Γράφτηκε ιστορία: Παράχθηκε οξυγόνο στον Άρη (vid)
Για πρώτη φορά στην Ιστορία στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη παράχθηκε οξυγόνο, όπως ανακοίνωσε η NASA την Πέμπτη 22 Απριλίου. Συγκεκριμένα το ρομποτικό ρόβερ Perseverance χρησιμοποίησε ένα επιστημονικό όργανο για να δημιουργήσει οξυγόνο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε μελλοντικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη.
Είναι η πρώτη φορά που μία κατασκευή παράγει οξυγόνο σε άλλο πλανήτη. Πρόκειται επίσης για ακόμη μία πρωτιά για την αποστολή του Perseverance, μετά την πρώτη πτήση μικρού ελικοπτέρου, στον Άρη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το όργανο του πειράματος MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα.
Η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει απειροελάχιστο οξυγόνο και αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς θα μπορούσε να σκοτώσει γρήγορα έναν άνθρωπο που θα την ανέπνεε. Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.