Τέλος η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση
Με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική.
Ο νικητής θα εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου.
Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται με το νομοσχέδιο είναι – όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση το υπουργείο Εσωτερικών – το πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε.
Έτσι, βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και στη συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής, οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024.
Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες, προβλέποντας μείωση του αριθμού των μελών τους.
Αλλάζει το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων.
Επαναδιατυπώνονται δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
«Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του ν.455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης «απλής αναλογικής» στον τρόπο κατανομής των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.
Επισημαίνεται ακόμη ότι «Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο»
Το σχέδιο νόμου για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών
- Τρία ερωτήματα απευθύνουν οι τομεάρχες Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, κάνοντας λόγο για επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν.
Δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών και του αναπλ. Τομεάρχη, υπεύθυνου Τοπ. Αυτοδιοίκησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Επιστροφή στο αποτυχημένο παρελθόν το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ
Τρομερή μεταρρύθμιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»…
- Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως καινοτομία η επιστροφή στο εκλογικό σύστημα της Ν.Δ. το 2006 με μικρές διαφοροποιήσεις;
- Πως είναι δυνατόν να συζητάμε εκλογικό σύστημα χωρίς να έχουμε συζητήσει την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων για τους ΟΤΑ που τόσες φορές έχει εξαγγελθεί;
- Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει ανάλογο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση;