Κυπριακό: Προβληματισμός σε Λευκωσία-Αθήνα για βρετανικό σχέδιο διχοτόμησης παρά τις διαψεύσεις
Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Λευκωσία και την Αθήνα η φιλοτουρκική στάση που εκδηλώνει για ακόμα μία φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως φάνηκε και κατά την τελευταία διάσκεψη της πενταμερούς στην Γενεύη, όπου στο παρασκήνιο τέθηκε, σύμφωνα με αναφορές στον βρετανικό Τύπο, θέμα ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Τα δημοσιεύματα διαψεύσθηκαν, η ανησυχία, ωστόσο, για τον βρετανικό ρόλο παραμένει. Κι αυτό παρά τις σαφείς αναφορές του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και της Γερμανίας πως οποιαδήποτε τέτοια προοπτική δεν θεωρείται συμβατή με την εντολή που έχει λάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Δεν επιβεβαιώνονται από το Λονδίνο πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την τουρκική υπηρεσία του BBC περί υποβολής πρότασης από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη εκτός παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Εκπρόσωπος του Foreign Office που μίλησε στο ΚΥΠΕ απέρριψε επί της ουσίας τον ισχυρισμό ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης η οποία παρέκκλινε των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και του αποδεκτού πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η δήλωση του εκπροσώπου επισημαίνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».
Το δημοσίευμα ανέφερε πως ο Ντόμινικ Ράαμπ έθεσε δύο διαφορετικές προτάσεις υπόψιν της ε/κ και της τ/κ πλευράς. Η πρώτη πρόταση προβλέπει μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία και η δεύτερη φέρεται να προβλέπει η ε/κ και η τ/κ κοινότητα να αναγνωρίσουν αμοιβαία η μία την άλλη και η Βόρεια Κύπρος, όπως αναφέρεται, να θεωρείται επίσης μέρος της ΕΕ, αλλά να μην έχει διεθνή αναγνώριση – να υπάρχει δηλαδή «μία διεθνής εκπροσώπηση».
Υπέρ της διχοτόμησης ο πρώην Βρετανός υπ.Εξ Τζακ Στρο- Κυπριακή απάντηση
Άρθρο του Υπάτου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ανδρέα Κακουρή με το οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και τονίζει την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, φιλοξενεί η Daily Telegraph.
Το άρθρο του Υπάτου Αρμοστή έρχεται ως «απάντηση» σε άρθρο του Τζακ Στρo στην ίδια εφημερίδα λίγο πριν από την άτυπη πενταμερή στη Γενεύη, στο οποίο ο Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως χωρίς λύση δύο κρατών στο τραπέζι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Κακουρής σημειώνει ότι θα ανέμενε από έναν πρώην Υπουργό Εξωτερικών όταν διατυπώνει προσωπικές απόψεις να τις στηρίζει «σε θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Επισημαίνει δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με υποχρέωση να υποστηρίζει τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του οργανισμού, πέρα από την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.
Ο Κύπριος διπλωμάτης τονίζει επίσης ότι ο κ. Στρo παρέλειψε στο άρθρο του να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Κύπρου, στην παρουσία άνω των 35.000 Τούρκων στρατιωτών στο νησί και στον εκτοπισμό 200.000 πολιτών από τις εστίες τους.
«Αυτό είναι το στάτους κβο που ο κ. Στρo θέλει να νομιμοποιήσει μέσω της διχοτόμησης. Προτείνει στην ουσία η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου (…) να παραβιάσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών – ψηφίσματα τα οποία καταδίκασαν και κήρυξαν την οντότητα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν, διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν», σημειώνει ο κ. Κακουρής.
Με άρθρο του στην Daily Telegraph ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρω, επανέλαβε προκλητικά την άποψη ότι χωρίς τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι οι συνομιλίες θα αποτύχουν ξανά. Όπως αναφέρει, σε μια τέτοια περίπτωση οι Ελληνοκύπριοι θα έχουν ξεκάθαρη επιλογή, είτε να συμφωνήσουν σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό Σύνταγμα με διεθνή επιτήρηση ή να αποδεχθούν ένα ανεξάρτητο, αναγνωρισμένο κράτος στο βορρά.
Στο μακροσκελές άρθρο του ο κ. Στρω κατηγορεί προκλητικά την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απλά συμμετέχει σε τέτοιες συσκέψεις για το μέλλον του Κυπριακού γνωρίζοντας ότι όσο δεν υπάρχει διχοτόμηση κρατά όλα τα χαρτιά στα χέρια της.
Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο Κώστας Βενιζέλος στο hellasjournal.com: Η πιο πάνω είδηση υποτίθεται ότι διαψεύσθηκε από βρετανικής πλευράς. Η «διορθωτική» δήλωση, που έγινε από εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις στο Κυπριακό Πρακτορείο, κάθε άλλο παρά αλλάζει τα δεδομένα. Η διατύπωση είναι προφανώς διαφορετική, η ουσία όμως όχι.
Η δήλωση του εκπροσώπου (του Φόρεϊν Όφις) επισημαίνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει πως η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».
Κοντολογίς, αυτό που λένε στο Φόρεϊν Όφις είναι πως όλα μπορούν να χωρέσουν στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει πολλές εκδοχές.
Οι δηλώσεις Στρο
Η Ελλάδα επιχείρησε να πραγματοποιήσει την ένωση στην Κύπρο το 1974 μετά που οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το κράτος που ιδρύθηκε το 1960 και ως αποτέλεσμα τούτου διαπράχθηκε ένα «απίστευτο έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Τζακ Στρόου, ο οποίος ζήτησε έναρξη απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα και αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Το Μέλλον της Κύπρου», ο κ. Στρόου ανέφερε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το Κυπριακό και σημειώθηκε «απίστευτη πρόοδος», όμως το 2004 ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο Σχέδιο και διεξήγαγε εκστρατεία καταψήφισής του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, ο Βρετανός πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λάθος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό προέκυψαν περισσότερα προβλήματα.
Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σε μια θέση που δεν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τίποτα, αφού «ούτως ή άλλως μπορούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί διεθνώς και διαθέτουν συγκεκριμένο καθεστώς στην ΕΕ και σε άλλα περιβάλλοντα».
Αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε αποτέλεσμα οι αναζητήσεις δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, ο Τζακ Στρόου υποστήριξε ότι «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να «υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό».
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πιο εύκολο και κατάλληλο από την άποψη του να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά οι δύο κοινότητες ειδικά σε «δικοινοτικές δομές» και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρέπει να εργαστούν για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Επισημαίνοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, είπε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα και χρειάζονται περισσότερο την Τουρκία παρά την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να παρακολουθούνται» οι προσπάθειες λόμπι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Αναφερόμενος στο θέμα των απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα, ο κ. Στρόου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας πλησίασαν αρκετά στην υλοποίησή τους και είχαν κάνει και προγραμματισμό γι’ αυτό.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, hellasjournal.com- Φωτό επάνω: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Dominic Raab (Δ) ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια (Α) στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη της Ελβετίας, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. AΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ