Με υπογραφή Μέρκελ, κατά της άρσης των πατεντών η ΕΕ- Γιατί είπαν “όχι” στην πρόταση Μπάϊντεν- Η θέση Μητσοτάκη

Με υπογραφή Μέρκελ, κατά της άρσης των πατεντών η ΕΕ- Γιατί είπαν “όχι” στην πρόταση Μπάϊντεν- Η θέση Μητσοτάκη

Peacock walks around on the second day of the EU Social Summit at the Palacio de Cristal grounds in Porto, Portugal May 8, 2021. Antonio Pedro Santos/Pool via REUTERS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι είναι αντίθετη στην αναστολή εφαρμογής των πατεντών προστασίας των εμβολίων κατά της COVID-19, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διαταράξει την ποιότητα των δόσεων κατά της ασθένειας.

«Το ξεκαθάρισα, ότι δεν πιστεύω ότι η παραχώρηση των πατεντών είναι η λύση, για τη διάθεση των εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους» απάντησε η Μέρκελ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ετοιμότητα της ΕΕ να συζητήσει την αμερικανική πρόταση για την άρση της προστασίας των πατεντών.

«Αν παραχωρηθεί μία πατέντα και η ποιότητα δεν ελέγχεται, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο από μια ευκαιρία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι βιομηχανικοί παρασκευαστές των εμβολίων, είναι οι πιο ικανοί για να τροποποιήσουν τα εμβόλια και να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά κατά νέων παραλλάξεων του κορονοϊού».

Τι προηγήθηκε

Και αυτό ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Ευρώπη όμως για άλλη μία φορά χορεύει στους γερμανικους ρυθμούς και έτσι χθες από το Πόρτο στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ η Ντερ Λάιεν έκανε στροφή 180 μοιρών, υιοθετώντας την άποψη ότι η άρση της πατέντας των εμβολίων δεν θα λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα διαθεσιμότητας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ, αλλά ακόμη και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν που αρχικά είχε δείξει να εξετάζει το ζήτημα, αποφάσισε τελικά ότι η άρση των πατεντών δεν είναι η απάντηση. Μάλιστα σύσσωμη η Ευρώπη κάρφωσε τις ΗΠΑ ότι πρέπει να άρουν τους περιορισμους που έχουν επιβάλει στις εξαγωγές εμβολίων, αλλά και στις εξαγωγές πρώτων υλών απαραίτητων για την παρασκευή εμβολίων.

Η αρνητική διάθεση της Μέρκελ φυσικά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η Biontech που κατασκευάζει το εμβόλιο μαζί με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer, είναι γερμανική εταιρεία. Συνολικά βέβαια η φαρμακοβιομηχανία έχει αντιδράσει έντονα στην πρόταση Μπάιντεν κάνοντας λόγο για πολιτικά ανακινούμενες ανακοινώσεις και κενές υποσχέσεις. Η Μέρκελ όμως βλέπει το ζήτημα και ρεαλιστικά:

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με την άρση των πατεντών δεν υπάρχουν παγκοσμίως επαρκείς γραμμές παραγωγής και ανάλογα την περίπτωση, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πρώτες ύλες, ενώ όσον αφορά στα mRNA εμβόλια η τεχνολογία τα καθιστά ευαίσθητα προϊόντα και τυχόν σφάλματα στην παραγωγή τους ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αξιοπιστία τους. Τις ίδιες θέσεις σημειωτέον ότι έχει εκφράσει και ο πρόεδρος και CEO της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά. Η Μέρκελ το βράδυ της Πέμπτης μάλιστα είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Biontech Ουγκούρ Σαχίν και από το Πόρτο επανέλαβε ότι η άρση των πατεντών ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των εμβολίων.

Την πρόταση Μπάιντεν πάντως είχαν υποδεχθεί θετικά και Γερμανοί πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Την πρόταση Μπάιντεν χαιρέτισαν και οι Πράσινοι που προηγούνται ή δίνουν οριακή μάχη με τους Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία το Σεπτέμβριο.

Πέντε ηγέτες χωρών της ΕΕ εν τω μεταξύ με επιστολή τους σε Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν ζητούν η Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Τονίζουν επίσης ότι τα εμβόλια πρέπει να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική: “Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής”.

Η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων, η έρευνα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε αδρά κυρίως με κρατικούς πόρους, είχε ξεκινήσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Άλλοι πρότειναν να αγοράσουν τα κράτη τις πατέντες (πρόταση με την οποία είχε συνταχθεί πέρυσι την άνοιξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) και άλλοι να “σπάσουν” οι πατέντες (όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας). Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα στο περιθώριο της Κοινωνικής Συνόδου της ΕΕ στο Πόρτο τάχθηκε υπέρ της άρσης των πατεντών, ωστόσο όπως αναφέρθηκε η Ευρώπη τελικά υιοθέτησε τη γερμανική θέση. Άλλωστε η Κομισιον ανακοίνωσε το Σάββατο συμφωνία με τη Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων για το διάστημα 2021-2023.

Τι υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφορικά με την διαχείριση των διαφόρων διαστάσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού, ώστε να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες. Αναφέρθηκε, επιπλέον και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αποσκοπεί στην ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news247.gr

Σχετικά Άρθρα