Ολοταχώς για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες – Εκρηκτικό μείγμα με Κυπριακό και Λιβυκό

Ολοταχώς για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες – Εκρηκτικό μείγμα με Κυπριακό και Λιβυκό

Το περιθώριο της Συνόδου Ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες “δείχνουν” διπλωματικές πηγές ως πιθανή ημερομηνία για να σπάσει ο “πάγος” μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μολονότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει οριστικά το ραντεβού, μια συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ προκρίνεται την δεδομένη στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα υπηρετούσε το δόγμα της προσωπικής επαναπροσέγγισης των δυο ηγετών μετά από πολλούς μήνες έντασης και προκλήσεων, δίχως όμως να καλλιεργούνται ταυτόχρονα θεαματικές προσδοκίες για αυτό το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ.

Εξάλλου στην Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ θα είναι η επίσημη πρώτη του Aμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακολουθεί σταθερά σκληρή γραμμή απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

  • Το φόντο αυτής της πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι ήδη εκρηκτικό. Μετά το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη λόγω της τουρκικής επιμονής στην επίσημη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου σε δυο κράτη, η Άγκυρα ανοίγει την ατζέντα της με την Λιβύη και την Αίγυπτο.

Σήμερα μάλιστα “χτύπησε” και στα δυο ταμπλό.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε εκτάκτως στην Τρίπολη της Λιβύης και τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, που μετέχει και στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, μετέβη στην Αίγυπτο.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνάντησε τον Λίβυο επιτελάρχη των ενόπλων δυνάμεων της Βορειοοαφρικανικής χώρας επιδιώκοντας σαφώς να δείξει οτι είναι ενεργό το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει και στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών. Ακολούθως ο Χουλουσί Ακάρ συνάντησε τον Λίβυο μεταβατικό Πρωθυπουργό, Αμντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, που προσωπικά έχει εκφραστεί υπέρ του τουρκολιβυκού μνημονίου παρότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα “διπλωματικά” έβαλε την διάσταση ότι η Λιβύη θα συζητήσει με όλες τις γειτονικές χώρες.

  • Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητη η παρέμβαση της υπουργού εξωτερικών της Λιβύης, η οποία στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, κάλεσε όλους να συμβάλλουν στην απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την Λιβύη προκαλώντας την ενόχληση Τσαβουσογλου για το καρφί για την τουρκική παρουσία.

Την ίδια ώρα η τουρκική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο προγραμμάτιζε συναντήσεις με εκπροσώπους της αιγυπτιακής κυβέρνησης επιχειρώντας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.

Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο τούρκοι αξιωματούχοι έταζαν λαγούς με πετραχήλια στην Αίγυπτο, όπως ένα πολλαπλάσιο μερίδιο στην κοινή τους ΑΟΖ και λίγες μέρες αργότερα προέκυψε και η “αστοχία” των Αιγυπτίων με προκήρυξη οικοπέδου για έρευνες έξω από την οριοθετημένη ελληνο–​αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Τότε χρειάστηκε η απευθείας επικοινωνία Σίσι-Μητσοτάκη και ταξίδι στο Κάιρο του Νίκου Δένδια για να φρενάρει το “φλερτ” και να διορθώσει την αιγυπτιακή αβλεψία.​

Σχετικά Άρθρα