Τελικά ποιος Κοντονής έχει δίκιο; Πώς αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες – Για μείζον πολιτικό θέμα μιλά η κυβέρνηση

Τελικά ποιος Κοντονής έχει δίκιο; Πώς αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες – Για μείζον πολιτικό θέμα μιλά η κυβέρνηση

Ατάραχοι για το περιεχόμενο των καταγγελιών του αλλά με έκδηλη οργή  αντιμετωπίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ τον Σταύρο Κοντονή.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Δεν είναι τόσο τα ρητορικά σχήματα του πρώην υπουργού δικαιοσύνης με χαρακτηρισμούς, όπως «ντροπή και όνειδος», που ενοχλούν την Κουμουνδούρου, όσο το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός μεταχρονολογημένα επιχειρεί να στηρίξει, όπως σημειώνουν, ένα αφήγημα περί αλλαγής του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα από την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε βεβιασμένα, όπως υποστηρίζει σήμερα ο κ. Κοντονής  παραμονές των εκλογών του 2019.

Στον εισαγγελέα όπου κατέθεσε ο κ. Κοντονής μίλησε, όπως ο ίδιος υποστήριξε μπροστά στις κάμερες, για συγκεκριμένη υπόθεση που εκκρεμούσε στη Δικαιοσύνη εκείνη την περίοδο.

Ανυπόληπτος για το ΣΥΡΙΖΑ

Για το ΣΥΡΙΖΑ αντί άλλης απάντησης αρκεί όπως λένε να δει κάποιος το απόσπασμα της ομιλίας του στο κλείσιμο της ομιλίας του τον Ιούνιο του 2019 όταν ψηφιζόταν ο νέος ΠΚ.

  • «Τα σχέδια που έχουμε μπροστά μας είναι εμβληματικά και απολύτως θετικά…. Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική σημασία…  είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας κάνει περήφανους. Σας καλώ να υπερψηφίσουμε» έκλεινε την  τοποθέτησή του χειροκροτούμενος από τους πρώην συναδέλφους του στο ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ο κ. Κοντονής στην ίδια ομιλία φωτογράφιζε από τότε συμφέροντα χρεώνοντάς τα όμως στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος τότε στην κυβέρνηση την καλούσε να μεταθέσει την εφαρμογή του νέου ΠΚ για το Φθινόπωρο γιατί όπως έλεγε «δεν έχουμε κανένα λόγο να δίνουμε όπλα στους αντιπάλους μας να εφευρίσκουν λόγους να καλύπτουν τις δικές τους ανομίες».

  • Το ερώτημα όμως είναι τελικά ποιος Κοντονής έχει δίκιο;
  • Εκείνος του 2019 ή ο σημερινός;
  • Ποιος ήθελε να εξυπηρετήσει συμφέροντα τελικά;

Τα ερωτήματα αυτά μένει να απαντηθούν μέσα από τη δικαστική διερεύνηση, αλλά ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ πήρε ήδη θέση κατηγορώντας τον κ. Κοντονή ως αχθοφόρο πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων καλώντας παράλληλα τη Δικαιοσύνη να βάλει τέλος στην ποινικοποίηση της νομοθέτησης.

Διόλου τυχαία ο κ. Κοντονής μετά τη δίωρη κατάθεσή του στον εισαγγελέα στο ίδιο ερώτημα ευχήθηκε «η εισαγγελική έρευνα να μην ανοίξει πέρα από τις πολιτικές και κεφάλαιο με ποινικές ευθύνες».

Ταυτίστηκε με τη ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή μιλά για ταύτιση Κοντονή Μεγάρου Μαξίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πελώνη: Οι καταγγελίες Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα

ΣΥΡΙΖΑ σε Πελώνη για Κοντονή: Μήπως τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα καθοδηγούν και την κυβέρνηση;

Μια ταύτιση που αρχίζει να εκδηλώνεται ξαφνικά τον Οκτώβριο παραμονές της απόφασης για τη ΧΑ, όταν ο κ. Κοντονής θα στήσει με τις δηλώσεις το αφήγημα της ΝΔ ότι τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης θα έπεφταν στα μαλακά εξαιτίας της αλλαγής των πολύ ηπιότερων ποινών που προβλέπει ο νέος ΠΚ.

Η διαγραφή του ήταν αναπόφευκτη. Τι κι αν μόλις δυο μήνες πριν συνόδευε σε περιοδεία στην περιφέρειά του τον Αλέξη Τσίπρα.

Περί δωροδοκίας

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση την οποία κάνουν άνθρωποι με γνώση των διατάξεων είναι ότι και επί της ουσίας η καταγγελία του κ. Κοντονή δεν έχει βάση για το αδίκημα της δωροδοκίας. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν ότι ο πρώην υπουργός το γνωρίζει αυτό καθώς ήταν εκείνος ο οποίος μετά από τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές – 2010, 2014,2015 – συγκρότησε την επιτροπή τελικής διαμόρφωσης των κωδίκων.

  • Το αδίκημα της δωροδοκίας- δωροληψίας παραμένει κακούργημα για Δικαστές και πολιτικά πρόσωπα. Στον ιδιωτικό τομέα παραμένει πλημμέλημα και για τους δημόσιους υπαλλήλους κακούργημα αν η δωροληψία παραβαίνει τα καθήκοντά τους.

Η λογική σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι αυτός που χρηματίζεται πρέπει να τιμωρείται αυστηρότερα από αυτόν που χρηματίζει και είναι μια λογική που ήρθε μέσω της μόνιμης αντιπροσωπείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εκεί

Όποιος θυμάται εκείνη τη συνεδρίαση της ολομέλειας θα τη θυμάται όχι για τον ΠΚ, αλλά γιατί στις 6 Ιουνίου του 2019 ήταν η συζήτηση στην ολομέλεια με την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε τη μακρόχρονη  κοινοβουλευτική του διαδρομή.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας τους ότι ήταν ευτυχής που θα έκλεινε σε μια τέτοια συζήτηση την κοινοβουλευτική του παρουσία χαιρετίζοντας την εμβληματική αλλαγή του ΠΚ και ευχαριστώντας για τη δουλειά τους δασκάλους και μαθητές του που κατέληξαν στην πρότασή τους αυτή. 

Σχετικά Άρθρα