Η ώρα της Δικαιοσύνης για το γηροκομείο στα Χανιά – Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και ανατριχιαστικές μαρτυρίες (vid)
Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες και οι αποκαλύψεις που βλέπουν ώρα με την ώρα το φως της δημοσιότητας που μιλούν για ακραίες καταστάσεις και για ύποπτες συνθήκες θανάτου ηλικιωμένων σε γηροκομείο στα Χανιά. Ήδη οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν τον θάνατο 68 ηλικιωμένων που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.
Η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, από την καταγγελία της οποίας ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, περιέγραψε αναλυτικά τις πράξεις και τις παραλείψεις που όπως καταγγέλλει οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα της. Ο πατέρας της δικηγόρου φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία. Η δικηγόρος είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο ακόμη οικογενειών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα όσα συνέβαιναν στον οίκο ευγηρίας.
Η Μ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλhση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Παρέλαβε τον πατέρα της εμπύρετο και με υποξυγοναιμία από τη συγκεκριμένη δομή, αναφέρει.
Όπως αναφέρει, σε δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Επσκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει.
Στο μικροσκόπιο οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει από όλους τους δήμους της Κρήτης τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από τα ληξιαρχεία τους με τόπο θανάτου το συγκεκριμένο ίδρυμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτει πως σχεδόν σε όλες αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς ως κοινή αιτία θανάτου.
Το ίδιο επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζηράκης:
“Μόνο για το επίμαχο διάστημα, υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στον Δήμο μας που αφορούν το συγκεκριμένο ίδρυμα και σε όλες αναφέρεται κοινή αιτία θανάτου, ενώ καθόσον γνωρίζουμε ήδη έχουν προσκομιστεί και πολλές άλλες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από ληξιαρχεία των γειτονικών δήμων, στους οποίους ήταν δημότες εν ζωή οι αποθανόντες” λέει.
Καταγγελίες-φωτιά
«Πήγα στο ίδρυμα τη μητέρα μου τον Απρίλιο του 2020 και τότε είχε μόνο ένα κινητικό πρόβλημα και χρειαζόταν βοήθεια στο περπάτημα, ωστόσο τρεις μήνες μετά διαπίστωσα πως η ψυχική της κατάσταση είχε επιδεινωθεί δραματικά είχε αδυναμία να επικοινωνήσει καν μαζί μου και αναγκάστηκα να την πάρω από εκεί. Οταν την πήγα σε ιδιώτη γιατρό και ανατρέξαμε μέσω του ΑΜΚΑ της στον φάκελό της, διαπιστώσαμε πως της είχαν χορηγηθεί βαριά ψυχοφάρμακα που ποτέ δεν είχε πάρει στο παρελθόν, ακόμα και στεντόν» λέει ο Δημήτρης Παρδαλάκης, οικοδόμος από τις Βουκολιές Χανίων.
Ο Δημήτρης Παρδαλάκης: πήρε τη μητέρα του από το γηροκομείο όταν διαπίστωσε ανεξήγητη επιδείνωση της υγείας της.
Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του Δημήτρη Μαυρακάκη, που εργάστηκε έξι μήνες βοηθός νοσηλευτής στο γηροκομείο:
“Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, τους δένανε στα κρεβάτια, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν» λέει. Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή αναφέρει: «Ηταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο, σαν γδούπο και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κρεβάτι, την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα, ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και εκείνη αρνήθηκε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της και μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε”.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού της συγκεκριμένης γυναίκας και διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του γηροκομείου Γιάννης Σφακιωτάκης, δεν βρέθηκε το παραμικρό σημάδι κατάγματος ή άλλης κάκωσης, κάτι που αποδεικνύει για τον ίδιο το ανεδαφικό των ισχυρισμών.
Από την πλευρά της, η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, που έχει οριστεί τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της θανούσας, αναφέρει στην «Εφ.Συν.»: “Δεν έχουμε κατάγματα, αυτό όμως δεν σημαίνει και τίποτα, θα τελειώσει ο κύκλος της ιατροδικαστικής εξέτασης, θα συνεκτιμηθούν όλα τα ευρήματα και κυρίως από τις ιστολογικές εξετάσεις”.
Σύμφωνα με τον πρώην εργαζόμενο Δημήτρη Μαυρακάκη, μέσα σε μία εβδομάδα είδε να πεθαίνουν 14 ηλικιωμένοι, ενώ, όπως τόνισε, δεν ήρθε ποτέ γιατρός ούτε καν για να πιστοποιήσει τον θάνατό τους. “Ολα τα φρόντιζε το γραφείο τελετών, το οποίο αναλάμβανε ακόμα και να… μακιγιάρει τους νεκρούς στα σημεία που υπήρχαν εμφανή χτυπήματα ή κακουχίες” λέει.
Η απάντηση της ιδιοκτήτριας
Για σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρος της μιλά η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης:
“Ολα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί” ανέφερε μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Χανίων.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ιδρύματος Γ. Σφακιωτάκης, σε δήλωσή του ανέφερε: “Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουσε για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού, διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση”.
Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και η ιδιοκτήτρια, όταν ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.» για το πόσοι ακριβώς θάνατοι σημειώθηκαν στο γηροκομεία, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Η ιδιοκτήτρια μας είπε πως οι αστυνομικές αρχές έχουν κατασχέσει όλα τα αρχεία και δεν έχει στοιχεία επ’ αυτού, ενώ ο κ. Σφακιωτάκης δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως εκείνο που έχει σημασία είναι αν έχουν διαπραχθεί κακουργηματικές πράξεις και όχι αυτός καθαυτός ο αριθμός των θανάτων.
Παράπλευρη διάσταση του ζητήματος είναι η έρευνα για ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιών των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στη δικογραφία περιλαμβάνεται η υπόθεση τουλάχιστον μιας περίεργης μεταβίβασης ακινήτου ηλικιωμένου, για την οποία εμφανίστηκε ως πληρεξούσιος πρόσωπο από το γηροκομείο.
Η συγκεκριμένη μεταβίβαση φαίνεται να έγινε με τίμημα τουλάχιστον τέσσερις φορές μικρότερο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ διερευνάται ποιος ήταν ο αγοραστής. Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως διάφορες ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ μια από τις πρώην εργαζόμενες στο γηροκομείο ανέφερε (ΣΚΑΪ) πως έβλεπε συχνά αστυνομικούς να έρχονται στη δομή για να παρίστανται ως μάρτυρες σε διάφορες δικαιοπραξίες των ηλικιωμένων.
Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Χανίων την σε βάθος διερεύνηση ενώ έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, διά παραλείψεως και κατά συρροή.
Παρέμβαση υπήρξε χθες και από το υπουργείο Εργασίας το οποίο ενημερώνει πως ήδη από την Παρασκευή έχει σταλεί επείγον ερώτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο των Χανίων και αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως ιδίως το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι σε όλα τα γηροκομεία είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί λόγω της πανδημίας και πως ειδικά στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είχε γίνει πρόσφατα έλεγχος παρουσία εισαγγελέα και δεν βρέθηκε κάτι σημαντικό. Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως από το 2015 υπάρχει απόφαση νομάρχη που διέτασσε το κλείσιμο της μονάδας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων ωστόσο τότε ασκήθηκαν στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ασφυκτικές πιέσεις από συγγενείς των φιλοξενούμενων ώστε να παραμείνει ανοιχτή η μονάδα.
Με πληροφορίες από “Εφ.Συν”, “Αvgi.gr”, in.gr