Επιστολή καταπέλτης του ΟΗΕ στον Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια (έγγραφο)
Ενώ απόψε αναμένεται η ψηφοφορία, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής για τη συνεπιμέλεια μια έκθεση του ΟΗΕ που όπως αποκαλύπτεται βρισκόταν στα συρτάρια του Υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα.
Η επιστολή στον Κώστα Τσιάρα είναι από την Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις κατά των Γυναικών και τον Ειδικό Εισηγητή για τη βία κατά των γυναικών. «Αυτό το νομοσχέδιο, εάν θεσπιστεί, θα μπορούσε να διευκολύνει την έκθεση σε αυξημένους κινδύνους για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της συνεπιμέλειας» αναφέρεται σε επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης.
- «Παρόλο που το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενσωμάτωση της έννοιας του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού στο εσωτερικό δίκαιο, αποτυγχάνει να προσδιορίσει αυτήν την έννοια κατά περίπτωση, και ως εκ τούτου εάν το παιδί θα διατρέχει ή όχι κίνδυνο οικιακής βίας με έναν από τους γονείς» επισημαίνουν οι συντάκτες.
Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ σημειώνουν:
- «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ότι αυτό το άρθρο προϋποθέτει ότι η επαφή με την εκτεταμένη οικογένεια του άλλου γονέα είναι προς το συμφέρον του παιδιού χωρίς καμία εξαίρεση ή τον καλύτερο προσδιορισμό συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, η επαφή και οι σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια μπορούν να παρουσιάσουν πρόσθετους κινδύνους σε περιπτώσεις κακοποίησης ή βίας κατά του παιδιού».
Οι συντάκτες παρουσιάζουν, δε, μια σειρά από προβλέψεις διεθνών συμβάσεων, που δεν υπηρετούνται με το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, ενώ σημειώνουν πως «το άρθρο 14 του νομοσχεδίου σχετικά με τις συνέπειες της κακομεταχείρισης, στερείται εγγυήσεων για τα θύματα οικιακής κακοποίησης».
Για το άρθρο 7 οι συντάκτες σημειώνουν:
- «Ανησυχούμε ότι το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και η κοινή ευθύνη μεταξύ των δύο γονέων λαμβάνουν υπόψη μόνο τους παντρεμένους και τους νόμιμους συντρόφους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάκριση εις βάρος των γυναικών εάν ο κύριος φροντιστής του παιδιού είναι ένας μόνο γονέας».