Τα βλέμματα στη Γενεύη για τετ α τετ Δένδια με Τσαβούσογλου – “Χαμηλές πτήσεις” στην άτυπη για το Κυπριακό
Σήμερα Μ. Τετάρτη αρχίζει ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη με τις διμερείς επαφές στην ατζέντα της ημέρας να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης των 5 +1. Η πρώτη ημέρα αλλά και το κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα δεν προδιαθέτουν για άλματα προόδου ενώ το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας δεν πρέπει να αποκλείεται.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ήδη πάντως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ανήγγειλε παράταση κατά μια ημέρα των συνομιλιών μέχρι και τη μεγάλη Πέμπτη. Ο ρεαλισμός του Αντόνιο Γκουτέρες δεν ακούστηκε εύηχα στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τον ίδιο ρεαλισμό και για τον ίδιο λόγο- τη γνώση του κυπριακού και την παρουσία του στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά – επικαλέστηκε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ. Άλλωστε στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη γίνει λόγος και στο παρελθόν για τις «πολιτικές διολισθήσεις» του κ. Γκουτέρες.
Κι αυτό γιατί οι τουρκοκύπριοι και η τουρκική ηγεσία, σε όλους τους τόνους και με συντονισμένο τρόπο τραβούν το σκοινί όταν ακόμη και εν μέσω διαπραγματεύσεων όταν ευθέως μιλούν για τη λύση των δυο κρατών έναντι της πάγιας ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Αρνητικό κλίμα
Το κλίμα δεν είναι καλό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε επικοινωνιακό επίπεδο μάλιστα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος τραβά ένα ενδεχόμενο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου μετά την επεισοδιακή Συνέντευξη Τύπου της Άγκυρας. Το θετικό που κρατούν έμπειροι διπλωμάτες είναι ότι στη σύγκρουση των δυο υπουργών εξωτερικών το κυπριακό έμεινε έξω από τη συζήτηση μπροστά στις κάμερες τουλάχιστον.
- Ομολογουμένως το επεισόδιο δεν αναμένεται να βοηθήσει τη διπλωματία, με τον κ. Γκουτέρες μέσω του εκπροσώπου του να αφήνει σχετικές αιχμές καλώντας όλες τις πλευρές να «χρησιμοποιήσουν διπλωματική γλώσσα με ειλικρινή τρόπο».
Η μάχη του Προέδρου της Κύπρου είναι δύσκολη. Μόνο το γεγονός ότι Αναστασιάδης και Γουτέρες τα είπαν για κάτι λιγότερο από δυο ώρες μαρτυρά και τη δυσκολία των συνομιλιών.
Minimum αποτέλεσμα
Το καλό σενάριο θέλει τις συνομιλίες στην άτυπη 5μερή να καταλήγουν στο ελάχιστο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από μια συμφωνία συνέχισης των συζητήσεων μέχρι τον Ιούνιο, ποντάροντας τώρα στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από μια συμφωνία με την ΕΕ στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.
- Πάντως το γεγονός ότι ο παράγοντας ΕΕ απουσίαζε από τη θέση του παρατηρητή δεν είναι κάτι που βοηθά σε αυτή τη φάση τις ελληνικές θέσεις. «Λυπηρό» χαρακτήριζε τον αποκλεισμό της ΕΕ ως παρατηρητή των συνομιλιών η κυβερνητική εκπρόσωπος γιατί όπως εξήγησε «η όποια λύση πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο».
Αυτό τόνισε εμμέσως και ο Νίκος Αναστασιάδης στον κ. Γκουτέρες, όταν αναφέρθηκε «στην ανάγκη η λύση να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην χώρα με τρόπο, που η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Δένδιας συντονίζει το βηματισμό της Ελλάδας με την Κύπρο κάτι που επιβεβαιώθηκε στην ενημέρωση που του έκανε το βράδυ της Μ. Τρίτης ο κ. Αναστασιάδης μετά τις επαφές του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος επιθυμούν να το κυπριακό να μπει και πάλι στις ράγες της διπλωματίας με τις δυο χώρες να δεσμεύονται για παράλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Στην Αθήνα πάντως η αντιπολίτευση επιμένει να μιλά για έλλειψη σχεδίου από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτό το ζήτημα και παρά το γεγονός ότι ακόμη και η παρέμβαση του state department προσέγγιζε τις ελληνικές θέσεις. Δεν αποκλείεται πάντως με την επιστροφή Δένδια στην Αθήνα να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ενημερωθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών.