Ο Τατάρ “τινάζει στον αέρα” την πενταμερή για το Κυπριακό – Ζητά με επίσημο έγγραφο αναγνώριση δύο κρατών

Ο Τατάρ “τινάζει στον αέρα” την πενταμερή για το Κυπριακό – Ζητά με επίσημο έγγραφο αναγνώριση δύο κρατών

Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε επίσημο έγγραφο, με το οποίο, ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση «δύο υφιστάμενων κρατών» στην Κύπρο. Η δυσμενής εξέλιξη καταγράφεται στο πλαίσιο της άτυπης πενταμερούς συνόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, καθώς και της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Παράλληλα, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, κατέστησαν σαφές πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμία λύση που δεν θα είναι εντός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά της Κύπρου, ο Νίκος Αναστσιάδης, στην δική του παρέμβαση, κατά την εναρκτήρια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επέλεξε να προβεί αναλυτικά σε υπενθύμιση όλων όσων αποφασίστηκαν και συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο στη Γενεύη του Φιλελεύθερου της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε τους λόγους γιατί το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το 2004 το Σχέδιο Ανάν, «κυρίως γιατί υπήρχε το αίσθημα ανασφάλειας», όπως σημείωσε. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κατέληξε, ζητώντας, να επικυρωθεί η όποια λύση του Κυπριακού από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της Ελλάδας ο, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η χώρα «προσέρχεται στη συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.«Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο οποιασδήποτε άλλης λύσης πέρα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», φαίνεται να είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σημειώνεται ότι, ο Γκουτιέρες, επεσήμανε με τη σειρά του προς τον Ερσίν Τατάρ, πως, τη λύση των δύο κρατών, «δε θα τη δεχθεί ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας ούτε η ΕΕ», σημειώνοντας παράλληλα ότι, «δε γίνεται να ακυρωθεί όλη η δουλειά που έχει γίνει στο Κυπριακό», όπως αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, με tweet του, χαρακτήρισε ως «σημαντική στιγμή» την άτυπη πενταμερή, τονίζοντας πως ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για να πετύχουν μία δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού ζητήματος».

Σημειώνεται ότι, της συνεδρίασης της Ολομέλειας των συμμετεχόντων, στις 11 το πρωί της Μ.Τετάρτης, ακολούθησαν διαδοχικά διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Δένδια, και κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους Ερσίν Τατάρ, Ντομινίκ Ράαμπ και Νίκο Αναστασιάδη.

Σχετικά Άρθρα