ΕΥΔΑΠ:”Πνίγεται” στις ζημιές ο “golden” μάνατζερ- Κερδισμένος ο Πόλσον
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, και όπως αναφέρθηκε σε οικονομικά σάϊτ, τα κέρδη της μετά από φόρους υποχώρησαν κατά -214%!!! Διαμορφώθηκαν στα -66,1 εκατ. ευρώ από κέρδη 58,1 εκατ. ευρώ το 2019.
Πώς το κατάφερε όμως αυτό, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά από 21 χρόνια ολόκληρα χρόνια κερδοφορίας, ή καλύτερα κερδοφόρων ισολογισμών, την ώρα που η εταιρεία λειτουργεί με σχεδόν μονοπωλιακούς όρους στην αγορά; Πώς κατάφερε η διοίκηση της εταιρείας να καταγράψει τόσο υψηλές ζημιές, και μάλιστα στον απόηχο τής πολλά υποσχόμενης επιχειρηματικής στρατηγικής που εκπονείται από τον έμπειρο και ορθολογιστή CEO της εταιρείας Χάρη Σαχίνη; Τι λένε, γι αυτό, στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο του Κώστα Καραμανλή; Μήπως θα επιβραβευτούν και με bonus τα καλά αμειβόμενα στελέχη της;
Όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα δυσαρέσκειας στο υπουργείο για την “αυτονομία” που διεκδικεί ο μάνατζερ της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος, μάλιστα, επιλέγει ακόμα και σε ποια μέσα ενημέρωσης θα διοχετευθούν τα διαφημιστικά κονδύλια, αποκλείοντας άλλα.
Οι πληροφορίες θέλουν να αυξάνονται οι “αιχμές” που διατυπώνονται προς το Μέγαρο Μαξίμου για την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και το θέμα έχει απασχολήσει ακόμα και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση για τη χρήση του 2020 έκανε λόγο για δύο σημαντικά γεγονότα:
Πρώτον, από την πρόβλεψη για το επιπλέον τίμημα του αδιύλιστου νερού της περιόδου 2013 έως 2020, στο πλαίσιο των προχωρημένων συζητήσεων με το Ελληνικό Δημόσιο για την επέκταση του δικαιώματος αποκλειστικής διάθεσης ύδατος στην περιοχή αρμοδιότητας της Εταιρείας.
Δεύτερον, από τη μεταβολή των απαιτήσεων πελατών της Εταιρείας, που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην πανδημία COVID-19 και οδήγησε στην ανάγκη σχηματισμού επιπρόσθετης πρόβλεψης απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 11,4 εκατ. € (2,6 εκατ. € το 2019).
Ουσιαστικά η διοίκηση της εταιρίας δικαιολόγησε τις ζημιές υποστηρίζοντας ότι προχώρησε στον σχηματισμό πρόβλεψης για το επιπλέον κόστος του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2013-2020, ύψους 157.500.000 ευρώ, η οποία επιβάρυνε εφάπαξ τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.
“Το 2020 ήταν μια χρονιά ισχυρών προκλήσεων, που ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν”, ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.
“Στη διάρκειά του, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επέβαλε ο COVID-19, διασφαλίζοντας την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας, παραμένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένοι στην αποστολή μας για αδιάλειπτη υδροδότηση κάθε νοικοκυριού. Παράλληλα, το 2020 βάλαμε τις βάσεις για να είμαστε πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο που κλείνει οριστικά τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, διασφαλίζει εργαλεία και νέες δυνατότητες για την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την Εταιρεία, και εγγυάται για τους καταναλωτές άριστης ποιότητας νερό, σε χαμηλή τιμή. Αυτός ο συνδυασμός μαζί με το εν εξελίξει μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που υλοποιείται ήδη στην ΕΥΔΑΠ, δημιουργεί τις εγγυήσεις για τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και την επίτευξή των αντίστοιχων αποτελεσμάτων”.
Όπως παρόλα αυτά, παρόλες τις ζημιές, η ΕΥΔΑΠ θα δώσει για 22ο συνεχόμενο έτος μέρισμα ύψους 50.000.000 ευρώ ή περίπου 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Το γεγονός ότι δίνει μέρισμα παρά τις ζημιές εξηγείται γιατί το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ με ποσοστό 61% (Δημόσιο 50% και 11% ΤΑΙΠΕΔ).
Ένας «παίχτης» κερδίζει εκατομμύρια από μια ζημιογόνα επιχείρηση
Ο Τζον Πόλσον έγινε διάσημος «στοιχηματίζοντας» εύστοχα στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ενυπόθηκων δανείων με τεράστια κέρδη.
Στην ελληνική κεφαλαιαγορά μπήκε το 2013. Ξεκινώντας από την Πειραιώς και ακολουθώντας όλη τη ροή των τριών τελευταίων «γύρων» των κεφαλαιακών αυξήσεων, οι καθαρές τοποθετήσεις Πόλσον (εξαιρουμένης της μετατροπής ομολόγων αξίας περί τα 40 εκατ. ευρώ και μιας μικρής πώλησης μετοχών) υπολογίζονται στα 420 εκατ. ευρώ. Με τη σημερινή του συμμετοχή στην τράπεζα να ανέρχεται στο 4,61%.
Παράλληλα όμως κατέχει και το 6,48% στην Alpha Bank, όπου στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου έχει εισφέρει 330 εκατ. ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, οι ζημιές από τις τράπεζες μεταφράζονται σε περίπου 630 εκατ. ευρώ και απώλειες ανέρχονται στο 84% των μέχρι τώρα τοποθετημένων κεφαλαίων.
Έτσι η ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική πηγή κέρδους του Πόλσον. Κατέχει 10% της εταιρείας (10.648.800 μετοχές) το οποίο αγοράστηκε στις 30 Απριλίου του 2014 από την Πειραιώς. Στην οποία και καταβλήθηκε το αντίτιμο των 86,255 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 8,1 ευρώ ανά μετοχή.
Την ημέρα της συναλλαγής ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου ήταν στις 1.232,12 μονάδες, ήτοι 38,2 πιο πάνω απ’ ότι τώρα. Επίσης, την ημέρα που παραχωρήθηκε το «πακέτο» η τιμή της μετοχής της ΕΥΔΑΠ είχε κλείσει στα 9,30 ευρώ, που σημαίνει ότι ο Πόλσον πήρε τα «χαρτιά» με έκπτωση της τάξεως του 12,9%.
Παρά τη μεγάλη γενική βουτιά η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ακριβώς λόγω του μονοπωλιακού της χαρακτήρα ως εταιρεία αλλά και τη σταθερότητα που παρέχει το δημόσιο ως ποσοστό, έδειξε να διαθέτει πιο αμυντικά χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της αγοράς.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται κοντά στα 9 ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος στην ανατίμηση να την κατακτά στο τελευταίο διάστημα, καθώς από τις 23 Φεβρουαρίου η μετοχή είναι στο +21,2%…
Με τα τρέχοντα δεδομένα των αποτιμήσεων ο Τζόν Πόλσον έχει ουσιαστικά ισοφαρίσει το κόστος κτήσης. Πλην όμως η μεγάλη διαφορά έχει γίνει στα διανεμόμενα μερίσματα που ανελλιπώς προσφέρει η ΕΥΔΑΠ στους συνολικά 22.200 μετόχους. Όπου φυσικά το κεντρικό σημείο αναφοράς είναι το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχουν από κοινού το 61,33%.
Ειδικά σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο Πόλσον, από τη στιγμή της εισόδου του στην ΕΥΔΑΠ έως τώρα, έχει λάβει μερίσματα συνολικού ύψους 2,23 ευρώ ανά μετοχή. Στα οποία αναμένεται να προστεθούν κι άλλα 0,47 ευρώ ανά μετοχή το προσεχή Ιούνιο, καθώς η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση χρηματική διανομή 50 εκατ. ευρώ.
Τότε, ο Πόλσον θα έχει φτάσει να πάρει από την ΕΥΔΑΠ μερίσματα 2,70 ευρώ ανά μετοχή ή εν συνόλω για το χαρτοφυλάκιο του 10% που κατέχει 28,75 εκατ. ευρώ.
Ποιος είναι ο Χαρ. Σαχίνης με την αμοιβή των 128.000 ευρώ ετησίως
Όπως αναφέρεται στο σάϊτ της ΕΥΔΑΠ, ο Χαράλαμπος Σαχίνης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, της μεγαλύτερης εταιρείας νερού και αποβλήτων στην Ελλάδα.
Πρόσφατα κατείχε τη θέση του Business Development Officer στον Όμιλο της Aegean Airlines.
Δραστηριοποιήθηκε σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ανεξάρτητα, ως Partner της Global Finance και ως Operating Partner της Advent International.
Υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΠΑ όπου βελτίωσε την κερδοφορία, διαπραγματεύτηκε συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνέβαλε στη διαμόρφωση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Business Information Group της McGraw-Hill o οποίος υπό την ηγεσία του έγινε από τους μεγαλύτερους ομίλους πληροφοριών διεθνώς, με εξειδίκευση στους κλάδους της αεροδιαστημικής, της αεροπορίας, της άμυνας, των κατασκευών και της ενέργειας.
Παλαιότερα υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος του Platts, τον οποίο εξέλιξε στον μεγαλύτερο διεθνώς προμηθευτή ενεργειακών τιμών και πληροφοριών. Επίσης προώθησε ενεργά τη διαφάνεια και την ακεραιότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Διετέλεσε επίσης, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Standard & Poor’s. Στη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε διάφορες επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Είναι Αντιπρόεδρος της ATHEXClear και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ENEXClear, του Atlantic Council και της Επενδυτικής Επιτροπής της CNL Capital.
Ο κ. Σαχίνης είναι κάτοχος διπλώματος Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και MBA από το Harvard Business School.
Όπως έγραψε παλαιότερα στην efsyn.gr η Χαρά Τζαναβάρα, οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου θα διαμορφωθούν στα 128.000 ευρώ, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που θεσπίστηκε πρόσφατα, θα λαμβάνει 90.000 ευρώ. Επιπλέον θα λάβουν μπόνους ώς 15% ετησίως, ή ώς 30% αναδρομικά, εάν καλύψουν 4 στόχους για μια τριετία.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
Μετά τα golden boys της ΔΕΗ, που εξασφάλισαν αστρονομικούς μισθούς, μπόνους και οχήματα πολλών κυβικών, ήρθε η σειρά της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε υπερδιπλασιασμό των αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή του!
Αξιοποίησε τη διάταξη που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με την οποία απελευθερώνονται οι απολαβές στελεχών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζομένους ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, με την οποία διαφώνησαν οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, προβλέπει ότι οι ετήσιες μικτές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου θα διαμορφωθούν στα 128.000 ευρώ, συν τις αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές, ενώ ο αναπληρωτής του, θέση που θεσπίστηκε πρόσφατα, θα λαμβάνει 90.000 ευρώ, συν τις εισφορές. Εχει ενδιαφέρον ότι θεσπίστηκαν και μπόνους για τα συγκεκριμένα στελέχη, που έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Θα λαμβάνουν αύξηση 3,75% εφόσον καλύπτουν τον καθένα από τους τέσσερις στόχους: μείωση λειτουργικών δαπανών, επίτευξη επενδύσεων, μείωση του ατιμολόγητου νερού και αύξηση εισπράξεων από καθυστερούμενες οφειλές. Τα συνολικά μπόνους θα φτάσουν στο 15% του ήδη αυξημένου μισθού τους, ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού, που θα φτάνει το 7,5%, για κάθε στόχο που θα καλύπτεται επί τρία συναπτά οικονομικά έτη. Σε αυτή την περίπτωση η καταβολή του θα έχει αναδρομική ισχύ.
Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπενίσης, που παρέδωσε την εταιρεία με πολυετή κερδοφορία και υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 57.000 ευρώ και οι εισφορές ήταν της τάξης των 11.700 ευρώ. Την ίδια αμοιβή λάμβανε και ο πρόεδρος της εταιρείας, καθηγητής Κ. Παπαδόπουλος, η οποία παραμένει αμετάβλητη για τον διάδοχό του.