Ηχηρή διαφοροποίηση Κεφαλογιάννη: “Σοβαρές αστοχίες στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια”
Την ηχηρή της αντίθεση στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια εξέφρασε η βουλευτίνα της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, κάνοντας λόγο για «σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού». Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο απορρίπτεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε αθέμιτες πιέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, αναφορικά με υποθέσεις επιμέλειας ανηλίκων παιδιών, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Η κ. Κεφαλογιάννη, με άρθρο της στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, σχολιάζει ότι στο εν λόγω σχέδιο νόμου, το συμφέρον του παιδιού δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων, αντίθετα «μάλλον διαφαίνεται μια προσήλωση, στις στοχεύσεις των γονέων, με εμφατική αναφορά σε αυτούς, και μάλιστα στον γονέα που δε διαμένει με το τέκνο».
«Ενώ ο Αστικός Κώδικας ήδη προβλέπει ότι ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγει ως προϋπόθεση θα λέγαμε για τις πράξεις αυτές, τη φράση “κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα”.
Είναι προφανές ότι με την πρόβλεψη αυτή, πρακτικά ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο – που είναι συνήθως η μητέρα – θα επιφορτίζεται με την παράλογη υποχρέωση, να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας του παιδιού. Κάτι που είναι εκτός από άσκοπο και αθέμιτο, για την τήρηση της ιδιωτικότητας του γονέα που διαμένει με το παιδί» τονίζει η Όλ. Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, η βουλευτίνα της ΝΔ, αναφορικά με την πρόβλεψη ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα, επισημαίνει ότι «εντοπίζονται σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα, καθώς είναι αδύνατον οι γονείς να “…εξακολουθούν να ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα”, αφού εξίσου δεν την ασκούν ούτε καν εντός γάμου σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα».
Καταλήγοντας, η κ. Κεφαλογιάννη αφήνει σαφείς αιχμές για τη μη πρόβλεψη οικογενειακών δικαστηρίων, κάνοντας μάλιστα λόγο γαι αναγκαίες αλλαγές στο ν/σ το επόμενο διάστημα, «με γνώμονα την ενίσχυση του παιδοκεντρικού χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου».
Το ζήτημα της ίδρυσης των οικογενειακών δικαστηρίων θέτει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αναπληρώτρια τομεάρχισα Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ειρήνη Αγαθοπούλου, να επισημαίνει ότι είναι «κοινό αίτημα όλων των ενδιαφερόμενων μερών», ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει, εάν «θεωρεί πραγματικά ότι το νομοσχέδιο αυτό διαπαιδαγωγεί προς μια κατεύθυνση κοινής επιμέλειας των τέκνων, και εάν ναι, πώς; Διχάζοντας;».