“Ηφαίστειο” η ΝΔ για τη συνεπιμέλεια-Νέα πυρά από Γιαννάκου-Καταγγέλει “συμφέροντα”
Κλιμακώνονται τα σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης που έρχονται εκ των έσω για τις διατάξεις του νομοσχέδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τη συνεπιμέλεια. Συνεχίζοντας το «αντάρτικο», η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου προχώρησε σήμερα ακόμα ένα βήμα παραπάνω, εκθέτοντας εκ νέου την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η βουλευτής της Ν.Δ. αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι «ήρθαν στην ακρόαση φορέων απίθανες οργανώσεις», καθώς και ότι «υπήρξαν τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου, που σημαίνει πολύ χρήμα», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα πως δεν συμμετείχαν στο διάλογο οι παραδοσιακές γυναικείες οργανώσεις.
«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης να κάνει τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο, όμως αυτές που γίνονται δεν ανταποκρίνονται στον στόχο, που είναι να ικανοποιείται το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από τον καταιγισμό διαφημίσεων υπέρ του νομοσχεδίου.
Η βουλευτής της Ν.Δ. πρόσθεσε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν είναι πιστό στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκτίμησε ότι θα φέρει περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των γονέων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Μαζικές αντιδράσεις
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γιαννάκου και η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχουν καταθέσει δέκα κομβικές τροπολογίες, προτείνοντας αλλαγές που αφορούν τις πιο προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, αρχής γενομένης από την υποχρεωτικότητα οριστικής καταδικαστικής απόφασης γονέα, προκειμένου να του αφαιρεθούν τα δικαιώματα.
Παράλληλα, την έντονή αντίθεσή τους με συγκεκριμένες διατάξεις έχει εκφράσει και η αντιπολίτευση, καθώς και αρμόδιοι φορείς, όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και γυναικείες οργανώσεις, σύλλογοι γονέων, χριστιανικές ενώσεις, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ.
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Μέχρι στιγμής πάντως, η κυβέρνηση αποφεύγει να σχολιάσει επί της ουσίας τη διαφοροποίηση των στελεχών της στο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπο, Αριστοτελίας Πελώνης, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα κάνει αποδεκτές «τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει στο νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια η κυρία Γιαννάκου και η κυρία Κεφαλογιάννη, εκφράζοντας τις αντιδράσεις πολλών γυναικών και γυναικείων οργανώσεων».
«Όλες οι βουλευτικές τροπολογίες μελετώνται και εξετάζονται. Η διαβούλευση, η σύνθεση απόψεων, το να ακούσει η κυβέρνηση ή ενδεχομένως να διορθώσει, όπου μπορεί, ζητήματα, είναι και ο λόγος που γίνεται συζήτηση στις Επιτροπές», ήταν η απάντηση της κ. Πελώνη.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου Τσιάρα, ενώ την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι κλείνει τα αυτιά της στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους αρμόδιους φορείς.