Σχίσμα στο ποδόσφαιρο: Η μεγάλη υποβάθμιση ελέω… Ασίας – Η αντίδραση της UEFA και οι επιπτώσεις στις ελληνικές ομάδες

Σχίσμα στο ποδόσφαιρο: Η μεγάλη υποβάθμιση ελέω… Ασίας – Η αντίδραση της UEFA και οι επιπτώσεις στις ελληνικές ομάδες

Μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα (η JP Morgan) και ένας άγνωστος – ακόμη- τηλεοπτικός πάροχος με Δούρειο Ίππο τις έξι πλουσιότερες βρετανικές ομάδες (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ) απειλούν να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα για να καλύψουν τις ζημιές τους από την πανδημία του κοροναϊού.

Του Μανώλη Δράκου

Ο στόχος είναι η διείσδυση της νέας κλειστής ποδοσφαιρικής Λίγκας (που θα αντικαταστήσει το Champions League), στις αγορές της Ασίας που είναι βέβαιο ότι μέσα από τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα θα εκτοξεύσουν τα συρρικνωμένα έσοδα των ομάδων που δημιούργησαν την European Super League.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι 12 εταίροι προέρχονται από χώρες που ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία και έγραψαν μεγάλες ζημιές τις οποίες επιχειρούν να καλύψουν με τη νέα Λίγκα καθώς προσδοκούν έσοδα πολλαπλάσια απ΄όσα μοιράζονται μέσω της UEFA από το Champions League.

  • Οι έξι βρετανικές ομάδες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων από τα εισιτήρια που αποτελούσαν το πρωταρχικό (μαζί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα) έσοδό τους…Οι τρεις ισπανικές (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) έχουν, επίσης, υποστεί τεράστιες ζημιές, ενώ από την 12άδα δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι Ιταλοί της Γιουβέντους, της Ίντερ και της Μίλαν με παρόμοια ελλείματα στους ισολογισμούς τους.

Οριστικό “όχι” στην πρόταση για άνοιγμα εστίασης λόγω… πάρτι – Ανακοινώσεις για το Πάσχα

Την εμπλοκή των Αμερικανών της GP Morgan στο εγχείρημα, σαφώς βοήθησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τις μετοχές της οποίας έχει η οικογένεια του Μάλκολμ Γκρέιζερ που απεβίωσε πρόσφατα) , αλλά και της Λίβερπουλ (μεγαλομέτοχος ο Τζον Χένρι) που επίσης διοικείται από Αμερικανούς.

Ο Αμπράμοβιτς της Τσέλσι δεν έχει, ούτως ή άλλως, καλές σχέσεις με την βρετανική κυβέρνηση (η οποία ευθύς εξ΄ αρχής αντιτάχτηκε στο σχέδιο γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι μπίζνες, αλλά τρόπος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ και το αφεντικό της Μάντσεστερ Σίτι (ο σείχης Μανσούρ) έχει προβεί στην εξαγορά πολλών συλλόγων από όλα τα κράτη και τις κατηγορίες της Ευρώπης και δεν έχει …συναισθηματισμούς με τα χρώματα και την ιστορία του καθενός εξ΄αυτών.

Ποιοι έμειναν απ΄έξω από το κόλπο; Η Γερμανία και η Γαλλία.

Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ήταν εξ΄ αρχής αντίθετος. Δεν πιστεύει (ως CEO της Μπάγερν Μονάχου) ότι η νέα διοργάνωση θα έλυνε τα οικονομικά ζητήματα που προκλήθηκαν από τον κοροναϊό. Την άποψη της Μπάγερν ακολούθησαν η Ντόρτμουντ και η Λειψία. Έμειναν όλοι πιστοί στην UEFA και στο Champions League.

“Κεραυνοί” από τον πρόεδρο της UEFA: Εκτός Euro και Mundial όποιος παίκτης συμμετέχει στη European Super League

To ίδιο και οι Γάλλοι. Η ιδιοκτησία της Παρί Σεν Ζερμέν δεν ξεχνά ότι καθοριστικό ρόλο για να δοθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ έπαιξε η UEFA και φυσικά η FIFA. Δεν θα μπορούσε να πήγαινε κόντρα στα συμφέροντά της, ιδιαίτερα τώρα, που φαίνεται πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση ενός Champions League….

H αντίδραση της UEFA

H δημιουργία της European Super League έπιασε την UEFA στον ύπνο.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί το νέο format της διοργάνωσης (με 36 ομάδες) ανακοινώθηκε η νέα κλειστή ευρωπαίκή Λίγκα που εν πολλοίς είναι κάτι σαν την Ευρωλίγκα που δημιούργησαν στο μπάσκετ οι ομάδες που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις διοργανώσεις της FIBA και τώρα κάνουν το δικό τους πρωτάθλημα.

Η αντίδραση της UEFA ήταν σπασμωδική και είναι ένα δείγμα του αιφνιδιασμού της.

Ο πρόεδρος της, ο Τσέφεριν έβριζε θεούς και δαίμονες. Κυρίως, τον ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, τον Αντρέα Ανιέλι για τον οποίο είπε πως είναι ένας ψεύτης. Ένα…φίδι, επειδή όταν τον ρωτούσε για τη νέα διοργάνωση, εκείνος έκανε τον …ανήξερο.

Η UEFA θέλει να το πάει στα άκρα και είναι έτοιμη να πάρει δυο γενναίες αποφάσεις:

  • Να αποκλείσει από φέτος την Τσέλσι, την Μάντσεστερ Σίτι και την Ρεάλ Μαδρίτης από τα …ημιτελικά του Champions League! Mια τέτοια απόφαση θα έβγαζε αυτομάτως πρωταθλήτρια Ευρώπης την …Παρί Σεν Ζερμέν
  • Να μην επιτρέψει στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλειστή ευρωπαϊκή Λίγκα να μετέχουν στα πρωταθλήματά τους. Γι αυτό το λόγο συνεδριάζουν σήμερα οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ώστε να διαπιστώσουν αν τους συμφέρει οικονομικά να διοργανώσουν ένα πρωτάθλημα χωρίς Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ…

Οι επιπτώσεις για τις ελληνικές ομάδες

Η European Super League θα προσφέρει ένα κεφάλαιο της τάξης των 350 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις 15 ομάδες που θα αποτελούν τα ιδρυτικά τους μέλη όταν αντιστοίχως η UEFA δεν έδινε περισσότερα από 110 εκ. ευρώ στην ομάδα που κάθε χρόνο κατακτούσε το Champions League.

  • Μετά την άρνηση των γερμανικών και των γαλλικών ομάδων, οι «12» έχουν στραφεί σε άλλες χώρες με στόχο την συμμετοχή του Άγιαξ, της Πόρτο και της Μπενφίκα, ενώ είναι βέβαιο πως για να συμπληρωθεί η 20άδα των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση, δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι τα…Βαλκάνια για να κάνουν προτάσεις στις πέντε ομάδες που θα καλούνται με προσκλήσεις κάθε χρόνο…

Από τις ελληνικές ομάδες μόνον ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει τύχη σε έναν τέτοιο θεσμό λόγω της μόνιμης παρουσίας του στο Champions League. Ουδείς γνωρίζει βεβαίως τις προθέσεις των ανθρώπων της ευρωπαϊκής κλειστής Λίγκας, αλλά και του ίδιου του Ολυμπιακού, σε περίπτωση που …χτυπήσει το τηλέφωνο.

Ακόμη και οι ομάδες που δεν θα είναι ιδρυτικά μέλη, αλλά θα προσκαλούνται από τους διοργανωτές θα εισπράττουν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν ο Ολυμπιακός (για παράδειγμα) δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ. ευρώ, ετησίως από τις συμμετοχές του στο Champions League.

“Κόλαση” στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Η UEFA ανακοίνωσε Champions League με 36 ομάδες απάντηση στην European Super League – Ο ρόλος της JP Morgan

Ωστόσο, η νέα ποδοσφαιρική  πραγματικότητα (ανεξάρτητα με την συμμετοχή ή όχι του Ολυμπιακού στο εγχείρημα) είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα των ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων από τις αδύναμες. Φυσικά, το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ούτως ή άλλως κατρακυλάει χρόνο με το χρόνο στην βαθμολογία της UEFA) ό,τι ήταν να χάσει το έχασε.

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι γεγονός – Ανακοινώθηκε η ευρωπαϊκή Super League

Όμως, αρκεί κανείς να φανταστεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όταν ακόμη και ο πρωταθλητής της ελληνικής Super League που θα παίζει προκριματικά στο Champions League  θα μπαίνει σε ομίλους στους οποίους δεν θα συμμετέχουν πλέον τα ισχυρά κλαμπ της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά οι ομάδες που συνήθως τερματίζουν σ αυτά τα πρωταθλήματα πιο κάτω από την τρίτη και τέταρτη θέση και υπό άλλες συνθήκες θα αγωνίζονταν σε κατώτερες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το Europa League…

H πόρτα του φρενοκομείου μόλις άνοιξε…

Σχετικά Άρθρα