Ανοίγει ο τουρισμός, κλείνει το Πάσχα: Το “κόλπο” με τους κοντινούς προορισμούς

Ανοίγει ο τουρισμός, κλείνει το Πάσχα: Το “κόλπο” με τους κοντινούς προορισμούς

Από το πρωί της Δευτέρας τα ελληνικά σύνορα ανοίγουν για τους ταξιδιώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς την επιβολή καραντίνας.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ήδη έχουν ξεκινήσει οι κρατήσεις. «Για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου δεν έχουμε κενό διαμέρισμα. Είναι όλα γεμάτα. Αυτό οφείλεται στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», δηλώνει στο OPEN ο επιχειρηματίας τουριστικών καταλυμάτων στην Κέρκυρα, Αλέξανδρος Μιχάλας.

  • Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να δείχνουν οι ταξιδιώτες στα covid free νησιά, όπου προχωρά η επιχείρηση «Ελευθερία». «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τα Ψαρά και τις Οινούσσες νησιά covid free», ανέφερε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ιδιωτικού Φορέα Τουρισμού, Κωνσταντίνος Μούνδρος.

Το Σάββατο, πάντως, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού στις μικρές Κυκλάδες, όπως στη Δονούσα, στην Ηρακλιά και τη Σχοινούσα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουν τα νησιά με πληθυσμό έως 15.000 κατοίκους.

Εξαιρετικά, πάντως, είναι και τα στοιχεία από την αγορά της Ρωσίας με την TUI Ρωσίας να δηλώνει έτοιμη για πτήσεις προς την Ελλάδα με στόχο να φέρει στη χώρα μας 300.000 τουρίστες, πρόθεση που έγινε γνωστή μετά την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Τουρισμού στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, προσδοκία στους Ελληνες επιχειρηματίες δημιουργούν οι ακυρώσεις των Ρώσων τουριστών που είχαν προγραμματίσει διακοπές στην Τουρκία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα, πάντως, με το crash test στον τουρισμό, είναι πολύ πιθανό οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα να μην ανοίξουν, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού είναι πολλά, η εικόνα στα νοσοκομεία δεν είναι και η καλύτερη και οι ειδικοί είναι διχασμένοι για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε και ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εστίαση πιθανότατα στις 10 Μαΐου και ο τουρισμός ενδεχομένως στις 14 Μαΐου. Η κυβέρνηση θεωρεί επίσης, κρίσιμη την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Δημοτικών μετά το Πάσχα στα θρανία, καθώς έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός των σχολικών αιθουσών.

Όπως σχολίασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κορινθία, σκοπός είναι να ανοίξουμε «για τα καλά» μετά το Πάσχα. Αιτία για το «φρένο» στα σχέδια για διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είναι το επιδημιολογικό φορτίο και η πίεση στα νοσοκομεία από τη μια και η προτεραιότητα που δίνεται στο άνοιγμα σχολείων, εστίασης αλλά και του τουρισμού μετά το Πάσχα.

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται αντιμέτωπα με συνθήκες «πολέμου» καθώς, μεταξύ άλλων, δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αυτό αφήνει μικρά περιθώρια συζήτησης σε ό,τι αφορά στην επαναπροσαρμογή των μέτρων ενόψει των εορτών.

Το… κόλπο για μικρή έξοδο

Με το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν για Πάσχα στο χωριό να απομακρύνεται πάντως, πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας, έχουν ήδη στραφεί σε άλλες λύσεις, για να ξεφύγουν κάπως από την καθημερινότητα.

Όπως είπε στο MEGA ο Φ. Τζάνος, εκπρόσωπος εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, για την αυξημένη ζήτηση:

  • «Φέτος στις περιοχές κοντά στην Αθήνα, για το Πάσχα, έχουν φτάσει, χωρίς να είμαι υπερβολικός, στο 95% με 100% Και προτιμούν τέτοιες τουριστικές περιοχές, όπως το Πόρτο Ράφτη, το Λαγονήσι, τη Βάρκιζα…».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ενδιαφερόμενοι κάνουν κρατήσεις για το Πάσχα χωρίς προκαταβολή μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης. Έτσι, εάν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» για εκδρομή στο χωριό, να μπορούν να μετακινηθούν.

Οι πληρότητες είναι:

  • Σούνιο: 77%
  • Παλαιά Φώκαια: 72%
  • Πόρτο Ράφτη: 81%
  • Αίγινα: 79%
  • Ωρωπός: 90%
  • Βραυρώνα: 93%
  • Αρτέμιδα / Λούτσα: 72%
  • Λαύριο: 76%
  • Κινέτα: 85%

Η μέση τιμή του τριημέρου του Πάσχα για μία οικογένεια στο Σούνιο ξεκινά από 270 ευρώ και φτάνει έως και 516. Στην Παλαιά Φώκαια 220 ευρώ έως 380, ενώ στο Πόρτο Ράφτη 180 έως και 470.

Στην Αίγινα ένα διαμέρισμα ξεκινά από 190 και φτάνει έως και τα 560 ευρώ. Στον Ωρωπό η μέγιστη τιμή για 3 διανυκτερεύσεις είναι έως 506 ευρώ ενώ στην Βραυρώνα οι τιμές ξεκινούν από 240 ευρώ.

Στην Αρτέμιδα οι τιμές κυμαίνονται από 165 έως 360 ευρώ, ενώ στο Λαύριο από 219 έως 590 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν αν θα γίνουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και με ποια κριτήρια.

Σχετικά Άρθρα