Μετωπική για τα εργασιακά – Σε θέσεις μάχης εργαζόμενοι και αντιπολίτευση – Καταγγέλλουν επιστροφή στο “μεσαίωνα” (vid)
Σε “μητέρα των μαχών” εξελίσσεται για την αντιπολίτευση το εργασιακό νομοσχέδιο, τις διατάξεις του οποίου παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», που έρχεται με την κατάργηση του 8ώρου, την οριστική «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την καθιέρωση απλήρωτων υπερωριών και, ουσιαστικά, την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία.
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις”, τονίζει σε δήλωσή της, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
“Η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις”, σημειώνει, μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά από τον κ. Χατζηδάκη.
“Εμείς, θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα”, καταλήγει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Την πλήρη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις εργασίες σχέσεις, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
- “Δυστυχώς έχουμε παρακολουθήσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σε ένα πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα, πριν καν ξεκινήσει η πανδημία. Το πρώτο ήταν ότι υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξαν υποχρεωτικές. Το δεύτερο ήταν ότι επέλεξαν αντί την επιδότηση εργασίας να καταδικάσουν 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για έναν χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Καθιέρωσαν στην πράξη το δόγμα “ μισή δουλειά, μισός μισθός”, ανέφερε η κ. Γεννηματά και επισήμανε:
“Το πιο βασικό απ’ όλα είναι ότι προωθούν το ωράριο λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, σήμερα καθορίζεται αυτό: Μέσα από συλλογική σύμβαση για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου. Με τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις”.
- Πρόσθεσε μάλιστα πώς οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν τη συλλογική σύμβαση και θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής καταργείται το 8ωρο στην πράξη, «και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη».
Εξήγησε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
“Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ενώ στην Αμερική ο Μπάιντεν βάζει στόχο την πλήρη απασχόληση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδύναμη να διαβάσει τη νέα εποχή και τις ανάγκες της αγοράς. Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο; Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο- γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι είναι αυτοί που ωφελούνται; Είναι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Ή μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις”, επισήμανε η κ. Γεννηματά.
Η “κόντρα” στη συνέντευξη τύπου
Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος γύρω από το 8ωρο ήταν η αντιπαράθεση με τον συντάκτη της Αυγής κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλέστηκε την κοινοτική οδηγία πως «τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με παιδιά έως μια ορισμένη ηλικία, η οποία είναι τουλάχιστον οκτώ έτη, και οι φροντιστές, δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Η διάρκεια αυτών των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας μπορεί να υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς».
Μετά από επισήμανση του δημοσιογράφου Ανδρέα Πετρόπουλου πως η συγκεκριμένη οδηγία αφορά την ρύθμιση των ωραρίων μόνο γονέων και φροντιστών και όχι όλους τους εργαζόμενους (και μάλιστα με τρόπο προστατευτικό για τις συλλογικές συμβάσεις τους), ο Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι με το νομοσχέδιό του η ευελιξία του ωραρίου που θα φέρει κατάργηση του 8ώρου θα αφορά στην Ελλάδα όλους τους εργαζόμενους.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζομένου στην περίπτωση που έχει κριθεί δικαστικά ως άκυρη η απόλυσή του. Ενώ οι αποζημιώσεις που δικαιούται ο εργαζόμενος και που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις περιορίζονται σημαντικά.
ΓΣΕΕ: Να αποσυρθούν οι αντεργατικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου
Γενικές και επί των αρχών παρατηρήσεις κάνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας στο «νομοσχέδιο Χατζηδάκη», εν αναμονή της ανάρτησης για δημόσια διαβούλευση των σχετικών διατάξεων. Η ΓΣΕΕ, με βάση τη συνέντευξη-παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου, επισημαίνει τα εξής αρνητικά:
Προωθεί με «φερετζέ» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας –που σχετίζεται με τις τακτικές (λόγω φύσης της παραγωγικής διαδικασίας) ή τις έκτακτες (λόγω ξαφνικού ή απρόβλεπτου γεγονότος) των επιχειρήσεων– την ατομική διευθέτηση η οποία όμως ουδόλως σχετίζεται με αυτήν τη διαδικασία.
- Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική.
- Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της Εργασίας, όταν μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει.
Απεκδύεται δηλ. της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων, ως «πόντιος πιλάτος». Το ΣΕΠΕ, αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του Υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση Εργαζομένων και Εργοδοτών, οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας.
Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους.
Η ΓΣΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες και τα αιτήματα των Οργανώσεων-μελών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δημοκρατικής και αγωνιστικής δράσης ώστε:
- Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.
- Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια κ.α.
Με την έναρξη της διαδικασίας Δημόσιας Διαβούλευσης η ΓΣΕΕ θα παρουσιάσει –με τη συνδρομή των νομικών και του Ινστιτούτου Εργασίας– τη λεπτομερή απάντηση στις προωθούμενες διατάξεις.