Επιστρεπτέα 7: “Κόφτες” και περιορισμοί αφήνουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις

Επιστρεπτέα 7: “Κόφτες” και περιορισμοί αφήνουν εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις

Οι πολλοί περιορισμοί και οι αυστηροί κόφτες στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 έχουν βάλει φρένο στην υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων, συγκριτικά με τους προηγούμενους γύρους. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 213.555 αιτήσεις, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Απριλίου.

Το γεγονός, όπως εκτιμάται, ότι μπορεί να μείνουν εκτός ενίσχυσης 2 στις 3 επιχειρήσεις, επειδή δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οδηγεί στην απόφαση να μην υποβάλουν αιτήσεις.

Εκτός επιστρεπτέας μένουν όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κάτω από 20% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και όσοι είχαν αύξηση τζίρου το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Εκτός μένουν και όσοι είχαν ελάχιστο τζίρο τριμήνου κάτω από 600 ευρώ.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Σημαντικό ρόλο στη χαμηλή… προσέλευση στο myBusinessSupport παίζει ακόμα ότι τα τελικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, στους οποίους θα δοθεί κρατική ενίσχυση 1 δισ. ευρώ, θα καθοριστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας και των υποχρεωτικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021.

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα η προσαρμογή που πρέπει να γίνει, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

Άλλες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις είναι:

  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας, αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Σε 60 δόσεις από το 2022

Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Θα συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου. Αν όμως ενισχύθηκαν από τον 5ο και τον 6ο κύκλο επιστρεπτέας, τότε το ποσό ενίσχυσης θα προκύψει από το ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Στις ενισχύσεις θα συμμετέχουν επίσης τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.

Θα υπάρχει επίσης μέριμνα για αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα