Διευρύνεται η κινητικότητα στο δημόσιο – Πού θα γίνουν μετατάξεις και αποσπάσεις

Διευρύνεται η κινητικότητα στο δημόσιο – Πού θα γίνουν μετατάξεις και αποσπάσεις

Μέχρι και τις 19 Απριλίου 2021 θα πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους οι φορείς του Δημοσίου, που επιθυμούν να επωφεληθούν του α’ κύκλου κινητικότητας για το 2021. Με ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε χθες, ανακοινώθηκε η έναρξη της πρώτης φάσης της κινητικότητας δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, η οποία θα ολοκληρωθεί φέτος με διαφορετικές διαδικασίες απ΄ ό,τι στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 σημειώθηκε ο πιο «μαζικός» από πλευράς προσφερόμενων θέσεων α’ κύκλος κινητικότητας, καθώς εγκρίθηκαν προς διεκδίκηση 12.221 θέσεις από 568 φορείς του Δημοσίου. Το 2019 είχαν προσφερθεί 7.230 θέσεις και είχαν κατατεθεί 9.400 αιτήσεις υπαλλήλων, ενώ το 2018 είχαν εγκριθεί για κινητικότητα μόλις 1.115 θέσεις.

Οπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στόχος του είναι η συνολική βελτίωση του συστήματος προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των αναγκών του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Ειδική εφαρμογή
Στην τρέχουσα φάση της διαδικασίας, οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προς τα υπουργεία στα οποία υπάγονται, για την κάλυψη κενών θέσεων με μετατάξεις ή για την προσωρινή κάλυψη αναγκών με αποσπάσεις, κάτι το οποίο θα γίνει μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει ενταχθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (https://hr.apografi.gov.gr).

Για πρώτη φορά, πρόσβαση στην εφαρμογή για την αρχική καταχώριση του αιτήματος θα έχουν εκτός από τα υπουργεία, τις ανεξάρτητες Αρχές και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου καθώς και οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι θα υποβάλλουν απευθείας στην εφαρμογή αιτήματα ,τόσο για τους ίδιους όσο και για τα εποπτευόμενα από αυτούς νομικά πρόσωπα.

Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, τα υπουργεία θα μπορούν να επεξεργαστούν τόσο τα δικά τους αιτήματα, όσο και των εποπτευόμενων από αυτά νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, όπως θα μπορούν να κάνουν και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, για τις αιτήσεις τόσο των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, όσο και των εποπτευόμενων από αυτούς νομικών προσώπων.

Μετά τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις και την οριστικοποίηση των αιτήσεων, αυτές θα υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, τα αιτήματα των ανεξάρτητων Αρχών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο από κάποιο υπουργείο αλλά οι φορείς αυτοί θα οριστικοποιήσουν και θα υποβάλουν οι ίδιοι τα αιτήματά τους, κατά το στάδιο αυτό. Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας παραμένουν ίδια με αυτά των προηγούμενων ετών.

Αιτήματα
Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει στη διαδικασία, οι εποπτευόμενοι από τους ΟΤΑ φορείς καθώς και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα πρέπει να καταβάλουν άμεσες ενέργειες για την αποστολή των αιτημάτων τους προς τον αρμόδιο ΟΤΑ ή την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση που τους εποπτεύει, προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να καταθέσουν εμπρόθεσμα το σχετικό αίτημα.

Υπενθυμίζεται πως από την κινητικότητα εξαιρείται το πάσης φύσεως προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εποπτείας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας – καθώς και των στρατιωτικών νοσοκομείων -, της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας και των λοιπών εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία Covid-19 και για όσο χρόνο απαιτούνται τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό των 12 δήμων που δημιουργήθηκαν το 2019 από το «σπάσιμο» πέντε δήμων, και συγκεκριμένα των Δήμων Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Σερβίων και Βελβεντού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα επιτραπεί η κινητικότητα μόνο όταν καλυφθούν οι προβλεπόμενες κενές οργανικές θέσεις όλων ανεξαιρέτως των κλάδων τους σε ποσοστό 90%. Παρ’ όλα αυτά, οι ανωτέρω φορείς – τόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και οι δήμοι – μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

Αιτιολόγηση
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που εστάλησαν στους φορείς που συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, τα αιτήματά τους θα πρέπει να αναφέρουν το σύνολο των οργανικών θέσεων που αιτούνται και το σύνολο των κενών θέσεων στον αιτούμενο κλάδο ή ειδικότητα. Το αίτημα θα περιλαμβάνει το περίγραμμα της θέσης εργασίας και τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα που κρίνονται απαραίτητα.

Οσον αφορά την υποβολή αιτημάτων για κάλυψη αναγκών μέσω αποσπάσεων, το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλυτική και πλήρως τεκμηριωμένη αιτιολόγηση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για περιπτώσεις που ο φορέας αιτείται προς απόσπαση υπάλληλο κατηγορίας και κλάδου ή ειδικότητας, που δεν περιλαμβάνεται στις οικείες οργανικές του διατάξεις ή στο ψηφιακό του οργανόγραμμα, ώστε να στοιχειοθετείται επαρκώς η συγκεκριμένη ανάγκη και να αξιολογηθεί καταλλήλως.

Πηγή: tanea.gr

Σχετικά Άρθρα