Πεδία σύγκρουσης την επομένη της πανδημίας: Τα “κρυφά” σχέδια Μητσοτάκη, Τσίπρα

Πεδία σύγκρουσης την επομένη της πανδημίας: Τα “κρυφά” σχέδια Μητσοτάκη, Τσίπρα

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν να έχουν μια παγιωμένη ηλικιακή διαστρωμάτωση ανάλογα με τις ερωτήσεις που τίθενται κάθε φορά από τους δημοσκόπους. Εκεί όμως που στρέφεται η προσοχή των κομματικών επιτελείων είναι οι νέοι. Τα λεγόμενα και μεγάλα θύματα της πανδημίας και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης είναι και εκείνοι που θα καθορίσουν τις εξελίξεις μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν όχι και το ίδιο το αποτέλεσμα.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Και όσο αν στην κυβέρνηση αρνούνται θεσμικά και τυπικά να παραδεχτούν ότι το ζήτημα της προσέγγισης των νέων δεν έχει εκλογική στόχευση, τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωτικής σημασίας να κάνει να εκφραστούν στην κάλπη υπέρ του.  

  • Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μετρήσεις καταγράφουν μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τους νέους έως 25 ετών να είναι εκείνοι που εκτοξεύουν τις αρνητικές απαντήσεις σε ποσοστά που έθεσαν εδώ και αρκετό καιρό σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο επιπτώσεις και διαχείριση της πανδημίας.

Απαντήσεις που από τον περασμένο Μάρτιο θέλει τουλάχιστον 7 στους 10 νέοι που μόλις βγήκαν στην αγορά εργασίας να υποστηρίζουν καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Ήδη οι πληροφορίες θέλουν τους εξ αριστερών και εξ ευωνύμων του  Κυριάκου Μητσοτάκη υπουργούς να αναλαμβάνουν  δράση για την προσέλκυση των νέων.

Οι δυο υπουργοί ως εκφραστές του επιτελικού κράτους και της φωνής του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.

  • Οι κατευθυντήριες γραμμές συγκλίνουν στην διασύνδεση κάθε αναφοράς στην επόμενη ημέρα της πανδημίας με μια τουλάχιστον αναφορά στις παραγωγικές ηλικίες και στις ευκαιρίες που θα δοθούν για εργασία και προνόμια στο νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η ζυγαριά όμως μέχρι και αυτή την ώρα δείχνει να γέρνει προς το ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική διείσδυσή του στα νεανικά κοινά να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ό,τι επιτυγχάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Αυταρχισμός, κλειστά Πανεπιστήμια για πάνω από ένα χρόνο, καταστολή στις πλατείες και μετάθεση ευθύνης στους νέους σπρώχνουν τους νέους στην αγκαλιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο πάντως προχωρά ο εμβολιασμός και αν μέσα στο Καλοκαίρι επιταχυνθεί ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων ένα επίπεδο ανοσίας ικανοποιητικό για να φύγει η αφόρητη πίεση από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τόσο περισσότεροι  νέοι θα απαιτούν κι αυτοί με τη σειρά τους ισχυρές δεσμεύσεις για καλύτερες προοπτικές.

Ευκαιρία για συγκρότηση συμμαχιών

Όμως για τα στελέχη της Κουμουνδούρου η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να ωραιοποιεί την εικόνα και να αξιοποιεί εύηχα ρητορικά σχήματα για να παραπλανήσει τις παραγωγικές ηλικίες με ένα σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» το οποίο δεν απευθύνεται όπως σημειώνουν στην πραγματική οικονομία, αλλά κατευθύνεται σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις.

  • Τα μηνύματα που λαμβάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ από τους ανθρώπους της αγοράς είναι για λουκέτα και χρέη με τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα στο καλοκαίρι.

Με το χρέος να διογκώνεται διαρκώς τα ελλείμματα να καλπάζουν και η πολυπόθητη ανάπτυξη να μην επαληθεύει ούτε κατά προσέγγιση τις προβλέψεις η στροφή σε ένα κεϊνσιανό μοντέλο ανάπτυξης είναι μονόδρομος για το ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ θα αντιπαρατεθούν σφοδρά με την ΝΔ για το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί και το οποίο θέλει το κράτος να είναι ισχυρό μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Κάντε το όπως ο Μπάιντεν

Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών αλλά και στη συνέχεια έχει μιλήσει για το διακύβευμα των δυο οικονομικών  θεωριών και πολιτικών κόσμων που θα αντιπαρατεθούν αργά ή γρήγορα.

  • Μια μάχη που αναμένεται να δοθεί και στο πεδίο της επιρροής των εξελίξεων σε επίπεδο ΕΕ, αν δηλαδή θα πρέπει να αναθεωρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας και οι στόχοι λιτότητας που το συνοδεύουν.

Πάνω σε αυτό το επίδικο θα κληθούν να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πάνω σε αυτό κεϊνσιανό μοντέλο θα κληθεί ιδιαίτερα η Προοδευτική Συμμαχία να αποδείξει αν έχει τη δυνατότητα να συσπειρώσει και να εκφράσει περισσότερες δυνάμεις με το βλέμμα πάντα προς το Κίνημα Αλλαγής.

Ήδη πάντως από πολλές πλευρές ακούγονται θρίαμβοι για τη στροφή των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν ο οποίος ανακοίνωσε νέο γενναίο πακέτο στήριξης πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάταξη της αμερικανική οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και προστασίας από μια επικείμενη διεθνή οικονομική κρίση.  

Σχετικά Άρθρα