ΕΡΤ ή BBC;

ΕΡΤ ή BBC;

Κάθε πολιτικός, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, μπορεί να κάνει καλές ή κακές συνεντεύξεις.
Η συνέντευξη του Υπουργού Θεοχαρη σχολιάστηκε στα σοσιαλ μίντια και μάλλον δεν πέτυχε, δυστυχώς, το στόχο της κυβέρνησης. Η ποιότητα της συνέντευξης, όμως, ήταν αυτή που άφησε μια πικρία στους σκεπτόμενους πολίτες. Γιατί η ΕΡΤ, με τα τεράστια κονδύλια που διαθέτει με μορφή χαρατσιού δεν μπορεί, τουλάχιστον, να προσφέρει μια ενημέρωση που μοιάζει σε αυτή του BBC;

του Ανδρέα Ψυχάρη

Τα τελευταία 10 χρόνια αυτή η εντύπωση είναι ακόμα πιο έντονη. Η κρίση, αλλά και τα σοσιαλ μιντια, αποτυπώνουν την γύμνια της δημόσιας τηλεόρασης ενώ το επαχθές χαράτσι παραμένει. Αυτά τα 10 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις προέταξαν την μεταρρύθμιση της δημόσιας τηλεόρασης και όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν. (Οποίος διαφωνεί ας ξαναπαρακολουθησει την συνέντευξη Θεοχαρη).

Το μαύρο στην ΕΡΤ της Κυβερνησης Σαμαρά, αν και πήγε να αντιγράψει το παράδειγμα της EL AL, απέτυχε παταγωδώς για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε. (Ενδεχομένως θα έπρεπε να κάνω και μια αυτοκριτική, ως Βουλευτής εκείνη την περίοδο, αλλά λόγω της μειοψηφικής συμμετοχής του πατέρα μου στο Mega ο,τιδηποτε και να έλεγα θα μπορούσε να εκληφθεί κακόπιστα- χρόνος όμως υπάρχει).

Η Κυβέρνηση Τσίπρα όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι βελτίωσε την κατάσταση- το αντίθετο. Δυστυχώς αντέγραψε τις χειρότερες πρακτικές προσπαθώντας να κατακτήσει μια επικυριαρχία (που ενδεχομένως κάθε κυβέρνηση δικαιούται μια που αυτή είναι που “δημιουργεί” την ειδησεογραφία) αλλά αφενός η απειρία και αφετέρου ορισμένες σκέψεις που επικρατούσαν οδήγησαν την κρατική τηλεόραση σε πολύ χαμηλή τηλεθέαση και αποδοχή.

Η Κυβέρνηση Μητσοτακη έφερε μια ελπίδα για την δημόσια τηλεόραση: προοπτική βελτίωσης σε ευρωπαϊκά πρότυπα αλλά και ενδεχομένως κατάργησης του χαρατσιού, ποιος άλλωστε θέλει να πληρώνει για ρουσφέτια χωρίς απόδοση; Η σχετικά πρόσφατη σύγκρουση στην Βουλή για την ΕΡΤ αλλά και οι συζητήσεις στα σοσιαλ μίντια δείχνουν ότι η ΕΡΤ δεν δίνει την ποιότητα που η πλειοψηφία θα ήθελε και που άλλωστε πληρώνει πολύ ακριβά.

Ακόμα και η πλατφόρμα της ERTFLIX είναι προχειροφτιαγμενη και επουδενί δεν δύναται να ανταγωνιστεί πλατφόρμες όπως το Netflix, prime video ή ακόμα και το YouTube. Άλλωστε ο σκοπός της κρατικής τηλεόρασης, και τα χρήματα μας, δεν είναι για να ανταγωνιστούν τις πλατφόρμες αυτές.

Ίσως λοιπόν η συνέντευξη Θεοχαρη να χρησιμεύσει ώστε να αλλάξει επιτέλους τρόπο σκέψης και λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Εάν πράγματι ο σχεδιασμός είναι να στοχεύσει σε πλατφόρμα ERTFLIX τότε η κυβέρνηση να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα όπου το χαράτσι θα τερματισθεί και η κρατική τηλεόραση θα συντηρείται από διαφημιστικά έσοδα και συνδρομές. Εάν όχι τότε ας γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση που όλοι μας επιθυμούμε: ειδήσεις που δεν ανταγωνίζονται τον λαϊκισμό που υπάρχει σε ορισμένα άλλα κανάλια, πλήρη αποκοπή ομφάλιου λώρου της (εκάστοτε) κυβέρνησης με την διοίκηση και τα δελτία ειδήσεων…

Και δεν χρειάζεται δικομματική επιτροπή ή η Βουλή να αναμειχθεί, η πρόσληψη συμβούλων από το BBC ή το PBS θα αρκούσε- φτάνει να ακολουθηθούν οι προτάσεις τους. Τότε το χαράτσι θα είχε ουσιαστική αξία.

Σχετικά Άρθρα