ΝΔ: Η χώρα διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα – Ουσιαστική διαβούλευση για τον νέο νόμο ζητά η αντιπολίτευση
«Ανοιχτά χαρτιά», ουσιαστική διαβούλευση και διαφάνεια ενόψει της κατάρτισης του κλιματικού νόμου, ζήτησαν τα κόμματα στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, που εξελίσσεται από το πρωί για την κλιματική αλλαγή.
«Όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, έτσι και στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, και στις δύο σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει και πετυχαίνει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με τρόπο θετικό, ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή», ανέφερε στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, για την κλιματική αλλαγή, ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσιος Σταμενίτης.
«Η ελληνική κυβέρνηση, από την αρχή, έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους, τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την υιοθέτηση ενός νέου μείγματος ενεργειακής πολιτικής, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα μας διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος αποτυπώνεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Πρόκειται για την κατάρτιση του εθνικού σχεδιασμού μας, ο οποίος αποτελεί τον εθνικό χάρτη για το πώς θα επιτευχθούν οι εθνικοί μας στόχοι οι οποίοι εναρμονίζονται με τους στόχους που θέτει η Ένωση για το 2030», είπε ο βουλευτής της ΝΔ. Επισήμανε δε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αναθεώρησε τον Δεκέμβριο του 2019 το περιεχόμενο του εθνικού σχεδιασμού, τους βασικούς άξονες του οποίου είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη του ΟΗΕ, θέτοντας υψηλούς, ρεαλιστικούς και τολμηρούς στόχους». Το σχέδιο, επισήμανε ο κ. Σταμενίτης, ενσωματώνει επενδύσεις ύψους περίπου 44 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030, σε μια σειρά από άξονες του τομέα ενέργειας και του περιβάλλοντος, όπως οι ανανεώσιμες πηγές, οι υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, οι διασυνοριακοί αγωγοί, τα δίκτυα και η κυκλική οικονομία. |Μέρος του εθνικού σχεδίου αποτελεί το τεράστιο εγχείρημα της χώρας για απολιγνιτοποίηση η υλοποίηση του οποίου έρχεται κατά 3 χρόνια νωρίτερα, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.
«Θα συνεισφέρουμε στη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο αλλά είμαστε πιο ανήσυχοι από όταν ξεκίνησε η σημερινή», ανέφερε στη συνεδρίαση στη Βουλή, για την κλιματική αλλαγή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν διαπιστώνουμε ούτε την πολιτική ωριμότητα, ούτε τον πολιτικό σχεδιασμό, ούτε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Δεν θα την αναθέσουμε μόνο στις πλάτες σας. Έχουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη, διότι έχουμε μπροστά μας μια πορεία πολλών δεκαετιών», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορική ευθύνη και κάνουμε μια έκκληση ανταπόκρισης. Η κοινωνία σήμερα, η νέα γενιά, η οικονομία, ζουν χωρίς βεβαιότητες αλλά το μεγάλο ερώτημα για την κλιματική αλλαγή, ξεπερνά κάθε αρνητική πρόβλεψη».
Όπως τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, η κλιματική κρίση δεν είναι ξεκομμένη από το μοντέλο ανάπτυξης. «Το στρεβλό μοντέλο παγκοσμίως για την ανάπτυξη έχει υπερ-καταναλώσει φυσικούς πόρους και χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο. Δικαίως η Αριστερά- και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και η νεολαία, και οι ΜΚΟ και οι επιστήμονες- θέτουν ένα ζήτημα: Αλλάξτε το σύστημα και όχι το κλίμα. Σε αυτό το στόχο, σε αυτό το σύνθημα πρέπει να ανταποκριθούμε. Η μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο είναι θέμα επιβίωσης. Και εφόσον η πράσινη μετάβαση έχει γίνει αποδεκτή, πρέπει να προσδιορίσουμε πώς αυτή θα επιτευχθεί. Για ποιους, με ποιους, σε ποιο χρόνο, με ποιο δρομολόγιο», είπε ο Σ. Φάμελλος και προσέθεσε: «Οφείλω να πω ότι οι πρωτοβουλίες του κ. Μπάιντεν δημιουργούν νέες πολιτικές προκλήσεις στην Ευρώπη, ξεπερνούν τη συζήτηση στην Ευρώπη, που αποδεικνύεται σε ένα βαθμό συντηρητική, και στα θέματα της εργασίας, και στα θέματα της ανάπτυξης και στα θέματα του περιβάλλοντος. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αποδεικνύεται πίσω από τις ανάγκες. Και σε αυτή την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, που είναι πίσω από τις ανάγκες, εντάσσεται και ο κ. Μητσοτάκης. Το βασικό στοίχημα είναι αυτή η μετάβαση να επιτευχθεί, χωρίς κανείς να μείνει πίσω».
«Είναι ανάγκη να νομοθετήσουμε έγκαιρα, νομικά δεσμευτικούς νόμους για μια οικονομία χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, που θα έχει στόχο τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης. «Η κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη πορεία. Είναι μια πορεία με ισχυρό πολιτικό πρόσημο. Κάθε απόφαση, κάθε μέτρο που θα επιβληθεί θα έχει κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί να υπάρξουν, για κάθε απόφαση, ειδικές μελέτες κόστους και ωφέλειας», είπε ο κ. Αρβανιτίδης και πρόσθεσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θέλει να μπει η χώρα μας σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, με όρους κλιματικής δικαιοσύνης και κλιματικής δημοκρατίας. «Κλιματική οικονομία σημαίνει να φτάσουμε στην απανθρακοποίηση της οικονομίας, με πρόνοιες για την κοινωνική συνοχή, αντιμετωπίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες που θα προκληθούν. Με πρόνοιες για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Κλιματική δικαιοσύνη σημαίνει πρόνοιες για τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και των στόχων που θα τεθούν. Για εμάς η συμμετοχή των νέων στη συνδιαμόρφωση του κλιματικού νόμου είναι θεμελιακής σημασίας γιατί οι νέες γενιές θα ζήσουν περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό προτείνουμε να δοθεί χώρος και λόγος στους νέους», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε ότι ο ελληνικός κλιματικός νόμος οφείλει να κατοχυρώνει το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, να διαμορφωθεί με όρους κλιματικής δημοκρατίας και διαφάνειας. Όλα τα υπουργεία να καταθέτουν ετήσια αναφορά στη Βουλή αν έχουν καταφέρει να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει, τόνισε.
«Ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι βγαίνουν μπροστά με τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας από την κλιματική αλλαγή; Παράδειγμα ο Μπάιντεν. Η πρώτη πράξη ήταν να βομβαρδίσει τη Συρία», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και σχολίασε: «Αλήθεια, ο βομβαρδισμός της Συρίας εντάσσεται στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής; Μια τελευταία πράξη την οποία έκανε, ήταν να απελευθερώσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για το κράτος-δολοφόνο, το Ισραήλ, το οποίο θανατώνει παιδιά και αμάχους στη Γάζα. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον του κ. Μπάιντεν, για την ανθρώπινη ζωή και τον πλανήτη;».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ απευθύνθηκε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Πώς συνδέετε όλοι εσείς τη διαδικασία καύσης των απορριμμάτων; Ή πώς όλους εσάς σας συνδέει η επένδυση στο Ελληνικό; Και αυτό εντάσσεται στη λογική της προστασίας του περιβάλλοντος; Εμείς το λέμε καθαρά, ότι αυτή η επιλογή που γίνεται δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απάντηση στον οξύτατο ανταγωνισμό ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν την κερδοφορία των πολυεθνικών, να θωρακίσουν το κυνήγι του κέρδους και να ελέγξουν τις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε: «Η πράσινη στρατηγική συμφωνία της ΕΕ και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ψηφιακή μετάβαση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολυεθνικών».
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον, από αυτό που παραλάβαμε από τους γονείς μας. Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας μια οικονομία καλύτερη από αυτή που βρήκαμε από τους γονείς μας», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνική Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να σπαταλάει χρήματα, με δανεικά, που θα πληρώσουν τα παιδιά μας στο πολλαπλάσιο, όπως τα 24 δισ. ευρώ το 2020 και τα 16 δισ. ευρώ το 2021, παρά ότι το χρέος της Ελλάδα έχει ήδη υπερβεί τα 374 δισ. ευρώ».
«Πρέπει επίσης να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια χώρα ελεύθερη και όχι μια χώρα που η δική του κυβέρνηση υπερχρέωσε το 2004 – 2009 και υποθήκευσε το 2021 με το έγκλημα του PSI. Mια χώρα που δεν θα σκύβει συνέχεια το κεφάλι, υπογράφοντας, κατά συρροή, μνημόνια και παρακαλώντας για δανεικά. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες και, λυπάμαι πολύ, είναι πολιτικός λαϊκισμός», είπε ο κ. Βιλιάρδος που χαρακτήρισε «υποκριτική» την πολιτική της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει τοποθετήσει φιλόδοξους στόχους και ενώ η Ελλάδα παράγει ελάχιστους ρύπους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και το όφελος, γι’ αυτήν θα είναι αμελητέο.
«Το ΜέΡΑ25 ήταν το κόμμα που από τις προγραμματικές δηλώσεις ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική κρίση. Εσείς θα απαντήσετε φέρνοντας συμβάσεις για εξορύξεις πετρελαίου, για αιολικά πάρκα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε: «Φέρατε το Ελληνικό, τις Σκουριές -όπου ακόμη και για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων προβλέπετε να είναι ιδιώτης ο ελεγκτής- φέρνετε καύση απορριμμάτων, αποδυνάμωση περιβαλλοντικών ελέγχων. Βέβαια φέρατε και τη τσιμέντωση των ρεμάτων. Όλα αυτά έχουν έρθει διακομματικά, από την κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, συνέχεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια των κυβερνήσεων του Κινήματος Αλλαγής». Ο κ. Αρσένης ανέφερε εξάλλου ότι το ΜέΡΑ25 «είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε τις εξορύξεις ενώ το ΚΚΕ ψήφισε ενάντια στις εξορύξεις, όχι γιατί είναι αντίθετο στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλλά γιατί είναι αντίθετο να τις κάνουν οι πολυεθνικές». Δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματικό νόμο, αν δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, τι είναι καταστροφή της φύσης, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε ότι έχουν καταστραφεί οι περισσότεροι από τους μισούς οικότοπους, ζητώντας να αφεθούν ανέγγιχτα τα φυσικά οικοσυστήματα που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα. Αναφερόμενος στον επικείμενο κλιματικό νόμο αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φέρει διατάξεις που θα εμποδίζουν τα «αρπαχτικά» και ξεκαθάρισε ότι το ΜέΡΑ25 θα συμμετάσχει στο διάλογο για τον κλιματικό νόμο, αλλά δεν θα συμμετάσχει αν η συζήτηση είναι προσχηματική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ