Επικίνδυνη για τους ασθενείς και παράνομη η νέα ΚΥΑ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις – Τι λέει στο libre o γ.γ. του ΠΙΣ

Επικίνδυνη για τους ασθενείς και παράνομη η νέα ΚΥΑ για τις υπερτοπικές μετακινήσεις – Τι λέει στο libre o γ.γ. του ΠΙΣ

Έντονες διαμαρτυρίες αλλά και σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητά της έχει προκαλέσει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση -με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1678/23-4-2021) – με τις προβλέψεις της για τις μετακινήσεις εκτός νομού, έως την 10η Μαΐου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Με τη νέα ΚΥΑ, η κυβέρνηση απαγορεύει μετακινήσεις από νομό σε νομό, που μέχρι χτες (με την με αριθμό Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24489 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β’ 1558/17-4-2021) ήταν νόμιμες, παραλύοντας αφενός την κοινωνική και οικονομική ζωή, προκαλώντας χάος σε ρυθμισμένες από καιρό εργασίες και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή ασθενών με προκαθορισμένα ραντεβού για σοβαρές εξετάσεις, επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις σε ιδιωτικές δομές υγείας.

ΠΙΣ–ΙΣΑ: Η νέα ΚΥΑ δημιουργεί σοβαρά προβλήματα

Έντονα αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διαφοροποίηση των ιδιωτικών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετάβασης των ασθενών από νομό σε νομό, αλλά και επισημαίνοντας το σοβαρό νομικό ζήτημα που προκύπτει, όσον αφορά την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους.

Εξέφρασαν, επίσης, τις έντονες ανησυχίες τους για σοβαρά πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει σε ασθενείς, οι οποίοι πρέπει – για παράδειγμα – να πάνε σε ιδιωτική δομή (ιδιωτικό ιατρείο – κλινική – εργαστήριο) για να κάνουν χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο, ακόμα και για την πρόκληση «ανυπέρβλητων εμποδίων» σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν.

  • Οι ιδιωτικές δομές υγείας (κλινικές, μαιευτήρια, πολυιατρεία) και οι ιδιώτες γιατροί έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους, επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης της ΚΥΑ τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης αυτής, ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και στις ιδιωτικές δομές υγείας στην ελληνική περιφέρεια μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

Στο libre μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο Αγγειοχειρουργός, Δρ Γεώργιος Ελευθερίου, εξηγώντας με πρακτικά παραδείγματα το μέγεθος της «αστοχίας της απόφασης της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας με τις προβλεπόμενες από την ΚΥΑ εξαιρέσεις για μετακίνηση μεταξύ των νόμων».

«Αν, για παράδειγμα, μία έγκυος που ζει στην περιφέρεια πρόκειται να γεννήσει γύρω στις 4 Μαΐου θα πρέπει να αναβάλλει τον τοκετό, αν πρόκειται να πάει σε ιδιωτικό μαιευτήριο;
Ας πάρουμε την περίπτωση ενός ογκολογικού ασθενή, που κάνει χημειοθεραπεία σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας, ενώ ζει στην Καλαμάτα. Πρέπει να αναβληθεί η χημειοθεραπεία επειδή διενεργείται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο;

  • Ένας ασθενής από ένα νησί έχει προγραμματίσει μία αγγειογραφία σε κάποιο από τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, γιατί αυτή τη στιγμή στο δημόσιο εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά περιστατικά Covid, θα πρέπει να αναβάλει το ραντεβού του ενώ έχει στένωση καρωτίδων 90% και κινδυνεύει από εγκεφαλικό;

Ένας ασθενής έχει προγραμματίσει ένα χειρουργείο για καρκίνο παχέος εντέρου αμέσως μετά τις γιορτές. Θα πρέπει να το αναβάλλει, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αλλιώς πώς θα μετακινηθεί ο άνθρωπος αυτός;».

«Πρέπει, επίσης, να τονίσουμε ότι αυτή η ΚΥΑ εκτός από επικίνδυνη είναι και παράνομη, καθώς, με βάση το νόμο, υπάρχει ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής! Δηλαδή, είτε υπογράφει γιατρός του ιδιωτικού τομέα είτε γιατρός του δημόσιου τομέα τη βεβαίωση μετακίνησης έναντι του νόμου είναι ισότιμες οι υπογραφές! Παρόλα αυτά, εκδίδεται μία ΚΥΑ, η οποία είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και παράνομη ταυτόχρονα.

Γίνονται σοβαρά λάθη και παραλείψεις και είναι άξιο απορίας, ποιος εισηγείται τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, χωρίς να συμβουλευτεί τους κάθ’ ύλην αρμόδιους που είναι οι θεσμικοί φορείς, όπως ο ΠΙΣ, που δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο.

  • Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Είναι υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και παρόλα αυτά, το υπουργείο, ενώ έχει τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τις οποίες θα μπορούσε να πάρει τη σωστή πληροφόρηση για να λάβει τα σωστά μέτρα, οδηγείται σε αστοχίες. Όσα προβλέπει η ΚΥΑ δείχνουν έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού», σχολιάζει ο κ. Ελευθερίου.

Όλα αυτά ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, τη στιγμή που ήδη φτάνουν στη χώρα τουρίστες μέσω πτήσεων σε πιλοτικά προγράμματα για το άνοιγμα της χώρας, με μόνη προϋπόθεση ένα αρνητικό μοριακό τεστ!

Το μοντέλο της Σουηδίας ακυρώνει τη δική μας επιλογή καταστροφής της οικονομικής και κοινωνικής ζωής!

«Για να κάνουμε μία σύγκριση διαχείρισης της πανδημίας, αρκεί να δούμε το μοντέλο της Σουηδίας πόσο επιτυχημένα λειτούργησε. Ένα μοντέλο, που πριν λίγο καιρό, το είχαμε δαιμονοποιήσει.

Αυτή τη στιγμή, με τα επίσημα στοιχεία, η Σουηδία – με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα – καταγράφει 30 θανάτους λόγω Covid, ημερησίως, ενώ εμείς έχουμε μέσο όρο 85 με τα πάντα κλειστά. Έχει 400 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid, ενώ εμείς έχουμε 800. Η Σουηδία δεν έχει καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, και να υπολογίσουμε και τις πολύ χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες.

Οι Σουηδοί δεν έκλεισαν ποτέ ούτε την Οικονομία, ούτε τα σχολεία, ούτε την αγορά, την εστίαση ή τον Τουρισμό. Έλαβαν μέτρα, τήρησαν τις αποστάσεις, εφάρμοσαν καθολική χρήση μάσκας. Έχουν, βέβαια, ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Ωστόσο, πέρυσι το καλοκαίρι υπήρχε χρόνος για να οργανωθούμε και εμείς σχετικά καλύτερα, αλλά τίποτα από όσα εισηγηθήκαμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και δεν εφαρμόστηκε», καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.

Σχετικά Άρθρα