Νέα ανησυχία παγκοσμίως για την ινδική μετάλλαξη – “Ξεφεύγει” από το εμβόλιο; – Τι λένε οι επιστήμονες
Το απόγευμα της Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.
Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με τον δρ. Jeremy Kamil, ιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η μετάλλαξη του ιού έχει κάποιες ομοιότητες με αυτές του βραζιλιάνικου και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Κατά την άποψή του, πιθανώς η μετάλλαξη να βοηθήσει τον ιό να γίνει πιο ανθεκτικός έναντι των αντισωμάτων του οργανισμού – αντισώματα που μπορεί να έχουν αποκτηθεί λόγω πρότερης νόσησης από κορονοϊό ή μέσω εμβολιασμού.
Όμως για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη του ιού θεωρείται πιο ανησυχητική, η οποία εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. “Αμφιβάλλω αν η ινδική μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη. Πάντως δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει”, προσθέτει ο δρ. Kamil.
Λινού: Είναι μεταδοτική και ανθεκτική
Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».
Τι αναφέρει η διεθνής επιστημονική κοινότητα
Όπως αναφέρει το BBC, η πεποίθηση των επιστημόνων θέλει τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορονοϊό να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το ινδικό στέλεχος, αποτρέποντας τη σοβαρή νόσηση.
Πάντως σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και την υπογράφει ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Ravi Gupta, και η ερευνητική του ομάδα, κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, αναπόφευκτα, θα διαφεύγουν από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον επανασχεδιασμό των εμβολίων έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
Πάντως οι τρέχοντες εμβολιασμοί έχουν πολύ καλές πιθανότητες να επιβραδύνουν σημαντικά την εξάπλωση της πανδημίας.
- “Για τον περισσότερο κόσμο, αυτά τα εμβόλια κάνουν τη διαφορά από το να μη νοσήσει ή να νοσήσει ελαφρά, από το να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει”, αναφέρει ο δρ. Kamil. “Παρακαλώ, κάντε το εμβόλιο που σας προσφέρεται. Μην κάνετε το λάθος να διστάσετε και να περιμένετε για κάποιο “ιδανικό” εμβόλιο”, προσθέτει.
Μαγιορκίνης – Βασιλακόπουλος
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τονίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.
- «Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Η Ινδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 346.786 νέες μολύνσεις, με τα νοσοκομεία στην πολυπληθή χώρα να αναζητούν απεγνωσμένα οξυγόνο για τους ασθενείς με covid-19.
Η Ινδία είναι αντιμέτωπη με ένα σφοδρότατο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έναν νεκρό από covid-19 να καταγράφεται κάθε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δεχλί, καθώς το σύστημα υγείας της ινδικής πρωτεύουσας καταρρέει υπό το βάρος των ασθενών.