Αλβανία: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες – Πώς θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Ξεκίνησε στις 7 το πρωί στην Αλβανία η εκλογική διαδικασία για τη νέα Βουλή των 140 εδρών, ακριβώς 30 χρόνια μετά τις πρώτες εκλογές στη χώρα, που ακολούθησαν την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα). Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αλβανοί πολίτες, καλούνται μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα -που επιβαρύνεται επιπλέον και από την πανδημία του Covid-19- να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.
Στην εκλογική διαδικασία, συμμετέχουν 46 κόμματα και τρείς προεκλογικοί συνασπισμοί, με τον μεγαλύτερο, τη «Συμμαχία για αλλαγή», να αποτελείται από 14 κόμματα, υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλεζίμ Μπάσα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει μετεκλογική συμμαχία και με το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Αλβανία, το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) της Μονίκα Κρυεμάδι, συζύγου του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρι Μέτα. Ο Μέτα, από στενός συνεργάτης του Ράμα αρχικά, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλο του.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, διεκδικεί την τρίτη επανεκλογή του. Εάν το καταφέρει θα είναι ο πρώτος στη μετακομμουνιστική Αλβανία. Ωστόσο ο Ράμα έχει απέναντί του το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, γύρω από το οποίο έχουν συνασπιστεί πολλοί μικροί πολιτικοί σχηματισμοί, που τους ενώνει το πάθος κατά του Ράμα.
Σε ρυθμιστικό παράγοντα επιδιώκει να εξελιχθεί το κόμμα LSI, του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ράμα αρχικά, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλο του.
Ο προεκλογικός αγώνας πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, απόρροια της τεταμένης πολιτική κρίσης των τελευταίων δύο χρόνων, όπου μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε από το κοινοβούλιο.
Λόγω της πανδημίας ματαιώθηκαν οι παραδοσιακές προεκλογικές συγκεντρώσεις με ηχηρά συνθήματα και μουσική στη διαπασών. Όλα τα κόμματα οργάνωσαν μικρότερες συναντήσεις με ελάχιστους οπαδούς, ενώ για τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις τους αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται με την παρουσία παρατηρητών του ΟΑΣΕ και το αυξημένο ενδιαφέρον ΗΠΑ και Ε.Ε. Προκειμένου μάλιστα να περιορισθεί η περίπτωση νοθείας, ο εκλογικός κώδικας μεταρρυθμίσθηκε και για πρώτη φορά η ταυτότητα των ψηφοφόρων θα επιβεβαιώνεται με ηλεκτρονικά μέσα.
Κατά την προεκλογική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από ύβρεις, κατηγορίες για διαφθορά, δεν έλλειψαν και τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δύο μεγάλων κομμάτων, με μεταξύ τους πυροβολισμούς και το θάνατο ενός ανθρώπου.
Οι εκλογές θα διενεργηθούν με έντονο τουρκικό «άρωμα», αφού ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του στον Έντι Ραμα, δωρίζοντας ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι που πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά.
Τα κόμματα της ελληνικής ομογένειας
Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, προσχώρησε στη συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα, με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Έντι Ραμα από τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, κατέρχεται στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων, σε εκλόγιμη θέση.
Το μικρό μειονοτικό κόμμα ΕΕΜ-MEGA συνεχίζει τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα, με το στέλεχός του Νίκο Κούρη να τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα.
Τέλος ο Βαγγέλης Τάβος, έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, διεκδικώντας την επανεκλογή του ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μια και οι έδρες της περιοχής μειώθηκαν σε 4.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αλβανών πολιτών, ανάμεσα τους και χιλιάδων ομογενών, που ταξίδεψαν τελικά στην Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μια και η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους περάσουν τα σύνορα.
Η κίνηση αυτή, εκτιμάται από οργανώσεις ομογενών αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης, πως αποσκοπούσε αποκλειστικά στην παρεμπόδιση όσων αλβανών πολιτών θα θελήσουν να ταξιδέψουν από τη χώρα μας, ώστε να ψηφίσουν στη σημερινή διαδικασία.