Τραγική η κατάσταση στην Ινδία-Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων-Στη μαύρη αγορά το οξυγόνο

Τραγική η κατάσταση στην Ινδία-Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων-Στη μαύρη αγορά το οξυγόνο

Τραγωδία δίχως τέλος εξελίσσεται καθημερινά μ ετον κοροναϊό στην Ινδία, με τα θλιβερά ρεκόρ να προκαλούν τρόμο, ενώ τα αποθέματα οξυγόνου εξαντλούνται σε δεκάδες νοσοκομεία. Η ασιατική χώρα κατέγραψε την Τετάρτη περισσότερους από 2.000 θανάτους και σχεδόν 300.000 κρούσματα κοροναϊού, αριθμούς που αποτελούν μερικούς από τους βαρύτερους απολογισμούς παγκοσμίως, από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς, ως αυτό το στάδιο.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους, να έχουν μολυνθεί.

Μεγαλύτερη προσπάθεια ζητά από τους πολίτες ο πρωθυπουργός
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Ναρέντρα Μόντι επέλεξε στο χθεσινό του διάγγελμα να κουνήσει το δάχτυλο προς τους πολίτες, απαιτώντας μεγαλύτερη προσπάθεια για να αποφευχθούν νέα lockdown.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο κ. Μόντι αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δισ. κατοίκων δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».

«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες», προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε.

Η κατάσταση στη χώρα ξέφυγε από τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες, όταν εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, αλλά και σε συγκεντρώσεις, γάμους και αθλητικές εκδηλώσεις.

«Χρυσό» το οξυγόνο στη μαύρη αγορά
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, η παραγωγή φαρμάκων και άλλων υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει επιβραδυνθεί έως ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσια, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με την παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση.

Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με COVID-19.

Σε δημόσιο νοσοκομείο στο κρατίδιο Μαχαράστρα, τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν, όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συγγενείς ασθενών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για φάρμακα και οξυγόνο, ενώ η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Οι Ινδοί στρέφονται και στο Twitter, αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους, που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό.

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φάρμακα ή πληροφορίες, μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς, χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

Κάποιοι χρήστες έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με covid-19, που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.

«Το Twitter κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνητικές γραμμές βοήθειας», έγραψε ένας χρήστης, ο Καράμπιρ Σινγκ. «Είμαστε μόνοι μας».

Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ινδία, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κοροναϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet, που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που βλέπουν ένα μήνυμα.

Ένα έγγραφο Google που έχει καταρτίσει μια ομάδα εθελοντών στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια πληροφορίες για τις διαθέσιμες κλίνες των νοσοκομείων, τα αποθέματα σε οξυγόνο, γραμμές βοήθειας ασθενοφόρων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα κρατίδια έχει διανεμηθεί ευρέως μέσω του Twitter.

Ο 25χρονος Ουμάνγκ Γκαλάγια έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το όνομα μιας πόλης και αυτό που αναζητούν — οξυγόνο ή κάποιο αντιιικό φάρμακο. Ο ιστότοπος τους κατευθύνει σε αποτελέσματα στο Twitter και μέχρι στιγμής τον έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι.

Τη Δευτέρα, η δημοσιογράφος Σουέτα Ντας απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter για να βρεθεί ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο και ένας αναπνευστήρας για μια έγκυο στο Νέο Δελχί.

Το μήνυμά της μεταδόθηκε γρήγορα και ένας αξιωματούχος της πόλης πρότεινε ένα νοσοκομείο. Όμως λίγες ώρες αργότερα η Ντας ανήρτησε ένα άλλο μήνυμα. «Η ασθενής πέθανε».

Σχετικά Άρθρα