Μπλόκο στο facebook από την Ιρλανδία
Ο ρυθμιστής δεδομένων της Ιρλανδίας δύναται να συντονίσει μια έρευνα που μπορεί να προκαλέσει απαγόρευση της διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων του Facebook.
Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανίας, αυξάνοντας την προοπτική διακοπής της διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων, που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο facebook.
Η εξέταση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι η επιτήρηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να μην σέβεται τα δικαιώματα απορρήτου των πολιτών της ΕΕ όταν τα προσωπικά τους δεδομένα αποστέλλονται στις ΗΠΑ για εμπορική χρήση.
Το Facebook αμφισβήτησε τόσο την έρευνα όσο και το προσχέδιο απόφασης (PDD), λέγοντας ότι απειλούνται «καταστροφικές» και «μη αναστρέψιμες» συνέπειες για την επιχείρησή της, η οποία βασίζεται στην επεξεργασία δεδομένων χρηστών για την προβολή στοχευμένων διαδικτυακών διαφημίσεων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ωστόσο, απέρριψε την προσφυγή την Παρασκευή.
“Αρνούμαι όλες τις εξηγήσεις που κατέθεσε το Facebook Ιρλανδίας και απορρίπτω τους ισχυρισμούς που έκανε κατά τη διαδικασία”, δήλωσε ο δικαστής David Barniville σε μια απόφαση που έφτασε σε σχεδόν 200 σελίδες.
“Το FBI (Facebook Ireland) δεν έχει καθιερώσει καμία βάση για να προσβάλει την απόφαση DPC ή το PDD ή τις διαδικασίες για την έρευνα που υιοθέτησε το DPC”, ανέφερε η απόφαση.
Αν και η απόφαση δεν προκαλεί άμεση διακοπή της ροής δεδομένων, ο αυστριακός ακτιβιστής απορρήτου Max Schrems, ο οποίος ανάγκασε την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή να ενεργήσει σε μια σειρά νομικών ενεργειών τα τελευταία οκτώ χρόνια, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απόφαση την έκανε αναπόφευκτη.
«Μετά από οκτώ χρόνια, το DPC είναι πλέον υποχρεωμένο να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ από το Facebook, πιθανώς πριν από το καλοκαίρι», είπε.
Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία προσβλέπει στην υπεράσπιση της συμμόρφωσής της με τους κανόνες δεδομένων της ΕΕ, καθώς η προσωρινή εντολή της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής «θα μπορούσε να βλάψει όχι μόνο το Facebook, αλλά και τους χρήστες και άλλες επιχειρήσεις».
Προνομιακή πρόσβαση
Εάν η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επιβάλει την προσωρινή εντολή, θα τερματίσει ουσιαστικά την προνομιακή πρόσβαση των εταιριών με έρδρα τις ΗΠΑ, που έχουν προσωπικά δεδομένα από την Ευρώπη και θα τα θέσουν στο ίδιο επίπεδο με τις εταιρείες από άλλα έθνη εκτός του μπλοκ.
Ο μηχανισμός που αμφισβητείται από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η τυποποιημένη συμβατική ρήτρα (SCC), κρίθηκε έγκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση του Ιουλίου.
Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι, σύμφωνα με τα SCC, οι ρυθμίσεις ιδιωτρικότητας της εφαρμογής, πρέπει να αναστέλλουν ή να απαγορεύουν τη μεταφορά εκτός ΕΕ εάν δεν είναι δυνατή η διασφάλιση της προστασίας δεδομένων σε άλλες χώρες.
Ένας δικηγόρος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, τον περασμένο Δεκέμβριο κατά την εξέτασητης υπόθεσης, είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι το σχέδιο απόφασης της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής, εάν εφαρμοστεί, «θα είχε καταστροφικές συνέπειες» για την επιχείρηση του Facebook, επηρεάζοντας τους 410 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του στην Ευρώπη, πλήττοντας πολιτικές ομάδες και υπονομεύοντας την ελευθερία του λόγου.
Η Ιρλανδός Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων, Ελένη Ντίξον, τον Φεβρουάριο είπε ότι οι εταιρείες μπορεί ευρύτερα να αντιμετωπίσουν τεράστιες διαταραχές στις διατλαντικές ροές δεδομένων ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το γραφείο της Dixon χαιρέτισε την απόφαση την Παρασκευή, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.