζόμενου, ως προϋπόθεση για την απασχόληση του από τον εργοδότη, κάτι που δύσκολα θα ανατρέψει κάποιο δικαστήριο».

Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας «εφόσον κριθεί, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, ότι ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες ή υποδομές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, επιβάλλουν τον εμβολιασμό όσων βρίσκονται εκεί.

Έγινε ένα πρώτο βήμα που αφορούσε την ΕΜΑΚ», δήλωσε ακόμη και επιχειρηματολόγησε ότι δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει την πληρότητα της συμμετοχής στην εν λόγω μονάδα. Σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθούν τα γενικά δεδομένα εν ευθέτω χρόνω.

  • Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να αποτελεί ο εμβολιασμός όρο για την πρόσληψη των 4.000 νοσηλευτών, ο υπουργός διατύπωσε την προσωπική του κρίση, ότι το θεωρεί «εύλογο από τη στιγμή που προσλαμβάνεται κάποιος με μια μόνιμη σχέση στο ελληνικό Δημόσιο σε μια δομή απολύτως κρίσιμη».

Σε κάθε περίπτωση όμως, διευκρίνισε αμέσως μετά, θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα από τον Σεπτέμβριο τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

Να τονιστεί εδώ πως κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως το υγειονομικό προσωπικό που θα αρνηθεί να εμβολιαστεί «θα τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας το επίδομα των 534 ευρώ».

  • Στην ερώτηση, τέλος, αν μια επιχείρηση θα μπορούσε να θέσει ως προαπαιτούμενο για τους πελάτες της να είναι εμβολιασμένοι, ο Γ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως δεν υφίσταται κανένα θέμα συνταγματικότητας εάν μια ιδιωτική επιχείρηση επιλέξει να διασφαλίσει την υγιεινή, είναι όμως άλλο να το επιλέξει η ίδια κι άλλο να της επιβληθεί έξωθεν.

Σχετικά Άρθρα