Μαγιορκίνης στο Libre: “Δεν είναι τοξικό απόβλητο το self test” – Πώς το χρησιμοποιούμε, πώς το απορρίπτουμε

Μαγιορκίνης στο Libre: “Δεν είναι τοξικό απόβλητο το self test” – Πώς το χρησιμοποιούμε, πώς το απορρίπτουμε

Καλά κρατεί η συζήτηση σχετικά με τη χρήση των self tests και την απόρριψη των κιτ μετά τη χρήση τους, καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός από τα χορηγούμενα από τα φαρμακεία τεστ θα διενεργηθεί από μαθητές, με την επίβλεψη των γονέων να μην είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιπτώσεις.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ενήλικοι και ανήλικοι χρήστες των self tests πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια τι είδους είναι το κιτ που κρατούν στα χέρια τους, το οποίο -μετά τη χρήση- περιέχει βιολογικά υλικά και με ποιο τρόπο πρέπει να γίνεται η απόρριψή τους.

Το Libre μίλησε με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη, για το πώς είναι σωστό να πετάμε ένα χρησιμοποιημένο self test και τι γνωρίζουμε για την ανάλογη πρακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό.

«Η ίδια η συσκευή του self test δεν περιέχει τοξικά στοιχεία», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ούτε η πλακέτα ούτε το φιαλίδιο με το υγρό αποτελούν τοξικά στοιχεία. Μετά τη χρήση, όλα τα μέρη του self test έχουν βιολογικό υλικό. Απορρίπτεται το self test όπως θα πετούσαμε ένα μαντήλι αφού είχαμε βήξει ή είχαμε σκουπίσει τη μύτη μας σε αυτό.

Φροντίζουμε να πεταχτεί αμέσως ένα χρησιμοποιημένο μαντίλι στα οικιακά απορρίμματα για να μην μολύνει. Έτσι ακριβώς απορρίπτουμε μετά τη χρήση και το self test. Είναι βιολογικό υλικό, αλλά το υγρό δεν είναι τοξικό. Δεν αποτελεί τοξικό απόβλητο. Είναι βιολογικό οικιακό απόβλητο».

· Αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα υπολείμματα του self test υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί;

«Υπάρχει η ίδια πιθανότητα να μολυνθεί αν πιάσει ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο από άτομο που έχει μολυνθεί. Όταν πιάσουμε αντικείμενα ενός μολυσμένου ανθρώπου, υπάρχει πάντα κίνδυνος μόλυνσης. Δεν έχουμε κλινική μελέτη για να υπολογίσουμε με βάση έναν τύπο πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο κίνδυνος αυτός.

Για να γίνει σχετική κλινική μελέτη θα έπρεπε να βρεθούν άτομα που πιάσανε μολυσμένα αντικείμενα και κόλλησαν. Δεν είναι κοινή πρακτική τα άτομα να ψάχνουν στα σκουπίδια. Ίσως, κάποιοι άστεγοι, αλλά δεν έχουμε ανάλογη κλινική μελέτη και θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν ευρήματα για να υπολογιστεί ο σχετικό κίνδυνος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, μετά από λίγες ώρες, απενεργοποιείται ο ιός, πεθαίνει. Μάλιστα, επειδή το buffer που χρησιμοποιείται είναι extraction, δηλαδή, στην ουσία καταστρέφει το περίβλημα του ιού για να λειτουργήσει και να βγάλει το αποτέλεσμα έχει πολύ μικρότερη επικινδυνότητα το χρησιμοποιημένο τεστ παρά το μαντήλι που θα χρησιμοποιήσει ένας μολυσμένος ασθενής και θα το πετάξει στα σκουπίδια», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

· Με τον ίδιο τρόπο απορρίπτονται στο εξωτερικό τα χρησιμοποιημένα self tests;

«Ναι, απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απόβλητα. Αποδομείται ο ιός, καταστρέφεται για να μπορέσει να “τρέξει” το τεστ. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί το υγρό που περιέχει το κιτ.

Σχετικά Άρθρα